Parsa on nyt parhaimmillaan

Ihana parsa maistuu keväällä monessa muodossa. Jos saisin valita, söisin parsaa keväällä joka päivä. Ja välillä syönkin!

Parsan kypsennykseen on yhtä monta neuvoa kuin kokkiakin. Listasin mun tavat käsitellä parsaa.

  • En kuori parsaa, jos se on tuoretta ja ohutkuorista. Jos kuitenkin joudun kuorimaan, niin kuorin parsat mahdollisimman ohuelti.
  • Napsautan tyven poikki käsin. Se katkeaa aikalailla itsestään siitä kohti, mistä pitääkin. Taivutan ja napsautan poikki. Mahdollisimman vähän tietenkin, eli aloitan taivuttamisen parsan päästä. Tässä ei kuitenkaan kannata pihistellä, sillä parsan puiseva tyvi ei maistu hyvältä.
  • Kypsennän parsat pääosin mikrossa. Kyllä, mikrossa parsasta tulee parasta! Minulla on mummolta lahjaksi saatu höyrykääre (Lekue-merkkinen), jonne on helppo laittaa kerta-annos parsaa. Höyrykääreeseen lorautan tilkan vettä ja kuumennan mikrossa 2-3 minuuttia. Parsa on näin aivan täydellistä: sopivan kypsää ja napakkaa, sekä kauniin vihreää.
  • Parsa ei mielestäni oikeastaan missään tilanteessa vaadi keittämistä. Sille riittää pyöräytys pannulla, grillissä tai uunissa. Tykkään, että kasviksissa on purutuntumaa.
  • Yksinkertaiset maut sopivat parsan kanssa parhaiten: suola, pippuri, öljy, balsamicosiirappi, parmesaaniraaste tai sitruuna sopivat parsan kanssa arkisin. Hollandaise ei kuulu arkiruokien joukkoon, mutta on taivaallista parsan kanssa.
  • Parsa on monipuolista. Se maistuu ihan sellaisenaan, alkupalana, lisäkkeenä tai pääruokana, parmankinkkuun tai pekoniin käärittynä, salaatissa, piirakassa, pastassa, risotossa, sosekeittona tai esimerkiksi eggs benedict -leivissä uppomunien kanssa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Tässä vielä pari hyvää parsareseptiä. Olin aikanaan kovin innoissani tästä ensimmäisestä, johon keksin suikaloida parsat kuorimaveitsellä. Kannattaa kokeilla parsaa eri tavoin valmistettuna.

Donitsit

Donitsit valloittivat tänä vappuna ja siskonpojan lastenkutsuilla.

Vappumunkkien sijaan kokeilin tänä vappuna leipoa donitseja donitsipellillä. Vein ne siskonpojan synttäreille ja ne tekivät hyvin kauppansa.

Donitsitaikina on helppo, sekoitettava kakkutaikina, joka maustetaan kardemummalla. Donitsien leipominen oli yllättävän helppoa! Pienenä vinkkinä täytyy kuitenkin sanoa, että vuokaa ei kannata täyttää liian täyteen. Taikina kohoaa reilusti uunissa, joten osa donitseista meni umpeen päältä ja näyttivät enemmän muffinsseilta. (Tein niihin heti kuumina reiän, joten lopputuloksessa sitä ei huomannut.) Valmistin 1,5 kertaisen annoksen ja leivoin siitä 18 donitsia. Taikina olisi kannattattanut jakaa varmaankin 20-22 donitsiksi, niin donitsit olisivat onnistuneet ilman reikien umpeutumista.

Näitä teen toistekin!

Maailman paras pannukakku

Onko maailman paras pannukakku olemassa? On varmasti, mutta jokaisella on oma suosikkinsa. Toiselle maailman paras pannukakku on kuohkea ja ilmava, toiselle mehevä ja sisältä hieman taikinainen. Kolmannen pannarin kuuluu olla tiivistä.

Äidin tekemä pannari oli lapsuudessa kaikkein parasta – vaikka se varmasti oli joka kerta erilaista, koska se tehtiin ilman tarkkaa reseptiä. Tämä pannari on tähän mennessä testaamistani resepteistä paras.

 

Pannukakku

1 l kevytmaitoa

5 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

1/2 dl sokeria

1 tl suolaa

50 g voita sulatettuna

  1. Vatkaa maidon joukkoon vehnäjauhot, kananmunat, sokeri ja suola. Lisää sulatettu voi taikinaan. Anna taikinan turvota n. 1/2 tuntia.
  2. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun syvään uunipannuun. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 45 minuuttia tai kunnes pannari on kypsä ja pinta on saanut kauniin värin.

 

Tein tämän pannarin paapalle (90 v.) viemiseksi. Kuulin, että paapan tekisi kauheasti mieli pannaria, mutta mumma ei enää pysty tekemään sitä. Täyden ja painavan pannukakun nostaminen uuniin on liian haastavaa, kun liikkuvuus on mennyt huonoksi. Leivoin pannarin tällä kertaa punaiseen maitoon, leikkasin paloiksi ja vein sen heti lämpimänä mummolaan.

No maistuiko? Pannari teki kuulemma kauppansa. Paappa soitti seuraavana päivänä ja kertoi, että koko pellillinen on tuhottu ja hyvää oli!

Matkustamisen kääntöpuoli

Viime aikoina on kirjoiteltu paljon muovista. Niinpä tuli mieleen kaivaa nämä kuvat, jotka otin ihanalla Borneon paratiisisaareella. Borneo on tunnettu sademetsistään ja luonnonpuistoistaan.

IMG_0059.JPG

Saapuessamme pienelle saarelle, näkymä veneestä oli tämä. Täydellistä. Juuri niin kuin pitääkin.

IMG_0063 (1).JPG

Patikoimme saaren toiselle puolelle, minne suurimmat turistilaumat eivät yleensä mene. Vastassa oli surullinen näky. Laskuvesi paljasti järkyttävän määrän roskaa ja muovisia vesipulloja.

IMG_0049

Paratiisisaari näytti täysin toisenlaisen puolensa. Tätä näkyä en unohda ikinä. Muistetaan siis reissun päällä, että aina voi tehdä pikkasen parempia ja vastuullisempia valintoja.

IMG_0193

Oikeasti maukas kasvispiirakka

Tästä reseptistä olen kuullut niin hyvää palautetta, että täytyyhän se jakaa. Kehittelimme sen kollegani Lauran kanssa K-Ruoka-lehteen (4/2017). Kasvispiirakka sisältää maitotuotteita, joten se sopii lakto-vegetaariseen ruokavalioon. Resepti on tosi helppo, mutta toki kasvisten suikalointi ja rullaus vaativat pientä näpertelyä.

IMG_7341

Olin viikonloppuna siskoni synttäreillä. Pikkuserkkuni toi sinne tämän piirakan, koska oli kuulemma himoinnut sitä jo lehden ilmestymisestä lähtien. Piirakka sai kehuja kasvissyöjiltä: “Tää on parasta kasvispiirakkaa, mitä oon syönyt. Tää oikeesti maistuu joltain!”. Piirakka maistui oikein hyvin myös ilman yrttiöljyä.

Makuja on monia, mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Alkuperäinen resepti kuvineen ja videoineen löytyy tietenkin täältä.

 

Kasvispiirakka

 

Pohja

1 1/2 dl ruisjauhoja

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

100 g voita

rkl vettä

 

Täyte

(n. 340 g) kesäkurpitsa

(300 g) porkkanaa

pkt (200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa

1/2 dl maitoa

valkosipulinkynsi hienonnettuna

150 g emmental-mozzarellajuustoraastetta

ripaus mustapippuria

 

Yrttiöljy

1/2 dl oliiviöljyä

ruukku tuoretta basilikaa

valkosipulinkynsi hienonnettuna

ripaus mustapippuria

 

  1. Sekoita jauhot, suola ja pehmeä rasva keskenään. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (Ø 25 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi. Pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  3. Kuori porkkanat ja leikkaa porkkanat pitkittäin ohuiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä. Höylää kesäkurpitsasta juustohöylän avulla ohuita viipaleita ja halkaise viipaleet pitkittäin kahtia.
  4. Soseuta fetajuusto ja maito sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon valkosipuli, juustoraaste ja pippuri. Levitä täyte pohjan päälle. Rullaa kasvissuikaleita tiukiksi rulliksi ja paina ne täytteen päälle pystyyn ruusukkeiksi.
  5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla 30 minuuttia. Nosta piirakka ylätasolle ja paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä.
  6. Valmista yrttiöljy soseuttamalla öljy ja basilikanlehdet sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon valkosipuli ja pippuri. Valuta öljy piirakan pinnalle ennen tarjoilua tai tarjoa yrttiöljy erikseen.

 

Paras saaristolaisleipä

Useampaa erilaista leipäreseptiä testattuamme olemme päätyneet jo vuosia leipomaan saaristolaisleipää Kustavilaisen saaristolaisleivän reseptin mukaan. Alkuperäinen resepti löytyi Helsingin Sanomista (muistaakseni jo vuonna 2008).

img_6240

Leipien tekeminen on todella helppoa, kunhan varaat riittävästi aikaa niiden kohottamiseen ja paistamiseen. Taikinasta tulee 2 isoa tai 3 pienempää leipää. Saaristolaisleipä maistuu taivaalliselta joulukalojen, esimerkiksi kylmäsavulohen, kanssa. Saaristolaisleipä maistuu myös rapujuhlissa ja skagen röran kanssa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

Kustavilainen saaristolaisleipä

  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 1 l vehnäjauhoja
  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola ja siirappi.
  2. Lisää vehnäleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat.
  3. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa. Taikina jää melko löysäksi. Anna nousta liinan alla noin 1 tunti.
  4. Vuoraa leivinpaperilla 2 isoa tai 3 pientä vuokaa. Jätä kohoamisvaraa eli täytä vuoat puolilleen. Anna leipien nousta vielä 1h, kunnes tilavuus on tuplaantunut.
  5. Paista leipiä 175 °C:ssa 1,5 – 2h. Anna leipien jäähtyä ennen kumoamista.

Lettutaikina

Kesän paras hetki koittaa, kun saa syödä ensimmäiset muurinpohjaletut. Parhaalta letut maistuvat jäätelön tai kermavaadon ja tuoreiden marjojen kanssa. Tai sokerin kanssa. Lämpiminä tai kylminä. Tai suolaisella täytteellä. Tai ihan vain sellaisenaan.

Lettutaikina

Lettutaikina

1/2 l maitoa

2 – 2 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

2 kananmunaa

2 rkl öljyä

voita paistamiseen

1. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito, jauhot, suola ja öljy. Jätä taikina turpoamaan noin 30 minuutiksi. Paista kuumalla pannulla.

Muurinpohjaletut

Muurinpohjaletuissa käytetään usein vehnäjauhojen lisäksi ohrajauhoja, jotka antavat lettuihin enemmän makua. Jos ohrajauhoja ei satu löytymään mökin kaapista, niin tavallinen lettutaikina sopii toki myös muurinpohjalettuihin.

1/2 l maitoa

2 kananmunaa

1 dl ohrajauhoja

1 1/2 – 2 dl vehnäjauhoja

2 rkl öljyä

1/2 tl suolaa

voita paistamiseen

  1. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito. Lisää suola ja jauhot samalla sekoittaen. Lisää öljy ja anna taikinan turvota noin 30 minuuttia.
  2. Kuumenna muurinpohjapanu tai valurautapannu kuumaksi. Lisää pannuun öljyä tai voita ja noin 1 dl taikinaa. Levitä tasaiseksi lastan avulla. Kun pohja on kypsynyt ja lettu irtoaa helposti pannusta, käännä lettu varovasti ja paista se kypsäksi.

muurinpohjaletut

Nämä ihanat muurinpohjaletut nappasin mukaan mökiltä juhannuksena. Iskän paistamat muurinpohjaletut maistuivat taivaalliselta myös seuraavana päivänä.

Taste of Helsinki

Taste of Helsinki on jälleen kaupungissa!

Mikä ihmeen Taste of Helsinki? Se on kaltaisteni herkkusuiden oma festivaali keskellä Helsinkiä. Omien sanojensa mukaan “ainutlaatuisen kulinaristisen elämyksen tarjoava gourmetfestivaali”. Tänä vuonna festivaali järjestetään 15.-18.6.2017. Mukana on 10 ravintolaa, joista jokainen tarjoaa tapahtumassa alkuruoan, pääruoan, jälkiruoan ja oman nimikkoannoksensa. Suurin osa annoksista maksaa 5–6 euroa.

Tänä vuonna näyttäisi aurinko hellivän festarikansaa, toisin kuin viime kesänä, jolloin vietimme festareita tuttuun tyyliin kumisaappaat jalassa kaatosateessa. Suosittelen lämpimästi!

Taste of Helsinki

Taste of Helsinki

Taste of Helsinki Savoy

Savoyn Grillattua vuohenjuustomoussea, rosmariini-hunajamanteleita ja romesco-kastiketta

IMG_9378.JPG

Pastorin Pulpo con causa y huevan de trucha (Grillattua mustekalaa, perunaterriiniä, kylmäsavustettua kirjolohenmätiä).

Taste of Helsingin virallinen valuutta on markka (1 markka = 1 EURO). Kaikki Taste of Helsingissä nautitut ruoat ja juomat maksetaan markoilla. Niitä voi hankkia etukäteen tai vaihtaa alueen valuutavaihtopisteissä.

Taste of Helsinki

Shelterin Metsäsieni-annos oli taivaallista. Jos maistat yhden annoksen, maista tämä. (Metsäsieni-emmervehnäpuuroa, parapähkinäpyreetä ja sienivinegretellä maustettua itusalaattia)

IMG_9365.JPG

Shelterin karitsa oli yksi tapahtuman suosikkiannoksiani (haudutettua luomukaritsankylkeä, pikkelöityä keltavahveroa & savustettua jogurttia).

IMG_9372.JPG

Shelterin jälkkäri (Marinoitua raparperia, seljankukkasherbettiä ja paahdettua valkosuklaata) oli myös taivaallista. Shelter taisi viedä voiton!

IMG_9361.JPG

Ei mennyt ihan niinku strömsössä..

Tämän piti olla kertomus ihanasta kesälomareissusta kaverin kanssa Kroatiaan. Lähdimme kaverin kanssa kauan odotetulle reissulle Dubrovnikiin, teimme pienen saarihyppelyn lähisaarille ja palasimme kotiin Splitin kautta..

Mutta ei, sitä reissua ei koskaan tullut. Me ei ikinä päästy Kroatiaan. Tämä tarina oli niin uskomaton, että se on suorastaan pakko jakaa!

IMG_8803.JPG

Lennon piti lähteä lauantaina klo 10 aikaan aamulla. Perjantai-iltana rinkkaa pakatessani kaverini lähetti viestin. Hän oli saanut silmään jonkinlaisen roskan ja käynyt silmälääkärissä. Koska asia ei selvinnyt ja silmä oli tosi kipeä, hän joutuisi perumaan reissun. Hetken yritin käännyttää häntä lähtemään, kyseessä oli kuitenkin vain roska silmässä. Totesin yrityksen turhaksi ja hetken mietittyäni tein päätöksen lähteä reissuun yksin. Harmitti todella paljon ja pieni itkukin taisi tirahtaa, mutta tiesin, että tässä ei nyt itkut auta. Pakkasin kamat loppuun, tutkin vähän googlesta ja tein muutoksia suunnitelmiin. Menin nukkumaan, jotta jaksaisin herätä aamulla.

Aamulla lähdin bussilla ja junalla kentälle. Kaverini laittoi tekstarin, että hän varmuuden vuoksi soitti lentoyhtiön asiakaspalveluun ja peruutti lentonsa. Kentällä juoksin check-in -automaatille, joka ei tietenkään toiminut, vaan neuvoi ottamaan yhteyttä virkailijaan. Juoksin tiskille (kyllä, olen aina kentällä viimetinkaan, enkä ikinä opi) ja tarjosin virkailijalle passia ja varausnumeroa. Hän tutki konetta ja totesi, että tällaista varausta ei ole ollenkaan, se on peruttu aamulla. Hän oli kovin pahoillaan, mutta ei voisi auttaa perutun varauksen kanssa. Hän neuvoi juoksemaan jonnekin toiselle tiskille kellarikerrokseen, jos he voisivat auttaa. Ja minähän juoksin. He eivät kuitenkaan myöskään voineet auttaa, mutta antoivat suoran numeron Norwegianille Norjaan. Kun puhelimeen pienen jonotuksen jälkeen vastattiin, sain myös heiltä saman vastauksen. Peruttua varausta ei voi enää aktivoida. Ei ole mitään tehtävissä, en yksinkertaisesti voi päästä koneeseen.

Mitä siinä tilanteessa voi tehdä? Ei mitään. Ei kertakaikkiaan mitään. Taisi siinä kyynel vierähtää silmäkulmasta, pettymys oli tosi suuri. Totesin kuitenkin jo toistamiseen, että itkut ei auta tälläkään kertaa, joten lähdin rinkka selässä takaisin juna-asemalle ja kotiin.

Sellainen Kroatian reissu tällä kertaa! En osaa antaa kauheasti matkavinkkejä, koska en tosiaan ikinä ole käynyt Kroatiassa (eikä ehkä enää huvitakaan..)!

Mitä sitten? Tulin kentältä kotiin, heitin rinkan lattialle, ja lähdin äidin ja isän kanssa käymään mökillä. En kestäisi istua yksin kotona ja tuijottaa rinkkaa. Äiti kannusti koko päivän lähtemään johonkin toiseen kohteeseen, koska olihan minulla rinkka valmiiksi pakattuna ja hänen id-liput käytettävissä. Palasimme illalla mökiltä ja tutkimme äidin kanssa, että sunnuntain Malagan koneessa olisi hyvin tilaa. “Äh, kuka nyt haluaa Malagaan..” Mutta jotenkin äiti sai puhuttua minut ympäri. “Hmm, toisaalta.. Espanja on aina hyvä idea. Jos olisin vaikk pari-kolme päivää siellä yksinäni, aurinko ja lämpö piristäisi varmasti.” Ja niinpä bookkasin menolipun Malagaan seuraavaksi päiväksi. Siitä tulikin ihan huikea reissu, josta lisää myöhemmin!

IMG_8551.JPG

Äitienpäiväbrunssi

Maailman tärkein ihminen ansaitsisi vaikka kuun taivaalta, eikö tottta? Viime aikoina elämä on opettanut meille kantapään kautta sen, mikä elämässä on tärkeää. Niinpä äidille on todella vaikea keksiä mitään konkreettista lahjaa. Halusimme viettää äitienpäivää kotona perheen kesken, joten tiesin, että ravintolaan tai kaupungille olisi turha lähteä. Niinpä päätin järjestää kotonani meille pienen äitienpäiväbrunssin.

 

IMG_8444

Kokosin brunssipöytään sellaisia herkkuja, mistä tiedän meidän kaikkien tykkäävän. Itse tehtyä saaristolaisleipää ja karjalanpiirakoita oli jemmassa pakastimessa. Niiden kanssa tein skagen röran ja ostin kylmäsavulohta. Hedelmävadilla on lisäksi brie ja ilmakuivattua kinkkua. Vihreää salaattia, paistettua broccolinia eli varsiparsakaalia, itse tehtyä tsatsikia, tomaatti-mozzarella-salaattia, HK:n Maakarit makkaroita jne.

IMG_8446

Isosisko tilasi meille vielä jälkiruoaksi aivan ihanat kuppikakut.

IMG_8450

Ennen brunssia kävimme Linnanmäellä. Sain sinne kutsun Unileveriltä äitienpäivän aamuksi ja pyysin pikkusiskon perheineen mukaan.

IMG_8437IMG_8405

Oli kaikin puolin onnistunut päivä. Aurinkoinen sää kruunasi kaiken. Miten teillä vietettiin äitienpäivää?