Saaristolaissämpylät

Jäikö saaristolaisleivän aineksia joulusta yli? Saaristolaissämpylöiden resepti on odotellut blogin luonnoksissa jo viime keväästä, jolloin tyhjensin kuiva-ainekaappia muuttoa varten. En halunnut muuttaa kaikenlaisia avattuja pusseja uuteen kotiin, sillä tiedossa oli välimuutto ja keittiöremontti. Kaapista löytyi kaljamaltaita, joita olin ostanut joulun saaristolaisleipiä varten. Kokeilin leipoa niistä saaristolaissämpylöitä kaapista löytyvillä aineksilla. Kun julkaisin kuvan Instagramissa, saaristolaissämpylöiden reseptiä pyydettiin. Testasin reseptin vielä uudelleen ja nyt kun olen lopputulokseen tyytyväinen, uskallan jakaa ohjeen teillekin. Parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan?

Saaristolaissämpylät

6 dl maitoa tai kauramaitoa
1 (50 g) hiiva
2 dl kaljamaltaita
2 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
2 dl ruisjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

Voiteluun vettä ja siirappia (suhde 1:1)

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva nesteeseen. Sekoita joukkoon kaljamaltaat ja muut ainekset. Alusta taikinaa ja lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Sekoita öljy lopuksi taikinan joukkoon. Taikina saa jäädä melko löysäksi, kuten saaristolaisleivän taikina. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
  2. Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Leivo taikina sämpylöiksi (noin 16 kpl) rennosti pyöräyttämällä. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Kohota vielä 30 minuuttia. Voitele sämpylät halutessasi kevyesti siirapin ja veden sekoituksella.
  3. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Anna sämpylöiden hieman jäähtyä ennen leikkaamista.

Vinkki! Täytä saaristolaissämpylät esimerkiksi graavi- tai kylmäsavulohella, kurkulla, salaatilla, ruohosipulilla ja tuorejuustolla tai aiolilla.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s