Saimaa – puhtaiden raaka-aineiden aarreaitta

Saimaan alueella arvostetaan lähiympäristön puhtaita luonnon antimia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Lähimetsistä kerätyt sienet, marjat ja villiyrtit, sekä puhtaat järvikalat ovat ravintoloiden perus raaka-aineita. Saimaa onkin varsinainen kulinaristin matkakohde!

Puruveden muikkuja tillipestolla täytettynä (kuva: Andres Teiss)

Pr-matka: Visit Saimaa

Saimaan alueella on paljon mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja. Monille Saimaan alue on tuttu kesämökin tai sukujuurien myötä. Meidän sukulaiset ja kesäpaikat ovat muualla Suomessa, joten Saimaan alue on jäänyt harmillisesti vähän vieraaksi. Minulla on vain yksi muistikuva lapsuuden kesäretkestä Kerimäelle, ystäväperheen mökille. Siispä olin todella iloinen päästessäni tutustumaan Saimaan alueeseen parin päivän ajan Visit Saimaan lehdistömatkalla. Saimaa osoittautuikin varsinaiseksi kulinaristin matkailukohteeksi, joten haluan jakaa tätä gastronomista ilosanomaa myös muille.

Kuva: Visit Saimaa

Missä syödä Saimaalla?

Tässä muutama suositus tämän reissun pohjalta. Lisää ihmeessä oma vinkkisi kommentteihin, jos sinulla on joku helmi tiedossa!

House of Olaf, Savonlinna
OTAN-oluista tunnettu Olaf Brewingin uusi tapahtuma- ja elämyskeskus tarjoaa rentoa ja rehtiä lähiruokaa. Pääsimme testaamaan ravintolan lounaan ja panimon kuuluisia oluita. Salaattipöydän antimien lisäksi söimme ihanat Puruveden muikut tillipestolla silakkapihvien tapaan täytettyinä. Täydellistä! House of Olafin keittiömestari Otto Gustavsson lähti Helsingistä korona-aikana kesämökille Savonlinnan seudulle ja päättikin jäädä seudulle pysyvästi.

House of Olafin keittiömestari Otto Gustavsson (kuva: Andres Teiss)

Savonlinnan tori
Älä unohda piipahtaa Savonlinnan torilla. Suolaisten ja makeiden lörtsyjen lisäksi torilta saa tietenkin muikkuja! Torilta lähtee myös erilaisia maisemaristeilyjä, saaristoristeilyjä ja esimerkiksi norpparisteilyjä. Lisätietoja Savonlinnan risteilyistä täältä.

Savonlinnan tori (kuva: Andres Teiss)

Waahto Brewhouse, Savonlinna
Panimoravintola Waahto sijaitsee aivan Savonlinnan torin vieressä. Emme syöneet täällä, mutta ravintola on tunnettu puuhiiligrillissä valmistetuista rouheista burgereista.

SpaHotel Casino, Wanha Kasino ja Ravintola Est.1969
SpaHotel Casinon ravintola Est.1969 uudisti menunsa ja tarjoaa nostalgisia makuja (katkarapucocktail mainittu!). Terassilta voi ostaa annoksia vaikkapa veneeseen mukaan. Ravintola Wanha Kasino tarjoilee klassisempia ruokia. Näissä emme ruokailleet tällä kertaa. Wanha Kasinon rakennuksessa toimii myös Savonlinnan teatteri. Wanhalla Kasinolla on nyt heinäkuussa Pyry Nykäsen (Culinary Team Finland) suunnittelema viiden ruokalajin ”Oodi Saimaalle” -menu.

Ravintola Solitary, Kuru Resort
Söimme Kuru Resortissa sijaitsevassa Solitaryssa niin upean illallisen, etten muista vastaavaa. Chef’s menu vaihtuu sesongeittain ja pohjautuu lähiluonnon antimiin; Saimaan kalaa ja riistaa sekä marjoja, sieniä ja villiyrttejä lähimetsistä. Ravintoloitsija Remi Trémouillen lapsuus Saimaalla ja ranskalaiset sukujuuret yhdistettynä maailmalta haettuihin oppeihin näkyy. Ruoka oli kaunista, herkullista ja yllätyksellistä. Palvelu ensiluokkaista ja miljöö mitä mahtavin! Ruokien raaka-aineet ovat lähiruokaa parhaimmillaan; naapurin takapihalta tai työntekijöiden itse metsästämää. Illallinen oli yksi elämäni parhaimpia, joten voin lämpimästi suositella pöytävarausta.

Ravintola Solitary (kuva: Andres Teiss)

TeaHouse of Wehmais, Juva
TeaHouse of Wehmais on teen ystävän taivas. Teetä käytetään monipuolisesti ruoanvalmistuksessa ja ruokajuomana. TeaHouse of Wehmais toimii nykyisin teehuone bistrona. Yrittäjä Anna Grotenfelt-Paunonen on yksi Suomen harvoja teesommeliereja.

Pistohiekka Resort
Pistohiekka Resortissa on kaikille avoinna oleva ravintola, jolta avautuu aivan mahtava terassi Saimaalle. Ravintolassa tarjoillaan lähiruokaa, mutta myös pizzaa ja burgereita asiakkaiden toiveesta. Terassi on niin upea, että tänne kannattaa poiketa vaikka edes jäätelölle! Terassin yhteydessä on myös hienot maisemasaunat.

Sahanlahti Resort
Sahanlahti Resortissa on kolme erilaista ravintolaa; Ravintola Koskivahti, Kesäravintola Rantamakasiini ja Avotuliravintola Pajapirtti. Tasokasta lähiruokaa on tarjolla jokaiseen makuun. Söimme ihanan lounaan Koskivahdissa, jonka seinällä kiilteli upouusi Chaîne des Rôtisseurs -kilpi. Kilpi on osoitus ”ravintolan korkeasta tasosta, pitkäjänteisestä ammattitaidon jatkuvasta kehittämisestä sekä ammattitaitoisesta salihenkilökunnasta.”
Koskivahdissa tarjotaan à la carten lisäksi mm. brunsseja, lounasta ja aamupalaa. Ravintolassa on lisäksi ehkä Suomen kaunein terassimaisema. Tänne tulen ehdottomasti uudestaan!

Ravintola Koskivahti (kuva: Andres Teiss)

Uhkua
Uhkua tarjoaa kestävällä tavalla toteutettuja luontoelämyksiä, kuten villiruokaillallisia saaressa. Kyseessä ei kuitenkaan ole ravintola, vaan ruokaelämykset vaativat varauksen etukäteen. Aivan ihana paikka, kannattaa tutustua!

Uhkua (kuva: Andres Teiss)
Uhkua (kuva: Andres Teiss)

Saimme maistiaisina saaristolaisleivän päällä Uhkuan omaa ”Saimaan salamia” eli savustettua hauenmätiä. Lasissa ihanaa kuusenkerkästä, kuusenoksista, sitruunasta, sokerista ja vichystä tehtyä juomaa.

Tertin Kartano
Upea Tertin Kartano sijaitsee Mikkelissä. Täällä toimii kartanoravintola, kahvila ja hotelli. Kahvilassa on tarjolla mm. brunsseja ja lounasta. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa ja ihastumassa! Emme ruokailleen kartanolla, mutta saimme kotimatkalle ihanat eväät kahvilan antimista.

Saimaan alueella on lukematon määrä upeita ruoka-alan yrittäjiä, jotka tekevät myös tiivistä yhteistyötä keskenään. Ravintoloissa tarjotaan lähiruokaa ja suositaan lähituottajia. Jos suuntaat Saimaalle, kannattaa ehdottomasti tutustua alueen tarjontaan tarkemmin. Suosittelen myös lämpimästi lukemaan lisää Saimaan alueen gastronomiasta:

  • Lake Saimaa Makujen Saimaa, alueen ravintolat
  • Taste Saimaa on itäisen Suomen ruuan, kulttuurin ja perinteiden herkullinen liitto
  • Saimaa Gastronomy on neljän yrityksen verkosto, joita yhdistää rakkaus Saimaan luontoa kohtaan
  • D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki

Missä majoittua Saimaalla?

Jos omaa mökkiä ei ole, on Saimaan ympäristössä paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja hotelleista ja resorteista pieniin luontomajoituksiin. Voit myös vinkata kommentteihin lisää hyviä majoitusvaihtoehtoja!

Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän
Saimaan rannalla sijaitsevan Järvisydämen kauniit kuvat ovat vilahtaneet somessa niin monesti, että olen jo pitkään toivonut pääseväni sinne itsekin. Erilaisia majoitusvaihtoehtoja Järvisydämessä on todella paljon. Majoituimme upeissa metsä- ja panoraamasviiteissä, joissa oli oman saunan ja pienen keittiön lisäksi oma poreamme terassilla.


Järvisydämen alue on melko laajalle levittäytynyt ja mäkinen, joten huonojalkaisille suosittelen majoitusta läheltä päärakennusta. Järvisydämessä on mahdollisuus monenlaiseen aktiviteettiin ja ulkoiluun. Lisäksi resortissa on intiimi ja tunnelmallinen Järvikylpylä, jossa on mm. paljon erilaisia saunoja ja ulkoallas. Kylpylä on melko pieni, joten tulisinkin tänne erityisesti reippailemaan, ulkoilemaan ja mahdollisuuksien mukaan nauttimaan oman terassin porealtaasta. Tänne tulisin reippailemaan ja rentoutumaan aikuisten kesken, vaikka lapset ovatkin toki tervetulleita. Aamiainen Järvisydämessä oli loistava, ehkä yksi parhaita Suomessa.

Spahotel Casino, Savonlinna
Spahotel Casino sijaitsee aivan Savonlinnan keskustassa. Emme ehtineet tutustua hotelliin sen tarkemmin, mutta kuulimme, että hotellissa on pieni allasalue. Tämä voisi olla hyvä vaihtoehto lasten kanssa.

Sahanlahti Resort
Sahanlahti Resortilla on monenlaisia majoitusvaihtoehtoja edullisista aittamajoituksista upeisiin, uusiin Elsanranta-villoihin. Elsanrannan villat ovat rauhallisia ja niissä on oma pieni allas terassilla. Sahanlahdessa on myös vierasvenesatama, mutta paikat kannattaa varata jo hyvissä ajoin ennen sesongin alkua.

Uhkua
Uhkua tarjoaa kestävällä tavalla toteutettuja luontokokemuksia, lauttamajoitusta ja aittamajoitusta luonnon helmassa. Kannattaa tutustua!

Tertin Kartano
Tertin Kartanon upeassa kartanomiljöössä on myös muutama huone tarjolla. Täällä viihtyisin varmasti!

Pistohiekka Resort
Pistohiekka on luontomatkailijoille tehty, sillä ympäristössä voi harrastaa monenlaista. Pistohiekka on erityisesti pyöräilijöiden suosiossa. Uudella resortilla on aiemmin mainitut, upeat maisemasaunat, terassi, ravintola sekä kymmenen uutta mökkiä.

Muikku!

Matkamme alkoi Kerimäen Kalatalolta, jossa pääsimme näkemään, kuinka aamuyöllä nostettuja muikkuja perattiin myyntikuntoon. Kalatalossa perataan päivittäin jopa 180 000 muikkua, joten vaikka perkaus tapahtuu koneiden avulla, tarvitaan näppäriä sormia, jotka pujottelevat muikut koneeseen.

Puruveden muikulla on EU:n suojattu maantieteellinen merkintä. Se on muualta kalastettuja muikkuja hopeisempi ja sen ruodot ovat niin pehmeitä, että kalat voi hyvin syödä ruotoineen. Puruveden muikun D-vitamiinipitoisuus on tuplasti korkeampi, kuin muualta kalastettujen muikkujen. Syynä on erityisen kirkas vesi, joka mahdollistaa kaloille korkealaatuista ravintoa.

Näitä Kerimäen Kalatalon muikkuja tarjotaan useissa ravintoloissa Saimaan seudulla.

Tuoreita muikkuja (kuva: Andres Teiss)

Muikkujen perkausta (kuva: Andres Teiss)

(kuva: Andres Teiss)

Toast Skagen -voileipäkakku kevään juhliin

Kevään juhlat lähestyvät, joten on aika julkaista resepti, jota toivottiin jo kauan sitten. Tarjosin voileipäkakkua viime kesänä ristiäisissä ja nyt toukokuussa poikien yhteissynttäreillä, mutta se sopii erinomaisesti ylioppilasjuhliin, rippijuhliin tai mihin tahansa juhlapöytään. Helppo voileipäkakku sisältää kaksi yksinkertaista täytettä: katkarapuskagenin ja kylmäsavulohitäytteen.

Voileipäkakun kokoaminen

Kokoan voileipäkakun aina vuokaan. Kelmutan vuoan, kokoan kakun sen sisään ja käännän kelmut kakun päälle. Kanneksi laitan leikkuulaudan, jolloin voileipäkakun päälle voi hyvin laittaa muitakin tarjottavia. Vuokaa on helppo liikutella ja se on kätevä nostaa jääkaappiin, joka on usein täynnä juhlien alla. Kakun voi koota myös suoraan tarjoiluvadille, mutta koen sen hankalaksi. En saa kakusta tiivistä ja siistiä, eikä sen peittäminen tai säilyttäminen ole kovin helppoa. Kumoan kakun suoraan tarjoiluvadille, poistan kelmun ja koristelen nopeasti. Helppoa!

Helpoimmillaan voileipäkakun voi tarjota myös vuokakakkuna, joka kootaan suoraan tarjoiluvuokaan. Kakku koristellaan siis vain pinnalta ja sitä lusikoidaan suoraan vuoasta. Tällainen voileipäkakku sopii hyvin esimerkiksi piknikille.

Paras voileipäkakku syntyy mielestäni täysjyväpaahtoleivästä, jossa on suuret viipaleet. Leikkaan reunat yleensä ohuelti pois, mutta se ei ole välttämätöntä. Kuivatan reunat ja jauhan ne korppujauhoksi hävikin välttämäiseksi. Tässä vaiheessa teen myös yleensä pienen maistiaisen, eli laitan leivän reunapalalle teelusikallisen molempia täytteitä ja maistan kokonaisuutta. Täytteisiin on vielä helppo lisätä vaikkapa suolaa tai sitruunanmehua.

Jos reunoja ei leikkaa pois, kannattaa kostutuksen määrää hieman lisätä, jotta voileipäkakusta ei tule kuivaa. Voileipäkakku on helppo tehdä ja siinä on vaikea epäonnistua, mutta kostutusta pitää olla riittävästi. Liian kuiva voileipäkakku on.. No, kuivaa. Kun otan kakun jääkaapista ennen tarjoilua, sen pinnan pitää tuntua kostealta ja mehevältä, mutta ei tietenkään märältä.

Toast skagen -voileipäkakku


1 1/2 ps (à 535 g) täysjyväpaahtoleipää
n. 1 dl vettä
1 rkl sitruunanmehua

Kylmäsavulohitäyte
150 g kylmäsavulohta
1 rs (180 g) yrttituorejuustoa
1 dl tilliä hienonnettuna
1 dl majoneesia
n. 1 tl sitruunanmehua

Katkarapuskagen
200 g katkarapuja (sulatettuna ja valutettuna)
1 dl majoneesia
1 prk (125 g) ranskankermaa
1 dl ruohosipulia hienonnettuna*
1/2 rkl sitruunanmehua
1/2-1 tl mustapippuria
ripaus suolaa

Pinnalle
2 maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl turkkilaista jogurttia, majoneesia tai maitoa
50 g katkarapuja (sulatettuna ja valutettuna)
50 g kylmäsavulohta

*voit käyttää hyvin myös punasipulia, mutta koska muutamalle vieraallemme sipuli ei oikein maistu, käytin ruohosipulia.

  1. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ohuelti. (Kuivata ja hienonna reunat korppujauhoksi). Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (n. 22 x 32 cm) tuorekelmulla niin, että kelmua jää reilusti yli vuoan ulkopuolelle. Asettele leipäviipaleita vuoan pohjalle ja kostuta sitruunanmehulla maustetulla vedellä.
  2. Sekoita pienessä kulhossa kylmäsavulohitäyte. Hienonna kylmäsavulohi ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
  3. Sekoita toisessa kulhossa katkaraputäytteen ainekset.
  4. Levitä leipien päälle kylmäsavulohitäytettä. Asettele sen päälle leipäviipaleita ja kostuta kerros sitruunavedellä pullasudin avulla. Levitä päälle katkaraputäyte. Asettele vielä kerros leipäviipaleita.
  5. Käännä kelmu viimeisen leipäkerroken päälle, aseta leikkuulauta painoksi ja nosta kakku jääkaappiin mieluiten yön yli.
  6. Avaa kelmut ja kumoa kakku tarjoiluvuoalle. Notkista tuorejuusto jogurtilla tai majoneesilla. (Voit halutessasi maustaa kuorrutteen esimerkiksi sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla). Levitä kuorrute kakun pinnalle ohueksi kerrokseksi. Koristele haluamallasi tavalla esimerkiksi kylmäsavulohiruusukkeilla, katkaravuilla, ruohosipulilla ja tillillä.

Huom! Kakusta riittää noin 20 hengelle, kun tarjolla on myös muuta suolaista. (Juhlissa oli 16 aikuista ja kakusta jäi yli noin 1/4).

Vinkki! Jos kaipaat kasvisvoileipäkakun reseptiä, kannattaa kokeilla tsatsiki-hummusvoileipäkakkua, jonka kehittelin muutama vuosi sitten K-ruoka -lehteen. Se on helppo ja sopii moneen makuun. Myös pinkki kasvisvoileipäkakku on kokeilemisen arvoinen. Molempien välissä on tsatsikia, joka sopii mielestäni erittäin hyvin voileipäkakun täytteeksi.

Voileipäkakun koristelu

Kuten olen varmasti aiemminkin maininnut, koristelen kakut (ja kaiken muunkin) mieluiten mahdollisimman rennosti ja helposti. Improvisoin koristelun usein hetkeä ennen vieraiden saapumista. Niin kävi tälläkin kertaa! Heittelin pinnalle pieniä kasoja katkarapuja ja lisäsin väleihin tilliä, pienilehtistä basilikaa ja syötäviä kukkia (orvokkeja). Siitä tuli ihan mun näköinen parin minuutin pikakoristelu! Alemmassa kuvassa on viime kesän ristiäiskakku, jonka myös koristelin pikaisesti samalla, kun pyysin vieraita käymään peremmälle. Ei siis kannata ottaa turhaa stressiä kakkujen koristelusta.

Sushisalaatti ja wakame-merileväsalaatti

Itse tehty sushi on arkiruokana vähän turhan työlästä. Siksi olen jo vuosia tehnyt sushia sushibowlin tai sushisalaatin muodossa sen mukaan, mitä aineksia sattuu löytymään kaapista. Pohjana toimii sushiriisin tapaan maustettu puuroriisi. Tällä kertaa lisäsin pinnalle itse tehtyä wakame-merileväsalaattia. Suosittelen!

Sushibowl kuuluu meillä vakkari arkiruokiin. Se on loistava apu akuutin sushihimon sattuessa, ja on usein tehtävissä kaapin antimista. Tällä kertaa korvasin esimerkiksi edamamepavut pakastimesta löytyneillä suomalaisilla herneillä, toimi oikein hyvin! Ja mikä parasta, sushikulho on helposti muokattavissa eri ruokavalioihin, eli pelasti myös raskausajan sushihimot. Raskausaikana laitoin pinnalle esimerkiksi tonnikalaa ja jätin merilevän pois.

Riisinä käytän yleensä kaapista löytyvää puuroriisiä, jonka maustan kuten sushiriisin: riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla. Riisin keittäminen ja maustaminen onkin ehkä se tärkein vaihe, jotta sushikulho maistuu oikeasti sushilta.

Pinnalle voit laittaa oman makusi mukaan melkein mitä tahansa. Tällä kertaa karkeaa laitoin karkeaa porkkanaraastetta, kurkkua, avokadoa, graavilohta, inkivääriä (gari), itse tehtyä wakame-merileväsalaattia (resepti alla), sekä suomalaisia pakasteherneitä ja kevätsipulia. Kasviksia voi lisätä mielensä mukaan, näitä sattui tällä kertaa olemaan kaapissa. Lisäämällä salaatinlehtiä ja kasvisten määrää, saat sushisalaatista raikkaamman ja kevyemmän. Graavilohen voit korvata esimerkiksi tonnikalalla ja vegeversioon vaikkapa nyhtökauralla tai rapeaksi paistetulla tofulla.

Kastikkeeksi riittää pelkkä soija, mutta astetta herkullisempi tulee wasabilla maustetun majoneesin tai ranskankerman kanssa. Sekoita majoneesin tai ranskankerman joukkoon valmista wasabitahnaa oman maun mukaan.

Sushiriisin keittäminen

4 dl (n. 350 g) puuro-tai sushiriisiä
5 dl vettä

Sushietikka
1 dl riisiviinietikkaa
3 rkl sokeria
1/2 rkl suolaa

  1. Huuhtele riisi. Pane riisi kattilaan, täytä kylmällä vedellä ja kaada vesi pois varovasti. Vaihda vesi niin monta kertaa, että vesi on kirkasta. Valuta riisi lävikössä.
  2. Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmä vesi (5 dl). Nosta kattila liedelle. Käännä levy keskilämmölle ja kun vesi kiehuu, laske miedolle lämmölle.
  3. Hauduta riisiä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Älä sekoittele tai avaa kantta turhaan.
  4. Siirrä kattila liedeltä ja anna riisin levätä kannen alla vielä 10 minuuttia. Sekoita sillä aikaa sushietikka.
  5. Mausta kuuma riisi etikkaseoksella varovasti käännellen. Levitä riisi laakeaan astiaan jäähtymään.

Huom! Jos valmistat riisistä susheja, peitä riisi kelmulla, jotta se ei kuivu. Valmista sushit noin parin tunnin kuluessa. Älä siirrä riisiä jääkaappiin odottamaan, sillä riisi kovettuu.

Wakame-merileväsalaatti

25 g kuivattuja merileväsuikaleita
noin 5 dl vettä liotukseen
1 1/2 rkl soijakastiketta
1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
1 1/2 rkl seesamiöljyä
1 1/2 tl sokeria
pala inkivääriä hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
(ripaus suolaa)
(chiliä)

  1. Liota merileväsuikaleet reilussa vesimäärässä (15-30 minuuttia). Valuta merilevä lävikössä.
  2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Yhdistä kastike ja merileväsuikaleet. Anna tekeytyä jääkaapissa hetken aikaa, maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Nauti wakame sushin tai sushisalaatin kanssa.

Helppo ja nopea pho-keitto

Pho-keitto valmistuu hetkessä, kun oikaiset liemen kanssa. Hitaasti luista haudutettu lihaliemi on autenttisen pho-keiton perusta, mutta kotioloissa pääsee samaan makumaailmaan helpomminkin. Palautteen perusteella tämä veti vertoja jopa ravintolassa syödylle pho-keitolle, joten uskallan jakaa ohjeen muillekin. Olkaat hyvät!

Helppo pho-keitto

Pho-keitto

2 l vettä
3 liemikuutiota (käytin kasvisliemikuutioita)
6 neilikkaa
6 pippuria
3 tähtianista
2 kanelitankoa
ripaus kardemummaa
2 rkl kalakastiketta (tai esim. soijakastiketta)
1 rkl limetinmehua
300 g naudanlihaa suikaleina (esim. fileetä, sisäpaistia tai paahtopaistia)
noin 200 g riisinuudeleita

Lisäksi
3 kevätsipulin vartta hienonnettuna
korianteria ja/tai minttua
1 chili hienonnettuna
limetinlohkoja

Lihan mureuttamiseen
1 rkl soijakastiketta
1 tl soodaa
1 tl sokeria

  1. Mureuta liha ennakkoon etenkin, jos käytät paistisuikaleita. Ohje alla.
  2. Mittaa ensin vesi ja mausteet kattilaan. Keitä lientä noin 15 minuuttia.
  3. Lisää kiehuvaan liemeen lihasuikaleita vähän kerrallaan. Kuori pinnalle muodostuva vaahto reikäkauhalla tai lusikalla. Lisää myös nuudelit liemeen. Keitä noin 5 minuuttia tai kunnes nuudelit ovat pehmenneet. (Huom! Jos et syö keittoa heti, valmista liemi ja keitä nuudelit erillisessä kattilassa. Näin nuudelit eivät mene säilytyksessä turhan pehmeiksi. Voit yhdistää keitetyt nuudelit ja liemen suoraan annoskulhoissa sitä mukaa, kun syöt keittoa.)
  4. Nostele keitto kulhoihin. Voit poimia isoimmat mausteet halutessasi pois keitosta. Lisää pinnalle kevätsipulia ja yrttejä. Tarjoa keiton kanssa chiliä ja limetinlohkoja.

Lihan mureuttaminen

Jos käytät naudan paistisuikaleita, suosittelen mureuttamaan ne ensin. Kiinalaisista ravintoloista tuttu suussa sulavan pehmeä ja murea liha mureutetaan usein soodalla. Tämä vinkki toimii hyvin myös porsaanlihasuikaleiden mureuttamiseen, joten vinkki kannattaa ottaa talteen! Toimii hyvin esimerkiksi wokeissa, joissa lihaa ei haudutella pitkiä aikoja. Mittaa lihasuikaleiden päälle sooda, sokeri ja soijakastike. Sekoita tasaiseksi ja nosta jääkaappiin. Anna mureutua vähintään puoli tuntia, mieluummin vaikka yön yli.

Maailman paras ruoka?

Indonesialaisella rendang currylla on aikamoinen titteli, sillä se on aikanaan äänestetty maailman parhaaksi ruoaksi. Vähän vaikeasta nimestään huolimatta ruoka on melko helppo valmistaa kotona. Ja niin herkullista! Siinä on paljon yhteistä thaimaalaisten curryjen kanssa, joten jos pidät niistä, on rendang kokeilemisen arvoinen!

Rendang curry on oikeasti hitaasti haudutettua, mureaa naudanlihaa. Se valmistetaan samaan tapaan kuin thaimaalaiset curryt ja niissä on paljon samoja makuja. Maussa on sopivasti tuttua, mutta samalla jotain ihan uutta. Omat kokemukseni perustuvat Suomessa Bali Brunch -ravintolan Rendang plate -annokseen. En tiedä kuinka lähellä alkuperäistä kyseinen annos on, mutta kannattaa testata!

Tämä resepti on yksinkertaistettu versio alkuperäisestä. Jos siis kaipaat autenttisempaa reseptiä ja haluat valmistaa curryn pidemmän kaavan mukaan, löytyy netistä paljon erilaisia englanninkielisiä reseptejä (kuten esimerkiksi tämä). Käytin reseptin pohjana Hesarissa julkaistua vege-rendang -reseptiä, joka oli arkiruoaksi sopivan yksinkertainen ja nopea. Curry onnistuu hyvin esimerkiksi härkiksestä tai nyhtökaurasta. Itse käytin tällä kertaa härkäpapusuikaleita, makuna lempeä sitruuna. Voit tehdä currysta lihaisan version käyttämällä kuutioitua naudan lapaa ja hauduttamalla pataa noin 2 tuntia. Nopeampi lihaversio syntyy jauhelihasta.

Indonesialainen rendang curry on äänestettu CNN:n yleisöäänestyksessä parhaaksi ruoaksi ainakin vuonna 2017.

Rendang curry

Currytahna
1 sipuli tai 3 salottisipulia
3-4 valkosipulinkynttä
2-3 chiliä
pala inkivääriä hienonnettuna (noin 2 rkl)
2 rkl sitruunanruohotahnaa
2 rkl öljyä
1 tl kurkumaa
2 tl juustokuminaa

Pataan
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 kanelitanko
1 rs (250 g) härkäpapusuikaleita (lempeä sitruuna) tai nyhtökauraa
4 kaffirlimetinlehteä
1 rkl kookossokeria (myös fariinisokeri tai ruokosokeri käy)
1 rkl limetinmehua
1 rkl soijaa
1/4 tl kardemummaa
1/2-1 tl suolaa

Lisäksi
jasmiiniriisiä, limetinlohkoja ja tuoretta korianteria

  1. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet (ei tarvitse hienontaa). Poista chileistä kannat ja halutessasi myös siemenet. Surauta currytahnan ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä.
  2. Kaada currytahna pinnoitetulle pannulle tai kattilaan, ja kuumenna sitä miedolla lämmöllä muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle muut ainekset, sekoita ja anna hautua hiljalleen kannen alla 20-30 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa rendang curry keitetyn jasmiiniriisin, korianterin ja limetinlohkojen kanssa.

Huom! Rendang curryn (padan) kuuluu olla melko kuivaa rakenteeltaan. Halutessasi voit kuitenkin jatkaa sitä lisäämällä esimerkiksi tilkan vettä tai reilummin kookosmaitoa.

Nuudelisalaatti maapähkinävoikastikkeella

Rakastan vietnamilaisia kesärullia. Niitä kylmiä, riisipaperista valmistettuja rullia, joita dippaillaan ihaniin kastikkeisiin. Olen kuitenkin vähän laiska tekemään niitä arkena, joten teen niiden sijaan riisinuudeleista kylmää nuudelisalaattia herkullisella maapähkinävoikastikkeella. Kannattaa kokeilla!

Vietnamilaiset kesärullat maapähkinävoikastikkeella ovat niin hyviä, etten oikein voi vastustaa, jos niitä on ravintolan listalla. Teen niitä toisinaan kotonakin, mutta joskus rullailu tuntuu turhan työläältä. Kesärullien tekeminen ei ole vaikeaa, mutta niiden tekeminen on mukavampaa esimerkiksi viikonloppuna tai isommalla porukalla illanistujaisissa. Kylmä nuudelisalaatti on helpompi versio, sillä sen makumaailma on sama. Nuudelisalaatin voi tarjota myös kulhoruokana.

Nuudelisalaattia on helppo tuunata sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Siihen sopii erinomaisesti esimerkiksi avokado ja erilaiset idut. Salaatti on helppo muokata vegaaniseksi, sillä katkaravut voi hyvin jättää pois tai vaihtaa johonkin toiseen proteiiniin oman maun mukaan. Kokeile esimerkiksi nyhtökauraa, Bean it -suikaleita tai rapeaksi paistettua tofua. Maapähkinävoikastikkeeseen tulevan kalakastikkeen voit korvata soijalla.

Nuudelisalaatti ja maapähkinävoikastike

n. 200 g riisinuudeleita
tilkka öljyä
150 g katkarapuja
2-3 (200 g) porkkanaa
1 (200 g) kurkku
2-3 kevätsipulinvartta
1 ruukku tuoretta korianteria
suolapähkinöitä tai cashewpähkinöitä
seesaminsiemeniä

Maapähkinävoikastike

1 dl maapähkinävoita
2 rkl limetinmehua
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
n. 1/2 rkl sokeria
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
n. 1/2 dl vettä
(2 tl srirachaa)

  1. Valmista ensin maapähkinävoikastike sekoittamalla kaikki ainekset hyvin keskenään.
  2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. Sekoita joukkoon tilkka öljyä, jotta nuudelit pysyvät irtonaisina. Sulata ja valuta katkaravut.
  3. Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Viipaloi kurkku tai leikkaa se tikuiksi. Hienonna kevätsipulinvarret ja korianteri.
  4. Sekoita nuudelien joukkoon osa kastikkeesta. Levitä nuudelit, kasvikset ja katkaravut tarjoilulautaselle tai kulhoon. Ripottele päälle korianteri, pähkinät ja seesaminsiemenet. Tarjoa loppu kastike erikseen salaatin kanssa.

Vinkki! Salaatin ainekset voit toki myös kääriä riisipaperirulliksi, ja kastike toimii hyvin kesärullien dippinä.

Okonomiyaki – japanilaista katuruokaa kaalista

Älä anna vaikean nimen hämätä! Okonomiyaki on nimestään huolimatta melko helppo ruoka valmistaa. Ja vielä edullinenkin! Kaalista valmistettava lettu tai pannukakku tarjotaan makeahkon kastikkeen ja majoneesin kanssa. Oletko jo maistanut?

Ensimmäisen kerran tutustuin okonomiyakiin Suomessa vuonna 2015. Sain kutsun Hellmann’sin järjestämään tapahtumaan, jossa kokkailimme Richard McCormickin kanssa. Reseptin pohjana onkin alun perin tuolla tilaisuudessa saamamme okonomiyakin resepti. Ihan autenttinen tämä ei varmasti ole, mutta okonomiyakista löytyy monenlaisia versioita myös Japanissa. Olen kuitenkin myöhemmin päässyt maistamaan okonomiyakia Osakassa työmatkallani. Voin hyvillä mielin todeta, että tällä pääsee kotikeittiössä melko lähelle. Ei toki ihan täysin samaan fiilikseen, kuin Osakan ruokakojusta nautittuna, mutta maku on lähellä.

Okonomiyaki
(noin 8 kpl)

300 g kaalia ohueksi suikaloituna
200 g porkkanaa raastettuna
2 rkl öljyä
1 (n. 100 g) sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 mieto chili hienonnettuna
1 rkl riisiviini- tai omenaviinietikkaa
2 rkl teriyakikastiketta
1 rkl soijakastiketta

Taikina
4 dl vehnäjauhoja
3 dl vettä
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

  1. Yhdistä kaalisuikaleet ja porkkanaraaste suuressa kulhossa. (Kaalin suikaloiminen onnistuu helposti raastimella tai juustohöylällä.)
  2. Kuullota sipulit ja chili pannulla öljyssä. Lisää etikka, teriyakikastike ja soija. Kiehauta seos ja sekoita se raasteiden joukkoon.
  3. Sekoita vehnäjauhot, vesi, kananmunat ja suola hyvin tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon öljy ja raasteet. Sekoita tasaiseksi.
  4. Nosta löysää taikinamassaa suoraan kuumalle, öljytylle (valurauta)pannulle. Paista lettua ensin kuumalla pannulla ja käännä, kun paistopinta on ruskistunut. Paistoaika on 5-10 minuuttia välillä kääntäen, riippuen letun paksuudesta.

Okonomiyakikastike

3 rkl ketsuppia
2 rkl osterikastiketta (tai soijakastiketta)
1-2 rkl worcestershire-kastiketta (tai bbq-kastiketta)
1 tl sokeria

  1. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Maistele ja lisää tarvittaessa kastikkeita niin, että saat kastikkeesta maukkaan ja sopivan makean. (Ainesten määrät ovat suuntaa-antavia, sillä kastikkeiden välillä on niin suurta vaihtelua.)

Huom! Okonomiyakin pinnalle levitetään makeaa, tahmeaa kastiketta sekä majoneesia. Japanissa käytetään kuuluisaa ”vauvamajoneesia” eli Kewpie-majoneesia. Mikä tahansa laadukas majoneesi sopii korvaamaan vauvamajoneesin, jos et onnistu löytämään sitä lähikaupastasi. Kastikkeen voit valmistaa itse tai käyttää jotain valmista kastiketta (esim. teriyakikastike). Okonomiyakin päälle kannattaa lisäksi ripotella jotain rapeaa. Japanissa pinnalle ripotellaan usein katsuobushia eli japanilaisia kuivattuja kalalastuja boniittikalasta, joita löydät Suomesta etnisistä ruokakaupoista. Tällä kertaa ripottelin pinnalle ruohosipulia ja seesaminsiemeniä.

Muutama kuva Osakan ruokakadulta, jossa tuli maisteltua ja ihmeteltyä monenlaista. Jostain syystä en löytänyt kuvia okonomiyakista, mutta alla olevissa kuvissa valmistetaan takoyaki-palleroita, jotka ovat hyvin saman tyylisiä. Takoyakin valmistusta oli mielenkiintoista seurata, sillä niitä pyöritellään ja käännellään tikkujen avulla. Takoyakit (kuten myös okonomiyaki) ovat melko tuhtia tavaraa, eikä kastikkeissa säästellä.

Vaihtelua joulupöytään: sillikranssi ja erilainen rosolli

Reseptit toteutettu yhteistyössä @viamaailma kanssa. Tänä jouluna rosolli korvataan paahdetuilla juureksilla, jotka herkutellaan ihanan vaahdotetun fetan kanssa. Silli ja perunat tarjotaan sillikranssina ruskistetun voin kanssa. Uunivalmiit kasvikset näihin molempiin kypsyvät kätevästi samalla kertaa.

Mitä rosollin tilalle?

Rosolli oli vuosia meidän joulupöydän ”pakkopulla”. Itse tehty rosollikulho vaihtui ensin pieneen rasiaan valmista rosollia, mutta edelleen osa jäi syömättä. Olemmekin kokeilleet rosollin tilalle monenlaista, mm. uunirosollia, punajuuri-sinihomejuustopaistosta ja punajuuri-vuohenjuustopaistosta.

Tänä jouluna rosolli korvataan helpoilla, paistovalmiilla Via Kasvimaa kelta-ja raitajuurilla, jotka tarjotaan ihanan vaahdotetun fetan kanssa.

Uuunijuurekset ja vaahdotettu feta

1 rs (500 g) Via Kasvimaa Juuri ja juuri
1 pkt (200 g) fetaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa tai paksua jogurttia
(sitruunanmehua)
viinisuolaheinää

  1. Irrota muovikalvo ja paista juureksia 225-asteisessa uunissa noin 50 min tai kunnes ovat kypsiä.
  2. Murustele feta kulhoon. Lisää tuorejuusto tai jogurtti ja vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää halutessasi hieman sitruunanmehua. Levitä mousse lautaselle. Asettele päälle juurekset ja viinisuolaheinää.

Sillikranssi

Jostain syystä silli meinaa jäädä muiden ihanien kalaruokien jalkoihin. Siispä ajattelin tarjota sen tänä jouluna kauniin sillikranssin muodossa. Ruotsalaisten juhannusjuhlista lainattu idea jouluisena versiona.

Sillikranssi on todella helppo toteuttaa Via Kasvimaa Pikkuset -pikkuperunoilla, koska ne kypsyvät kätevästi uunissa samaan aikaan juuresten kanssa. Perunat on valmiiksi maustettu mm. valkosipulilla ja timjamilla.

Kranssiin asetellaan:

  • Uunissa paahdettuja Via Pikkuset -pikkuperunoita
  • Pannulla voissa paistettua saaristolaisleipämurua
  • Keitettyjä kananmunia
  • Punasipulia
  • Ranskankermaa
  • Mätiä
  • Tilliä
  • Ruskistettua voita (ohje alla)
  • (Graavilohiruusukkeita)

Ruskistettu voi

Lämmitä voita (noin 50 g) paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä. Voi sulaa pikkuhiljaa ja alkaa paahtua. Siitä nousee ihana, vähän pähkinäinen tuoksu. Mitä tummemmaksi paahdat voin, sitä enemmän siihen tulee makua. Sekoittele välillä. Tarkkaile lämpötilaa, etenkin induktiolieden kanssa kannattaa olla tarkkana. Nosta kattila levyltä ja anna voin tasaantua hetki. Voit siivilöidä voin tai kaataa sen varovasti toiseen astiaan, jolloin proteiinihiput jäävät kattilan pohjalle.

Piparimutakakku valmistuu hetkessä

Piparinmakuinen mutakakku eli piparimudcake on ihanaa! Kuin söisi piparkakkutaikinaa luvan kanssa. Helppo ja nopea sekoitettava taikina ei vaadi vatkaimia tai vaahdottamista. Vain paistoaika on olennainen, mikäli haluat kakusta mutaisen ja valuvan. Piparimutakakku on loistava jouluinen vieminen moneen tilanteeseen!

Myyjäisiin, pikkujouluihin tai kiitokseksi opettajille

Piparimutakakku on todella kätevä jouluvieminen ja helppo leivonnainen vaikkapa joulumyyjäisiin. Valmista se kertakäyttöiseen foliovuokaan tai aseta se esimerkiksi foliolla päällystetyn pahvin päälle ja kääri lopuksi sellofaaniin. Kakku onnistuu helposti gluteenittomana ja laktoosittomana, joten se sopii moneen ruokavalioon.

Piparimutakakku

150 g voita tai leivontamargariinia
150 g tummaa leivontasuklaata (käytin Pandan laktoositonta ja gluteenitonta tummaa suklaata)
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja, kaurajauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
(1 rkl kaakaojauhetta)
1 tl leivinjauhetta
2 tl piparkakkumaustetta
(1 tl kanelia)
tomusokeria koristeluun

  1. Vuoraa kertakäyttöinen foliovuoka tai irtopohjavuoka (Ø 24 cm) leivinpaperilla. Jos käytät irtopohjavuokaa, voitele ja jauhota vuoan reunat.
  2. Sulata rasva ja suklaa mikrossa tai miedolla lämmöllä pienessä kattilassa.
  3. Anna seoksen hieman jäähtyä ja sekoita joukkoon kananmunat, sokeri, jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja mausteet. (Onnistuu hyvin myös ilman kaakaojauhetta ja kanelia).
  4. Kaada seos vuokaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Koristele jäähtyneenä tomusokerilla.

Huom! Mutakakun paistoaika on olennainen. Mitä isompi vuoka on halkaisijaltaan, sen lyhyempi paistoaika.
Uunien tehoissa on eroja. Käytin kiertoilmauunia (180C) ensimmäistä kertaa ja totesin, että 15 minuuttia olisi ollut riittävä paistoaika. Kakku saa olla uunista ottaessa löysä/hyllyvä. Ota siis kakku rohkeasti riittävän ajoissa uunista. Myös vuoalla on merkitystä. Lasisessa piirakkavuoassa paistoaika on pidempi kuin ohuessa foliovuoassa. Omalle uunille ja omaan makuun sopiva paistoaika löytyy valitettavasti vain kokeilemalla.

Perunanachot ja guacamole herneistä

Muutama vuosi sitten perunanachoja tehtiin monessa blogissa ja kodissa, mutta olen melko varma, etteivät kaikki ole vieläkään tehneet niitä. Siispä on aika nostaa tämä helppo ja herkullinen resepti uudelleen esiin suomalaisista herneistä tehdyn guacamolen kanssa! Perunanachot ovat helposti muunneltavissa moneen makuun ja ruokavalioon sopiviksi.

Kaupallinen yhteistyö Hyvää Suomesta kanssa.

Hyvää Suomesta -merkki helpottaa valintaa kaupassa. Kun näet merkin, voit olla varma, että tuote on suomalainen. Perunanachojen ja herneguacamolen raaka-aineet ovat lähes täysin kotimaisia. Vain mausteet, paprika, valkosipuli ja tomaatit ovat tuontitavaraa.

Perunanachot valmistetaan kuorineen viipaloiduista perunoista, jotka paahdetaan uunissa. Perunanachojen päälle voi lisätä oman maun mukaan jotain proteiinia ja texmexille tyypillisiä lisäkkeitä, kuten juustokastiketta ja erilaisia kasviksia. Nachopellin kanssa voi tarjota salsaa ja guacamolea, mutta tällä kertaa guacamole valmistetaan suomalaisista herneistä. Kannattaa kokeilla!

Perunanachoja voi tuunata mielensä mukaan. Perunanachopelti sopii arkiruoaksi, viikonloppuherkutteluun ja monenlaisiin illanistujaisiin. Alun perin perunanachojen idea on tainnut lähteä vegaanisena versiona Anu Braskin Vegaanimättöä -kirjasta.

Perunanachot

1 1/2 kg perunoita
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tacomaustetta
(ripaus suolaa)
1 pkt härkistä, nyhtökauraa, valutettuja papuja tai kypsää jauhelihaa
noin 2 rkl tacomaustetta

Juustokastike

2 dl crème fraîchea
1 pkt (200 g) cheddar-sulatejuustosiivuja

Lisäksi

tomaattia, paprikaa ja/tai kurkkua paloiteltuna, punasipulia hienonnettuna, limetinlohkoja, tuoretta korianteria

  1. Valmista ensin guacamole (ohje alla).
  2. Pese perunat ja leikkaa ne kuorineen ohuiksi viipaleiksi. Pyörittele perunat öljyssä ja tacomausteessa. Levitä perunat pellille leivinpaperin päälle mahdollisimman ohuelti. Paista tarvittaessa kahdella pellillä, jos perunat meinaavat jäädä paksuksi kasaksi.
  3. Paista 225-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes perunaviipaleet ovat saaneet väriä. Levitä päälle maustettu härkis, nyhtökaura, pavut tai ruskistettu jauheliha ja paista vielä noin 5 minuuttia.
  4. Valmista perunoiden kypsyessä juustokastike. Avaa juustoviipaleet muoveistaan ja pane ne pieneen kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä ransankerman kanssa. Älä keitä! Lisää halutessasi chiliä juustokastikkeen joukkoon. Pidä kastike lämpimänä.
  5. Voit koota perunanchot laakealle vadille tai tarjota suoraan pelliltä. Levitä perunoiden päälle reilusti juustokastiketta ja haluamiasi kasviksia. Tarjoa perunanachot herneistä tehdyn guacamolen kanssa.

Guacamole herneistä

1 ps (200 g) suomalaisia pakasteherneitä
2 rkl sitruunanmehua tai limetinmehua
2 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
ripaus juustokuminaa
n. 1/2 tl suolaa
(5 kirsikkatomaattia)
(korianteria)

  1. Sulata herneet pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää öljy ja sitruunanmehu. Soseuta sauvasekoittimella.
  2. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Lisää halutessasi muutama paloiteltu kirsikkatomaatti ja tuoretta korianteria. Anna tekeytyä hetken aikaa jääkaapissa, maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Käytä herneguacamolea avokadoversion tapaan.