Helpot sämpylät

Kun akuutti sämpylähimo iskee, on helppo ja nopea sämpyläresepti paikallaan. Vaikka parhaat sämpylät syntyvät mielestäni rapeat sämpylät -reseptillä (tai vastaavalla yön yli kohotettavalla sämpylätaikinalla), on niiden tekeminen toisinaan liian hidasta. Samoin hapanjuurisämpylät vaativat kunnon suunnittelun, eikä niitä oikein voi leipoa hetken mielijohteesta. Ei kai seuraavan päivän sämpylähimoa voi ennustaa edellisenä päivänä?

Helpot sämpylät

Tämä helppojen sämpylöiden resepti on vakiintunut lemppariksi, jauhoja välillä vaihdellen. Vehnäjauhoja kannattaa olla noin puolet jauhoista, jotta taikinaan muodostuu kunnon sitko. Aiemmin sovelsin sämpyläreseptejä miten sattuu, ja lopputuloksena oli turhan tiiviitä tai kuivia sämpylöitä. Kyllä, myös ammattilainen voi möhliä näinkin yksinkertaisen asian! Suosittelen siis pitäytymään ohjeessa, ainakin itse olen onnistunut tällä reseptillä joka kerta. Sämpylätaikina kohotetaan kuivahiivalla, jota on hyvä pitää varalta kaapissa.

Helpot sämpylät

5 dl vettä tai muuta nestettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
n. 11 dl sämpyläjauhoja tai muita jauhoja (tällä kertaa: 1 dl ruisjauhoja, 1 dl kaurajauhoja, 3 dl kaurahiutaleita, 6 dl vehnäjauhoja)
1-2 rkl juoksevaa hunajaa, siirappia tai sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä

  1. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (+ 42c). Sekoita kuivahiiva, hunaja, suola ja osa jauhoista veteen. Alusta taikinaa ja lisää vähitellen loput jauhoista. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikinaa kulhossa peitettynä noin puoli tuntia.
  2. Taputtele jauhotetulla alustalla taikinasta pötkö, ja leikkaa se noin 12 osaan. Muotoile taikinapaloista varovasti sämpylöitä käsissä. (Älä pyörittele taikinaa voimakkaasti pöytää vasten).
  3. Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja kohota. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Nauti sämpylät tuoreina ja pakasta tarvittaessa loput heti jäähtyneinä.

Vinkki! Ripottele halutessasi sämpylöiden pinnalle esimerkiksi kauraleseitä ennen paistamista.

Sämpylätaikina

7 kommenttia artikkeliin ”Helpot sämpylät

  1. Mira sanoo:

    Tästä tuli ihan hittiresepti meillä! Ja kestää variaation kuin variaation porkkanasta aurajuustoon. Olin lähinnä leipomatta melkein kymmenen vuotta sairastuttuani keliakiaan, mutta nyt tutustuttuani nykyiseen mieheeni olen taas alkanut muistella rakastamaani perusleivontaa (gluteeniton tuntui aikanaan ylitsepääsemättömältä) ja tulee tehtyä vaikka ja mitä. Tämä sivu on jäänyt seurantaan, kiitos! 🙂

    Tykkää

Jätä kommentti