Palak paneer

Palak paneer on varmasti yksi suosituimmista tai ainakin tunnetuimmista intialaisista ruoista. Palak tarkoittaa pinaattia ja paneer intialaista juustoa. Palak paneer on siis juustoa pinaattisessa kastikkeessa. Se on superhelppo valmistaa kotona. Palak paneer valmistuu riisin kiehuessa! Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on yksi lemppareistani.

Palak paneer

Tunnustan olevani vähän tylsä, sillä tilaan melkein aina palak paneerin intialaisessa tai nepalilaisessa ravintolassa. Myös työmatkoillani Intian Delhissä ja Goalla tuli syötyä usein palak paneeria. Jos jotain olen oppinut niin sen, että yhtä oikeaa palak paneeria ei ole, vaan se on mahdollista tehdä monella eri tavalla. Jokaisella ravintolalla tuntuu olevan oma versionsa. Joskus palak paneer on kermainen ja vaalea, kun taas toisaalla se on tummanvihreä ja hyvin pinaattinen. Joskus palak paneer on hyvin mieto ja lempeä, mutta toisinaan taas voimakkaan mausteinen ja jopa hieman tulinen. Useimmiten se ajetaan tehosekoittimen läpi tasaiseksi, mutta itse teen sen aina ilman soseuttamista.

Ensimmäisen palak paneerin reseptin tein töissä vuosia sitten. Markkinoille oli juuri tulossa täysin uudenlainen tuote, MiFU-ruokarae. Kyseessä oli Valion kanssa sovittu yhteistyö. Mietin mitä uudesta paistettavasta ruokarakeesta voisi tehdä niin, että tuote olisi parhaimmillaan. Siihen aikaan paneer-juustoa ei vielä saanut yleisesti ruokakaupoista, joten palak paneerin resepti oli tehty aiemmin esimerkiksi kotijuustosta. Siispä käytin MiFUa palak paneeriin. Nykyisin paneer-juustoa saa lähes jokaisesta ruokakaupasta, sillä Apetina Paneer tuli markkinoille pari vuotta sitten. Edelleen olen sitä mieltä, että MiFU toimii tosi hyvin palak paneerissa.

Makuaistini on tainnut hieman muuttua ensimmäisen reseptin julkaisun jälkeen, sillä laitan nykyään usein ainakin tuplamäärän mausteita. Toisaalta myös mausteissa on eroja, joten mahdollisesti tämäkään määrä mausteita ei riitä, mikäli mausteseoksesi on erilainen kuin minun. Alla on uusi versio alkuperäisestä reseptistäni. Käytin tähän tällä kertaa ”kaurakermaa” ja paneer-juustoa. Tuunaa resepti omaan makuusi ja ruokavalioosi sopivaksi reseptin alla olevien vinkkien avulla. Kerma ei ole pakollinen, voit hyvin tehdä myös pelkän tummanvihreän pinaattikastikkeen. Sellainen palak paneer on usein Intiassa ollutkin.

Palak paneer

1 pkt (225 g) paneer-juustoa tai 1 rs (300 g) MiFU-ruokaraetta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 tl garam masalaa
2 tl juustokuminaa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl currya
1/2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 tl suolaa
2 ps (à 150 g) hienonnettua pinaattia (pakaste)
1-2 dl kermaa, turkkilaista jogurttia tai ”kaurakermaa” (kuvassa 2 dl)

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi juusto.
  2. Paista juustoa hieman öljyssä pannulla, jotta saat siihen väriä pintaan. Siirrä juusto sivuun odottamaan.
  3. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää mausteet ja inkivääri, ja paista mausteita hetken aikaa miedolla lämmöllä.
  4. Lisää jäinen pinaatti pannulle. Sekoittele, kunnes pinaatti on sulanut. Lisää lopuksi kerma sekä juustokuutiot ja kuumenna kastike kuumaksi (jos käytät jogurttia, älä enää kuumenna). Tarjoa palak paneer naanleivän ja riisin kanssa.

Vinkkejä:

  • Paneer-juuston voit korvata kotijuustolla, fetalla, MiFUlla, tofulla, kaurapalalla tai vaikka grillijuustolla. Suolan määrää kannattaa ehkä vähentää, jos käytät kovin suolaista juustoa.
  • Juuston paistaminen ei ole pakollista. Voit lisätä käyttämäsi juuston tai tofun myös ilman paistamista ruoan sekaan.
  • Maitotuotteen voit korvata kermalla, ruokakermalla, ”kaurakermalla”, turkkilaisella jogurtilla tai lähes millä tahansa vastaavalla tuotteella. Lisää kuitenkin jogurtti vasta lopuksi, sillä se ei välttämättä kestä keittämistä. Lisää maitotuotetta haluamasi verran.
  • Palak paneer onnistuu myös ilman maitotuotetta tai sen korvaavaa tuotetta. Teen toisinaan ihan vihreän pinaatticurryn ja söin sellaista useasti myös Intiassa.
  • Luota omaan makuaistiisi ruokaa maustaessasi. Mausteissa ja etenkin mausteseoksissa, kuten garam masala ja curry, on todella suuria eroja, joten voi olla, että joudut lisäämään tai vähentämään mausteiden määrää. Aloita siis aina ensin pienemmästä määrästä ja lisää makua lopussa, jos siltä tuntuu. Reseptissä käyttämäni garam masala ja curry ovat Dubaista, joten ne saattavat poiketa suomalaisesta ruokakaupasta löytyvistä mausteseoksista.
  • Halutessasi voit myös soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ennen juuston lisäämistä.
  • Tomaattinen palak paneer: Tomaatti sopii todella hyvin palak paneeriin. Hienonna yksi tomaatti ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Voit myös käyttää tomaattimurskaa (1-2 dl).
  • Vegaaninen palak paneer: käytä juuston tilalla tofua tai Fazer Yosa kaurapalaa. Vaihda maitotuote ”kaurakermaan” tai esimerkiksi kaurapohjaiseen jogurttiin.

4 kommenttia artikkeliin ”Palak paneer

Jätä kommentti