Saaristolaisleipä onnistuu tällä reseptillä varmasti. Useampaa saaristolaisleivän reseptiä testattuamme olemme päätyneet jo vuosia leipomaan saaristolaisleipää Kustavilaisen saaristolaisleivän reseptin mukaan.
Saaristolaisleipien tekeminen on todella helppoa, kunhan varaat riittävästi aikaa niiden kohottamiseen ja paistamiseen. Taikina on helppo, sekoitettava taikina. Taikinasta tulee 2 isoa tai 3 pienempää leipää, joten leipää riittää isommallekin porukalle tai jouluviemiseksi.
Saaristolaisleipä maistuu taivaalliselta joulukalojen, esimerkiksi kylmäsavulohen tai mätileipien kanssa. Saaristolaisleipä maistuu myös rapujuhlissa ja skagenröran kanssa. Saaristolaisleipä on kiva ruokalahja, joka ei taatusti jää syömättä. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!
Kustavilainen saaristolaisleipä
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa (1 1/2 pkt)
- 3 dl tummaa siirappia
- 1 rkl suolaa
- 3 dl vehnäleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 3 dl kaljamaltaita (huom! ei mämmimaltaita)
- 1 l vehnäjauhoja
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola ja siirappi.
- Lisää vehnäleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat.
- Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa. Taikina jää melko löysäksi. Anna nousta liinan alla noin 1 tunti.
- Vuoraa leivinpaperilla 2 isoa tai 3 pientä vuokaa. Jätä kohoamisvaraa eli täytä vuoat puolilleen. Anna leipien nousta vielä 1h, kunnes tilavuus on tuplaantunut.
- Paista leipiä 175 °C:ssa 1,5 – 2h. Anna leipien jäähtyä ennen kumoamista. Saaristolaisleipä säilyy hyvänä pitkään, ja leivät voi myös pakastaa.
Alkuperäinen resepti löytyi Helsingin Sanomista muistaakseni jo vuonna 2008. Resepti on testattu toimivaksi myös maustamattomalla jogurtilla ja omenamehulla. Leseet on korvattu välillä kauraleseillä tai kolmen viljan leseillä. Joskus hiiva on loppunut kesken, mutta pussi kuivahiivaa on toiminut hyvin tuorehiivan jatkeena. Sen sijaan maltaiden kohdalla kannattaa olla tarkkana. Ensimmäisellä kerralla olin ostanut kaupasta vahingossa mämmimaltaita. Lopputuloksena leipävuoissa oli raakaa leipätaikinaa, joka ei kypsynyt millään. Leivät voi paistamisen lopussa valella halutessaan siirappi-vesiseoksella, mutta itse olen yleensä jättänyt sen tekemättä. Suolaa on toisissa ohjeissa reilummin, jopa 3 rkl, mutta koska syömme leivän usein suolaisten kalojen kanssa, ei leipä ole tuntunut vähäsuolaiselta tällä alkuperäisen reseptin suolamäärällä.
Vinkki! (lisätty joulukuussa 2021)
Tänä vuonna leivoin leivät muuttamalla hieman jauhojen suhdetta. Lisäsin ruisjauhojen määrää (3 dl -> 4 dl) ja vähensin hieman vehnäjauhojen määrää (1 litra -> 8 dl). Leivistä tuli, jos mahdollista, vielä entistäkin paremmat! Leivistä tuli aavistuksen tummemmat ja pehmeämmät.
Tein leipätaikinan tällä kertaa yön yli -menetelmällä, joten vinkkinä sinulle, joka et ehdi kohottaa leipiä saman päivän aikana: tein taikinan illalla kylmään nesteeseen (piimä) ja panin leivät leipävuoissa yöksi kohoamaan jääkaappiin, liinalla peitettyinä. Seuraavana päivänä annoin leipien kohota vielä pöydällä tunnin verran ennen paistamista. Leivät onnistuivat todella hyvin!

Ihan super hyvä resepti ja tässä on vaikea epäonnistua! 🙂
TykkääTykkää
Kiitos Saara! Tämä on kyllä tosi hyvä resepti. Kiitos siitä kuuluu Hesarin silloiselle ruokatoimittajalle.
TykkääTykkää