Jouluna on paljon muutakin tekemistä, kuin seistä vahtimassa puurokattilaa. Muistan, kun lapsena hämmensimme aattona vuorotellen riisipuuroa, ettei se palaisi pohjaan muiden aattoaamun puuhien aikana. Rakastan riisipuuroa, mutta jotenkin sen tekeminen tuntui ennen vievän liikaa aikaa. Kunnes keksin keinon, jonka avulla riisipuuroa ei tarvitse vahtia ollenkaan!

Tein kerran riisipuuron tällä tekniikalla, kun tehtävänä oli keksiä vegaaninen joulupuuro K-ruokaan. Siitä lähtien olen tehnyt tätä aina! Keitin tätä myös perheiden pikkujouluihin 25 hengelle ja mietin, mahtaakohan kelvata. Kaikki meni! Ja sama ohje on nyt käytössä monilla tutuilla.
Riisipuuro ei pala pohjaan, kun keität riisit ensin kypsiksi vedessä ja lisäät lopuksi joukkoon kaurakerman. Kaurakermasta ei tule puuroon mitään outoa makua tai väriä, vaan puuro maistuu ihanan pehmeältä ja kermaiselta, ja on väriltään valkoista. Älä siis anna kaurakerman hämätä, vaan kokeile rohkeasti!
Tämä pohjaanpalamaton riisipuuro on laktoositon ja vegaaninen, joten se sopii aika monille!
Riisipuuro, joka ei pala pohjaan
2 dl riisiä
1 l vettä
3/4-1 tl suolaa
1 tlk (n. 2 dl) kaurakermaa
- Mittaa riisi, vesi ja suola kattilaan tai valurautapataan. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia kannen alla.
- Lisää kaurakerma (ei ole väliä onko 2 vai 2 1/2 dl), sekoita ja anna hautua vielä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
Voit varmasti laittaa tähän myös kuohukermaa, mutta huomaa, että sen rasvapitoisuus noin 38% ja kaurakerma yleensä noin 13-18%. En ole kokeillut, mutta ehkä jopa 1 dl kuohukermaa voisi riittää. Kaurakermalla tarkoitan tässä kaurasta tehtyä ruokakermavalmistetta.
Ps. Jos kuitenkin haluat valita riisin tilalle kestävämmän ja ekologisemman vaihtoehdon, kannattaa samalla taktiikalla keittää puuro riisin sijaan kaurasuurimoista. Kotimaista, ja ihan superhyvää!