Tom kha gai eli thaimaalainen kanakeitto

Tom kha gai kuuluu niihin harvoihin resepteihin, joita meillä tehdään melko usein. Meillä syödään harvoin samaa ruokaa, mutta tätä thaimaalaista kookos-kanakeittoa tulee tehtyä säännöllisesti. Tilaan sen myös melkein joka kerta thaimaalaisessa ravintolassa, niin täällä Suomessa kuin reissussakin. Tom kha gai on hankalasta nimestä ja vieraista raaka-aineista huolimatta helppo valmistaa kotona. Ei ikinä uskoisi, miten nopeasti se on pöydässä!

Opimme tekemään keittoa Krabilla thaimaalaisen ruoan kokkikurssilla. Jaan teille kurssilla opitun reseptin, jonka mukaan aina teemme keiton. Maistaminen on tässäkin tärkeää, sillä thaimaalaisen ruoan salaisuus on makujen tasapaino. Luota omaan makuaistiisi!

Tom kha onnistuu hyvin myös esimerkiksi katkaravuista tai kasvisversiona tofusta. Kasvisversioon voit vaihtaa kalakastikkeen soijaan, mutta toki maku on silloin vähän erilainen. Kanaliemijauheen voi korvata myös kasvisversiolla.

Tom kha gai eli thaimaalainen kanakeitto

6 dl vettä
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
n. 6 viipaletta galangalinjuurta
n. 7 kaffirlimetinlehteä
2-4 palaa (4 cm) sitruunanruohoa (lemongrass)
n. 100 g sieniä
1 sipuli
3 rkl kalakastiketta
1 rkl limetinmehua
1 rkl (ruoko)sokeria
1 rkl kanaliemijauhetta (tai fondia)
1 rs (450 g) broilerin fileesuikaleita tai rintafileetä suikaloituna
1/2 rs (à 250 g) kirsikkatomaatteja tai 1 tomaatti kuutioituna
tuoretta chiliä oman makusi mukaan
(korianteria)

  1. Kuumenna vesi ja kookosmaito kattilassa kiehuvaksi. Lisää liemeen kaikki kovat ainekset, eli galangal, kaffirlimetinlehdet ja sitruunanruoho.
  2. Viipaloi tai lohko sienet. Kuori ja viipaloi sipuli. Lisää ne liemeen.
  3. Mittaa keittoon kalakastike, limetinmehu, sokeri ja kanaliemijauhe. Lisää broilerit kiehuvaan liemeen ja keitä muutama minuutti, kunnes broilerit ovat kypsiä.
  4. Lisää lopuksi tomaatit ja chiliä oman makusi mukaan. Maista keittoa. Lisää tarvittaessa suolaa (kalakastiketta), makeutta (sokeria) tai happoa (limetinmehua). Ripottele pinnalle lopuksi tuoretta korianteria.

Raaka-aineet

Autenttiseen makuun pääsee varmimmin, jos onnistuu löytämään nämä muutamat harvinaisemmat raaka-aineet kaupasta. Tom kha -keiton nimessä kha tarkoittaa galangalia, joten ilman sitä ei keittoon saa täysin autenttista makua. Jos et onnistu löytämään raaka-aineita kaupasta, voit korvata galangalin tavallisella inkiväärillä. Sitruunanruohon ja kaffirlimetinlehdet voit korvata sitruunan- ja limetinmehulla. Maistele keittoa, jotta saat siihen riittävästi raikasta hapokkuutta.

Parhaat itämaiset ruokakaupat sekä hyvin varustellut ruokakaupat saa vinkata tähän alle kommentteihin. Olen löytänyt raaka-aineita muistaakseni ainakin Helsingistä Hämeentien Vii-Voan -nimisestä kaupasta, mutta siitä on sen verran aikaa, etten uskalla luvata varmuudella. Ostin galangalia, kaffirlimetinlehtiä sekä sitruunanruohoa aina Thaimaasta työreissuilta silloin, kun se oli vielä sallittua. Viipaloin galangalin pakastimeen noin 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Sitruunanruohon pätkin noin 4 cm pätkiksi ja kaffirlimetin tuoreet lehdet kuivatin. Näiden avulla saan keiton hetkessä pöytään, heitän vain jäiset palat kiehuvaan liemeen. Voiko niitä pakastaa? En tiedä mikä virallinen suositus olisi, mutta ainakin ne ovat säilyneet hyvin ja antavat ihanasti makua.

Keitossa käytettävää kanaliemijauhetta löytyy itämaisista kaupoista. Tavallisista ruokakaupoista löytyy Reformi Luomu kanaliemijauhetta. Liemijauheen voisi varmasti korvata esimerkiksi puolikkaalla liemikuutiolla, mutta tätä en ole kokeillut.

Keittoon voi käyttää herkkusieniä, mutta koska olemme innokkaita sienestäjiä, laitan keittoon usein suppilovahveroita tai tatteja.

Tom yam -keitto

Miten tom kha -keitto eroaa tom yam -keitosta? Ero on pieni. Keittojen makumaailma on sama, mutta tom yam -keitto on usein hieman oranssin väristä, sillä siihen lisätään hieman thaimaalaista chilitahnaa. Tom yam on yleensä kirkas keitto, mutta siihen lisätään usein myös tilkka maitotiivistettä tai kookosmaitoa. Tom kha on kermaisempi kuin tom yam, sillä siinä on reilusti kookosmaitoa. Voit siis tuunata keitosta helposti tom yam -keiton chilitahnan avulla. Korvaa myös osa kookosmaidosta vedellä, jos haluat keitosta kirkkaamman ja kevyemmän.

Tom yam keitto
Tom yam-keitto ja Thaimaasta tuodut raaka-aineet: lemongrass, kaffirlimetinlehdet, galangal.

2 kommenttia artikkeliin ”Tom kha gai eli thaimaalainen kanakeitto

Jätä kommentti