Törkeen hyvä kasvispiirakka

Vähän törkeä otsikko, mutta minkäs teet! Tästä kasvispiirakasta tuli niin hyvä, että vannoutunut lihansyöjä meinasi kotiin tullessaan syödä koko piirakan. Ruokahalu ei hävinnyt edes sen jälkeen, kun kerroin piirakkapohjan olevan kaiken lisäksi gluteeniton.

kasvispiirakka

Ostin suuren kimpun tuoretta pinaattia aasialaisesta ruokakaupasta Itä-Helsingistä. Jääkaapissa oli pala fetaa ja kaapissa gluteenitonta jauhoseosta. Siitä se ajatus sitten lähti. Piirakka onnistuu myös pakastepinaatilla, mutta kannattaa tehdä tuoreella, jos vain onnistuu saamaan sellaista käsiinsä.

pinaatti

Vaikka et heti innostuisi leipomaan, kannattaa napata gluteenittoman piirakkapohjan resepti talteen, sillä se on oikeasti älyttömän hyvä. Se maistuu rukiiselta piirakkapohjalta, jota yleensä käytän suolaisiin piirakoihin. Käytin Pirkka tummaa gluteenitonta jauhoseosta. En voi luvata, että ohje toimisi yhtä hyvin muilla seoksilla, sillä jauhoseoksissa on suuria eroja. Tein gluteenittoman piirakkapohjan öljyyn, ja se toimi todella hyvin. Piirakkapohja on siis myös maidoton ja vegaaninen. Täydellinen suolaisen piirakan pohja juhliin!

Gluteeniton piirakkapohja

2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Pirkka)
1 dl kaurajauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl öljyä
1 dl vettä

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Painele voideltuun tai öljyttyyn piirakkavuokaan.
  2. Esipaista pohjaa 225-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia ennen täyttämistä.

Ihana pinaatti-fetapiirakka

300 g tuoretta pinaattia (tai pakastettua lehtipinaattia)
1 iso valkosipulinkynsi
ripaus suolaa ja pippuria
1 tl sitruunanmehua
1 pkt (200 g) fetaa
1/2 dl kaurajuomaa tai maitoa
2 kananmunaa

  1. Valmista ensin gluteeniton piirakkapohja ohjeen mukaan.
  2. Leikkaa tuoreen pinaatin varret pienemmiksi paloiksi. Leikkaa myös lehtiä pienemmiksi, mikäli ne ovat todella suuria.
  3. Hauduta pinaattia pannulla ilman rasvaa miedolla lämmöllä niin kauan, että siitä irtoava neste on lähes täysin haihtunut. (Jos neste ei meinaa millään haihtua, voit valuttaa pinaatin lävikössä.) Lisää hienonnettu valkosipulinkynsi ja mausta pinaatti ripauksella suolaa ja pippuria. Lisää sitruunanmehu.
  4. Murustele feta pannulle. Sekoittele, kunnes feta on sulanut. Kaada täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle.
  5. Sekoita kananmunat kaurajuoman joukkoon ja kaada täytteen päälle. Sekoittele hieman, jotta munamaito sekoittuu hieman pinaattitäytteen kanssa.
  6. Paista 225-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia, tai kunnes kasvispiirakka on saanut kauniin värin.

Kokeile myös ihanaa kasvispiirakkaa, joka aiheuttaa aina ihastelua.

Jätä kommentti