Yksinkertaisen ihana tabbouleh

Tabbouleh on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella monipuolinen salaatti. Libanonilainen, sitruunainen persiljasalaatti toimii ympäri vuoden. Tabbouleh sopii Lähi-idän makujen kanssa mezepöytään, mutta myös monenlaisiin noutopöytiin, illanistujaisiin ja kesällä grilliruokien lisäkkeeksi.

Olen todella suuri Lähi-idän ruokien ystävä, joten mahdollisimman autenttisen tabboulehin tekeminen kotona vaati hieman testailua ja tutkimista. Sen lisäksi, että olen maistellut tabboulehia muun muassa Dubaissa ja Dohassa varmasti ämpärikaupalla, tutkin reseptiä varten useampaa löytämääni lähdettä (esimerkiksi tätä). Yhtä oikeaa reseptiä ei silti varmasti ole olemassa. Tällä pääsin kuitenkin lähelle sitä mitä hain, joten toivottavasti se maistuu myös sinulle!

Libanonilainen tabbouleh on sitruunainen persiljasalaatti, ei niinkään bulgursalaatti. Omaan makuuni tabboulehiin on Suomessa sekoitettu usein liian paljon bulguria suhteessa persiljaan. Massaa saa siten toki enemmän, mutta tabbouleh on helposti vähän kuivaa. Tabbouleh voidaan tosiaan tehdä monilla eri tavoilla, mutta pääraaka-aineena on kuitenkin persilja ja maku on sitruunaisen raikas. Tabboulehissa voi olla esimerkiksi kevätsipulia, tilliä, kurkkua tai valkosipulia. Lisää siis halutessasi aineksia oman makusi mukaan. Voit korvata bulgurin esimerkiksi kvinoalla, mutta pidä määrä maltillisena.

Tabbouleh maistuu ihan sellaisenaan lisäkkeenä melkein mille tahansa ruoalle, mutta erityisen hyvältä se maistuu Lähi-idän makuihin ja mezepöytien antimiin yhdistettynä. Tarjoa siis tabboulehin kanssa hummusta, viininlehtikääryleitä, falafeleja, halloumia, tsatsikia, munakoisotahnaa (baba ganoush) ja muita ihania herkkuja. Jos onnistut löytämään käsiisi libanonilaista ohutta leipää, kannattaa ottaa testiin. Ohuen ohut leipä toimii hyvin tortillojen tapaan kääreenä ilman, että se täyttäisi liikaa. Meille tutumpi pitaleipä sopii myös tottakai loistavasti mezepöytään.

Tabbouleh

1/2 dl hyvin hienoa bulguria tai kvinoaa
1 l persiljaa hienonnettuna (noin 3 ruukkua)
2 tomaattia
3/4 dl oliiviöljyä
1/2 dl sitruunanmehua
n. 1 tl suolaa
(n. 1 dl minttua hienonnettuna, ripaus kanelia tai mustapippuria)

  1. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan (lue alta ohje, jos käytät bulguria). Hienonna tomaatit mahdollisimman pieniksi.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy ja sitruunanmehu. Lisää jäähtynyt kvinoa kastikkeeseen ja anna maustua hetki.
  3. Lisää kulhoon hienonnettu persilja, tomaatit ja minttu. Mausta tabbouleh suolalla ja halutessasi ripauksella mustapippuria. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa tabbouleh esimerkiksi hummuksen, tsatsikin ja tuoreen leivän kanssa tai mezepöydässä.

Huom!

  • Tabbouleh tehdään oikeasti hyvin hienosta bulgurista, jota saattaa löytyä esimerkiksi etnisistä ruokakaupoista. Hienoa bulguria ei tarvitse aina edes keittää, vaan se lisätään kastikkeeseen turpoamaan. Voit toki korvata sen tavallisella bulgurilla, couscousilla tai vaihtoehtoisesti kvinoalla, kuten minä tein. Kvinoaa käyttämällä salaatti on gluteeniton.
  • Minttu ei ole pakollinen, mutta ainakaan omasta mielestäni tabbouleh ei ole niin maukas ilman sitä. Suosittelen siis lisäämään minttua, jos yhtään tuntuu, että salaatti meinaa jäädä mauttomaksi.
  • Tabbouleh maustetaan usein pienellä ripauksella etnisiä mausteita, kuten kanelia, juustokuminaa ja jauhettua korianteria. Tällä kertaa lisäsin vain mustapippuria.
  • Käytä laadukasta oliiviöljyä ja tuoretta sitruunanmehua.

2 kommenttia artikkeliin ”Yksinkertaisen ihana tabbouleh

    • helsinkitchen sanoo:

      Hei! Kiva kuulla, että olet tekemässä tätä kevään juhliin. Hyvä valinta! Tämä olisi tavallisesti noin 4-6 hengen annos, mutta noutopöydässä on yleensä niin paljon muutakin, että riittää varmasti 10 hengelle. Tarkkaa määrää on hieman vaikea antaa, joten tämä on vain arvio. Voit toki halutessasi muokata ohjetta hieman ruokaisammaksi ja riittoisammaksi lisäämällä hieman bulgurin määrää. Pidä kuitenkin persilja pääosassa, niin salaatti on raikas ja ihana! 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti