Ihana paistettu juustokakku

Tässä tulee yleisön pyynnöstä luottoreseptini paistettuun juustokakkuun, jota tarjoan usein erilaisissa juhlissa pienin muutoksin. Paistettu juustokakku on ihanan helppo, sillä täytteen ainekset vain sekoitetaan keskenään ennen paistamista. Ei liivatteita tai vatkaamista! Tämä ei ole se kaikkein tuhdein amerikkalainen juustokakku, vaan aavistuksen kevyempi versio rahkalla ja marjoilla kevennettynä. Kakusta tulee silti suussa sulavan herkullinen ja samalla ihanan raikas.

Tarjosin mustikkajuustokakkua juuri omilla syntymäpäiväkahveillani maaliskuussa. Kuvat nappasin nopeasti puhelimella ennen kuin annoin luvan hyökätä kakun kimppuun, joten pahoittelen kuvien laatua. Koristeeksi laitoin tällä kertaa vain vähän pensanmustikoita ja syötäviä kukkia.

Paistettu juustokakku

Pohja

200 g digestivekeksejä
75 g voita

Täyte

1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 tlk (250 g) maitorahkaa
2 dl vispikermaa
1 – 1 1/2 dl maissitärkkelystä (Maizena) **
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunan raastettua kuorta
200 g vadelmia tai mustikoita (pakaste)
2 rkl sitruunanmehua

  1. Hienonna keksit esimerkiksi perunasurvimella tai monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Painele keksimurut vuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Sekoita tuorejuusto, rahka, kerma, sokeri ja maissitärkkelys keskenään kierrevatkaimella. Mausta seos vaniljasokerilla, sitruunankuoriraasteella ja -mehulla. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten.
  3. Ripottele puolet marjoista pohjan päälle. Kaada seos vuokaan ja ripottele loput marjat kakun pinnalle.
  4. Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti. (Kakun alle uuniritilälle kannattaa laittaa varalta leivinpaperi, sillä rasva saattaa valua kakkuvuoan läpi uunin pohjalle). Kakku saa jäädä keskeltä vähän pehmeäksi. Jos pinta meinaa tummua liikaa, voit laittaa kakun päälle folion tai leivinpaperin paistamisen loppuvaiheessa.
  5. Jäähdytä kakku ja nosta se jääkaappiin. Anna kakun tekeytyä muutama tunti tai mieluiten yön yli. Irrota juustokakku vuoasta vasta täysin jäähtyneenä. Tarjoa juustokakku jääkaappikylmänä. Siivilöi halutessasi pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.

Huom! Kollegani hyvä vinkki paistetun juustokakun pinnan halkeiluun: Halkeamia voi hieman estää jäähdyttämällä kakun hitaasti. Paiston jälkeen kakun voi jättää jäähtymään sammutettuun uuniin noin tunniksi uuninluukku raollaan. Tämän jälkeen kakun reunat kannattaa irrottaa vuoasta varovasti veitsellä. Jäähdytä kakku hyvin ennen jääkaappiin siirtämistä ja poista kakku vuoasta vasta täysin kylmänä.

**) Olen käyttänyt maissitärkkelystä 1 dl silloin, kun teen täytteen pakastevadelmista ja 1 1/2 dl silloin, kun täytteessä on ollut kokonaisia mustikoita.

Reseptin pohjana olen käyttänyt kahta kollegoideni tekemää suosikkia, joita aina hieman tuunaan. Toinen on mustikkamarmoroitu juustokakku ja toinen vadelma-sitruunajuustokakku. Molemmat ovat ihania ihan sellaisenaan! Olen vain laiskana leipurina tehnyt useimmiten pohjan keksimuruista ja vaihdellut täytteitä kaapista löytyvien maitotuotteiden ja sesongin mukaan. Juustokakku sopii moniin juhliin, ja siitä saa helposti gluteenittoman vaihtamalla keksit gluteenittomiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s