Hummus ja mezesalaatti

Nopea lounas on sekä etätyöläisten, että pienten vauvojen vanhempien toive. Eikö? Aina ei ehdi sen kummemmin kokkailemaan, joten tällainen puolivalmis pikalounas on välillä enemmän kuin paikallaan.

Reseptiä et tähän oikeastaan tarvitse: kokoa lautaselle itsellesi mieluisia komponentteja. Punainen kastike on ajvaria (lisätietoa alempana). Toinen vaaleista tahnoista on valmista baba ganoush -munakoisotahnaa ja toinen hummusta, jonka resepti on alempana. Hummusta saa myös valmiina, mutta se on niin helppoa ja hyvää itse tehden, etten yleensä osta valmista.

Lisäksi lautasella on muutama valmis falafelpyörykkä sekä halloumia, jotka paistuivat kätevästi samalla pannulla sillä aikaa kun kokosin salaattia lautaselle. Lautasella on myös salaattia ja tuoretta korianteria, kurkkua, paprikaa ja avokadoa. Koska niitä sattui olemaan kaapissa. Kaapissa olisi ollut myös mezelautaselle sopivia kalamataoliiveja ja viininlehtikääryleitä, mutta jätin purkit avaamatta, sillä ruokaa oli riittävästi. Kaappiruoka saattaa siis toisinaan näyttää näinkin hyvältä!

Teen hummuksen yleensä pakkauksen kyljessä olevaa ohjetta mukaillen. Hummus kannattaa tehdä jo illalla jääkaappiin, niin lounas nopeutuu entisestään. Hummusta kannattaa tehdä tuplasatsi, jos syöjiä on useampi kuin kaksi. (Maistatin sitä myös vauvalle ilman suolaa, mutta suosio ei ollut vielä järisyttävän suurta.)

Hummus

1 tlk (380 g/230 g) kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl vettä
1-2 rkl sitruunanmehua
2 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä
1/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 rkl tahinia
1/4 tl juustokuminaa

  1. Valuta kikherneet. Kaada ne kulhoon ja lisää joukkoon kaikki muut ainekset. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Soseuta niin kauan, että hummus on ihanan sileää ja pehmeää. Lisää vettä tai öljyä, jos hummus tuntuu liian paksulta.

Vinkki! Jos haluat tehdä falafelit itse, kokeile esimerkiksi suomaisesta hernerouheesta tehtyjä hernefalafeleja, jotka tein aikanaan K-ruoka-lehteen. Hyviä valmisfalafelejä löytyy esimerkiksi Baba, Pirkka Parhaat ja Hälsans kök. (Kuvan falafelit ovat Lidlistä jonkinlaisena kampanjatuotteena ostettu, joten niitä on saatavilla varmaankin vain satunnaisesti.)

Tuotteet itämaisesta kaupasta

Ostin kokeeksi itämaisesta kaupasta baba ganoush -munakoisotahnaa, ajvaria ja hummusta. Näinä aikoina, kun matkustaminen on kielletty, on kiva vierailla vaihteen vuoksi itämaisissa ruokakaupoissa ja tutustua erilaisiin tuotteisiin. Oletko käynyt? Kaipaisitko lisää ideoita, mitä sieltä voi ja kannattaa ostaa? Näiden tuotteiden lisäksi/sijaan haluan kuitenkin lämpimästi suositella suomalaisen perheyrityksen baba foodsin tuotteita, joita saa ihan tavallisista ruokakaupoista. Baban tuotteet ovat todella laadukkaita!

Mitä on ajvar? Ajvar on Balkanilta kotoisin oleva grillatusta paprikasta, tomaatista ja munakoisosta valmistettu tahna. Monipuolinen ajvar sopii niin leivän päälle, kastikkeeksi, dipiksi tai lisäkkeeksi. Sen voi syödä kylmänä tai lämpimänä. Ajvar on helppo tehdä itse, mutta jos ei jaksa nähdä vaivaa, on tällainen valmis tuote erittäin kätevä. Lue kuitenkin ainesosaluettelo huolella. (Kuvassa näkyvän ajvarin aineosat ovat: grillattu punainen paprika, grillattu munakoiso, porkkana, paprikasose, auringonkukkaöljy, suola, valkosipuli, sokeri, viinietikka ja mausteet.)

Baba ganoush on munakoisotahnaa, joka on myös helppo tehdä itse. Se on melkein kuin hummus, mutta kikherneiden tilalla on paahdettua ja soseutettua munakoisoa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s