Lapinukon keitto

Lapinukon keitto on täyttävä ja tuhti keitto, joka maistuu loistavasti hiihtolenkin tai pulkkailun jälkeen. Poronkäristys, sulatejuusto ja kasvikset muodostavat täyteläisen ja herkullisen kokonaisuuden, jonka voi vielä kruunata leipäjuustolla ja puolukoilla. Oletko maistanut?

Lapinukon keitto

n. 700 g kiinteää perunaa
2 (n. 200 g) porkkanaa
1 (150 g) palsternakka
1 (100 g) sipuli
(2 valkosipulinkynttä hienonnettuna)
n. 500 g poronkäristystä (pakaste)
2 rkl öljyä
1 l vettä
n. 1 tl suolaa
250 g sulatejuustopala (viherpippuri tai savuporo)
1 dl persiljaa hienonnettuna

Lisäksi leipäjuustoa ja puolukoita

  1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja palsternakka. Hienonna kuorittu sipuli.
  2. Ruskista käristysliha valurautapadassa tai pinnoitetussa kattilassa rasvassa. Lisää sipuli ja kuullota se läpikuultavaksi. Lisää myös muut kasvikset ja kääntele niitä hetki.
  3. Mittaa pataan vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua noin 15 minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  4. Lisää paloiteltu sulatejuustopala ja kuumenna keitto vielä kiehuvaksi. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa oman makusi mukaan. Lisää lopuksi persilja keiton pinnalle. Tarjoa esimerkiksi leipäjuustokuutioiden ja puolukoiden kanssa.

Huom! Lisää keittoon halutessasi myös selleriä tai purjoa. Keittoon voisi lorauttaa lisäksi kermaa, mutta meidän makuun keitto oli jo sen verran tuhtia, että kerma jäi lisäämättä. Lämmitimme keittoa seuraavana päivänä ja lisäsimme sen sijaan melko reilusti vettä. Persilja jäi vahingossa kuvista pois, mutta persilja kuuluu keittoon.

Poronkäristyksestä valmistettu lapinukon keitto tuo kivaa vaihtelua arkisiin keittoihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s