Uuniomenasose

Syksyn paras hetki koittaa omenoiden kypsyttyä. Kotimaiset omenat ovat nyt parhaimmillaan. Joka vuosi olen onnistunut saamaan omenoita jostain, mummolasta, tutuilta tai somen omenapörssistä. Nyt vihdoin minulla on uuden kodin pihalla ikioma omenapuu! Lajike taitaa olla valkeakuulas.

Teen yleensä omenasoseen uunissa, sillä se on ihanan helppoa. Uuniomenasoseeseen tulee ihana uuniomenoiden maku, kun antaa omenoiden pehmitä rauhassa kanelin (ja halutessaan sokerin) kanssa. Itse jätän sokerin lisäämättä, sillä en kaipaa lisättyä sokeria aamupuuron/jogurtin/rahkan joukkoon. Ilman sokerilisäystä uuniomenasose sopii myös vauvalle. Pakastin uuniomenasosetta jääpalamuoteissa, joista sai näppärän annospalan vauvan puuroa jäähdyttämään. Toisista omenalajikkeista tehtynä uuniomenasose on ollut todella kirpeää, joten silloin olen joutunut lisäämään lopuksi hieman sokeria.

Uuniomenasose

1 kg omenoita

kanelia

(sokeria)

1. Lohko tai paloittele omenat kuorineen uunivuokaan. (Helpoiten saat siemenkodan poistettua, kun leikkaat omenan ensin puoliksi siemenkodan toiselta puolelta, käännät omenan leikkauspinta alaspäin ja leikkaat edelleen lohkot siemenkodan molemmin puolin.)

2. Ripottele pinnalle kanelia (ja sokeria halutessasi). Paista 150-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan. Toiset lajikkeet vaativat pidemmän ajan, joten jatka paistamista, kunnes omenat ovat kunnolla pehmeitä.

3. Soseuta sauvasekoittimella huolellisesti. Maista sosetta, ja mikäli se on liian kirpeää, voit lisätä sokeria vielä tässä vaiheessa. Purkita ja pakasta.

(Lisätty 9/2021. Alkuperäinen postaus alla.)

Oman maan kesäkurpitsasatoa

Tein vuosia sitten soseen myös omenoiden ja kesäkurpitsan yhdistelmästä. Aluksi ajatuksena oli tehdä köyhän miehen lemoncurdia, eli sitruunaista kesäkurpitsahilloa (kannatta kokeilla!), mutta en halunnut soseeseen paljoa sokeria. Ohjetta ei sen tarkemmin ole, mutta tein suunnilleen näin.

Kesäkurpitsa-omenasose uunissa

1 osa kesäkurpitsaa
1 osa omenaa
ripaus sokeria

1. Kuori kesäkurpitsat. Halkaise ne ja kaavi pehmeä sisus pois lusikalla. Kuutioi kesäkurpitsat.
2. Poista omenista siemenkodat ja lohko omenat kuorineen.
3. Laita omenat ja kesäkurpitsat uunivuokaan. Kuumenna 150-asteisessa uunissa noin 1-1 1/2 tuntia, tai kunnes ovat pehmeitä.
4. Ota uunivuoka pois uunista, anna jäähtyä hieman. Soseuta omenat ja kesäkurpitsat tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon haluamasi määrä sokeria (laitoin vain noin ruokalusikallisen, sillä sose oli melko makeaa jo sellaisenaan. Riippuu paljon omenoiden happamuudesta).
5. Purkita ja pakasta. Nauti puuron, rahkan tai jogurtin kanssa. Sopii myös kakun väliin tai smoothien sekaan.

(Uunikokkivuoallinen sosetta, purkitettuna sosetta tuli kolme 1/2 litran pakasterasiallista, eli noin 1,5 litraa.)

Helppo kesäkurpitsa-omenasose. Kuva hieman vääristää soseen väriä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s