Saimaan alueella arvostetaan lähiympäristön puhtaita luonnon antimia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Lähimetsistä kerätyt sienet, marjat ja villiyrtit, sekä puhtaat järvikalat ovat ravintoloiden perus raaka-aineita. Saimaa onkin varsinainen kulinaristin matkakohde!
Pr-matka: Visit Saimaa
Saimaan alueella on paljon mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja. Monille Saimaan alue on tuttu kesämökin tai sukujuurien myötä. Meidän sukulaiset ja kesäpaikat ovat muualla Suomessa, joten Saimaan alue on jäänyt harmillisesti vähän vieraaksi. Minulla on vain yksi muistikuva lapsuuden kesäretkestä Kerimäelle, ystäväperheen mökille. Siispä olin todella iloinen päästessäni tutustumaan Saimaan alueeseen parin päivän ajan Visit Saimaan lehdistömatkalla. Saimaa osoittautuikin varsinaiseksi kulinaristin matkailukohteeksi, joten haluan jakaa tätä gastronomista ilosanomaa myös muille.
Missä syödä Saimaalla?
Tässä muutama suositus tämän reissun pohjalta. Lisää ihmeessä oma vinkkisi kommentteihin, jos sinulla on joku helmi tiedossa!
House of Olaf, Savonlinna
OTAN-oluista tunnettu Olaf Brewingin uusi tapahtuma- ja elämyskeskus tarjoaa rentoa ja rehtiä lähiruokaa. Pääsimme testaamaan ravintolan lounaan ja panimon kuuluisia oluita. Salaattipöydän antimien lisäksi söimme ihanat Puruveden muikut tillipestolla silakkapihvien tapaan täytettyinä. Täydellistä! House of Olafin keittiömestari Otto Gustavsson lähti Helsingistä korona-aikana kesämökille Savonlinnan seudulle ja päättikin jäädä seudulle pysyvästi.
Savonlinnan tori
Älä unohda piipahtaa Savonlinnan torilla. Suolaisten ja makeiden lörtsyjen lisäksi torilta saa tietenkin muikkuja! Torilta lähtee myös erilaisia maisemaristeilyjä, saaristoristeilyjä ja esimerkiksi norpparisteilyjä. Lisätietoja Savonlinnan risteilyistä täältä.
Waahto Brewhouse, Savonlinna
Panimoravintola Waahto sijaitsee aivan Savonlinnan torin vieressä. Emme syöneet täällä, mutta ravintola on tunnettu puuhiiligrillissä valmistetuista rouheista burgereista.
SpaHotel Casino, Wanha Kasino ja Ravintola Est.1969
SpaHotel Casinon ravintola Est.1969 uudisti menunsa ja tarjoaa nostalgisia makuja (katkarapucocktail mainittu!). Terassilta voi ostaa annoksia vaikkapa veneeseen mukaan. Ravintola Wanha Kasino tarjoilee klassisempia ruokia. Näissä emme ruokailleet tällä kertaa. Wanha Kasinon rakennuksessa toimii myös Savonlinnan teatteri. Wanhalla Kasinolla on nyt heinäkuussa Pyry Nykäsen (Culinary Team Finland) suunnittelema viiden ruokalajin ”Oodi Saimaalle” -menu.
Ravintola Solitary, Kuru Resort
Söimme Kuru Resortissa sijaitsevassa Solitaryssa niin upean illallisen, etten muista vastaavaa. Chef’s menu vaihtuu sesongeittain ja pohjautuu lähiluonnon antimiin; Saimaan kalaa ja riistaa sekä marjoja, sieniä ja villiyrttejä lähimetsistä. Ravintoloitsija Remi Trémouillen lapsuus Saimaalla ja ranskalaiset sukujuuret yhdistettynä maailmalta haettuihin oppeihin näkyy. Ruoka oli kaunista, herkullista ja yllätyksellistä. Palvelu ensiluokkaista ja miljöö mitä mahtavin! Ruokien raaka-aineet ovat lähiruokaa parhaimmillaan; naapurin takapihalta tai työntekijöiden itse metsästämää. Illallinen oli yksi elämäni parhaimpia, joten voin lämpimästi suositella pöytävarausta.
TeaHouse of Wehmais, Juva
TeaHouse of Wehmais on teen ystävän taivas. Teetä käytetään monipuolisesti ruoanvalmistuksessa ja ruokajuomana. TeaHouse of Wehmais toimii nykyisin teehuone bistrona. Yrittäjä Anna Grotenfelt-Paunonen on yksi Suomen harvoja teesommeliereja.
Pistohiekka Resort
Pistohiekka Resortissa on kaikille avoinna oleva ravintola, jolta avautuu aivan mahtava terassi Saimaalle. Ravintolassa tarjoillaan lähiruokaa, mutta myös pizzaa ja burgereita asiakkaiden toiveesta. Terassi on niin upea, että tänne kannattaa poiketa vaikka edes jäätelölle! Terassin yhteydessä on myös hienot maisemasaunat.
Sahanlahti Resort
Sahanlahti Resortissa on kolme erilaista ravintolaa; Ravintola Koskivahti, Kesäravintola Rantamakasiini ja Avotuliravintola Pajapirtti. Tasokasta lähiruokaa on tarjolla jokaiseen makuun. Söimme ihanan lounaan Koskivahdissa, jonka seinällä kiilteli upouusi Chaîne des Rôtisseurs -kilpi. Kilpi on osoitus ”ravintolan korkeasta tasosta, pitkäjänteisestä ammattitaidon jatkuvasta kehittämisestä sekä ammattitaitoisesta salihenkilökunnasta.”
Koskivahdissa tarjotaan à la carten lisäksi mm. brunsseja, lounasta ja aamupalaa. Ravintolassa on lisäksi ehkä Suomen kaunein terassimaisema. Tänne tulen ehdottomasti uudestaan!
Uhkua
Uhkua tarjoaa kestävällä tavalla toteutettuja luontoelämyksiä, kuten villiruokaillallisia saaressa. Kyseessä ei kuitenkaan ole ravintola, vaan ruokaelämykset vaativat varauksen etukäteen. Aivan ihana paikka, kannattaa tutustua!
Saimme maistiaisina saaristolaisleivän päällä Uhkuan omaa ”Saimaan salamia” eli savustettua hauenmätiä. Lasissa ihanaa kuusenkerkästä, kuusenoksista, sitruunasta, sokerista ja vichystä tehtyä juomaa.
Tertin Kartano
Upea Tertin Kartano sijaitsee Mikkelissä. Täällä toimii kartanoravintola, kahvila ja hotelli. Kahvilassa on tarjolla mm. brunsseja ja lounasta. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa ja ihastumassa! Emme ruokailleen kartanolla, mutta saimme kotimatkalle ihanat eväät kahvilan antimista.
Saimaan alueella on lukematon määrä upeita ruoka-alan yrittäjiä, jotka tekevät myös tiivistä yhteistyötä keskenään. Ravintoloissa tarjotaan lähiruokaa ja suositaan lähituottajia. Jos suuntaat Saimaalle, kannattaa ehdottomasti tutustua alueen tarjontaan tarkemmin. Suosittelen myös lämpimästi lukemaan lisää Saimaan alueen gastronomiasta:
- Lake Saimaa Makujen Saimaa, alueen ravintolat
- Taste Saimaa on itäisen Suomen ruuan, kulttuurin ja perinteiden herkullinen liitto
- Saimaa Gastronomy on neljän yrityksen verkosto, joita yhdistää rakkaus Saimaan luontoa kohtaan
- D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki
Missä majoittua Saimaalla?
Jos omaa mökkiä ei ole, on Saimaan ympäristössä paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja hotelleista ja resorteista pieniin luontomajoituksiin. Voit myös vinkata kommentteihin lisää hyviä majoitusvaihtoehtoja!
Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän
Saimaan rannalla sijaitsevan Järvisydämen kauniit kuvat ovat vilahtaneet somessa niin monesti, että olen jo pitkään toivonut pääseväni sinne itsekin. Erilaisia majoitusvaihtoehtoja Järvisydämessä on todella paljon. Majoituimme upeissa metsä- ja panoraamasviiteissä, joissa oli oman saunan ja pienen keittiön lisäksi oma poreamme terassilla.
Järvisydämen alue on melko laajalle levittäytynyt ja mäkinen, joten huonojalkaisille suosittelen majoitusta läheltä päärakennusta. Järvisydämessä on mahdollisuus monenlaiseen aktiviteettiin ja ulkoiluun. Lisäksi resortissa on intiimi ja tunnelmallinen Järvikylpylä, jossa on mm. paljon erilaisia saunoja ja ulkoallas. Kylpylä on melko pieni, joten tulisinkin tänne erityisesti reippailemaan, ulkoilemaan ja mahdollisuuksien mukaan nauttimaan oman terassin porealtaasta. Tänne tulisin reippailemaan ja rentoutumaan aikuisten kesken, vaikka lapset ovatkin toki tervetulleita. Aamiainen Järvisydämessä oli loistava, ehkä yksi parhaita Suomessa.
Spahotel Casino, Savonlinna
Spahotel Casino sijaitsee aivan Savonlinnan keskustassa. Emme ehtineet tutustua hotelliin sen tarkemmin, mutta kuulimme, että hotellissa on pieni allasalue. Tämä voisi olla hyvä vaihtoehto lasten kanssa.
Sahanlahti Resort
Sahanlahti Resortilla on monenlaisia majoitusvaihtoehtoja edullisista aittamajoituksista upeisiin, uusiin Elsanranta-villoihin. Elsanrannan villat ovat rauhallisia ja niissä on oma pieni allas terassilla. Sahanlahdessa on myös vierasvenesatama, mutta paikat kannattaa varata jo hyvissä ajoin ennen sesongin alkua.
Uhkua
Uhkua tarjoaa kestävällä tavalla toteutettuja luontokokemuksia, lauttamajoitusta ja aittamajoitusta luonnon helmassa. Kannattaa tutustua!
Tertin Kartano
Tertin Kartanon upeassa kartanomiljöössä on myös muutama huone tarjolla. Täällä viihtyisin varmasti!
Pistohiekka Resort
Pistohiekka on luontomatkailijoille tehty, sillä ympäristössä voi harrastaa monenlaista. Pistohiekka on erityisesti pyöräilijöiden suosiossa. Uudella resortilla on aiemmin mainitut, upeat maisemasaunat, terassi, ravintola sekä kymmenen uutta mökkiä.
Muikku!
Matkamme alkoi Kerimäen Kalatalolta, jossa pääsimme näkemään, kuinka aamuyöllä nostettuja muikkuja perattiin myyntikuntoon. Kalatalossa perataan päivittäin jopa 180 000 muikkua, joten vaikka perkaus tapahtuu koneiden avulla, tarvitaan näppäriä sormia, jotka pujottelevat muikut koneeseen.
Puruveden muikulla on EU:n suojattu maantieteellinen merkintä. Se on muualta kalastettuja muikkuja hopeisempi ja sen ruodot ovat niin pehmeitä, että kalat voi hyvin syödä ruotoineen. Puruveden muikun D-vitamiinipitoisuus on tuplasti korkeampi, kuin muualta kalastettujen muikkujen. Syynä on erityisen kirkas vesi, joka mahdollistaa kaloille korkealaatuista ravintoa.
Näitä Kerimäen Kalatalon muikkuja tarjotaan useissa ravintoloissa Saimaan seudulla.