Sitruunamutakakku

Sitruunamutakakku on ilmeisesti Ruotsista lähtenyt hitti, johon törmäsin niin monta kertaa, että sitä oli pakko testata. Sitruunamutakakusta löytyy paljon erilaisia reseptejä, mutta oma versioni on tuttuun tapaan mahdollisimman helppo sekoitettava taikina, johon ei tarvitse mitään erikoisia raaka-aineita. Söimme kakun pääsiäisaterian jälkiruokana, mutta se sopii hyvin myös vappuun tai äitienpäivään.

Suklaisen version sitruunainen serkku on pirteän raikas ja makea. Se kannattaa jättää rohkeasti riittävän löysäksi, jotta lopputulos olisi mahdollisimman mehevä ja mutakakkumainen. Itse paistoin kakkua ehkä 2 minuuttia liikaa, sillä odotin sen saavan hieman väriä. Parhaimmat palat olivatkin keskellä kakkua, joten ensi kerralla paistan sitä pari minuuttia vähemmän.

Oletko maistanut? Mitä pidit? Suklaafanina mikään ei vedä vertoja alkuperäiselle mutakakulle, mutta tämä oli ihan kivaa vaihtelua. Sitruunamutakakku sopi hyvin pääsiäisaterian jälkiruoaksi. Söimme sen mansikoiden kanssa sellaisenaan, mutta sen kanssa olisi voinut tarjota myös jäätelöä tai kermavaahtoa.

Helppo sitruunamutakakku

150 g voita sulatettuna
2 luomusitruunan kuori raastettuna (noin 4 tl)
1 sitruunan mehu (noin 3 rkl)
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja

  1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla.
  2. Sekoita jäähtyneen voisulan joukkoon sitruunankuori ja -mehu. Sekoita joukkoon sokerit. Lisää lopuksi taikinaan kananmunat ja vehnäjauhot, ja sekoita vain sen verran, että saat taikinasta tasaisen.
  3. Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. (Itse paistoin 25 minuuttia, mutta se oli omalle uunilleni pari minuuttia liikaa. Kakku saa jäädä keskeltä mutakakkumaisen meheväksi). Koristele jäähtynyt kakku halutessasi tomusokerilla ja marjoilla.

Perinteinen pääsiäisateria

Toisinaan on kiva valmistaa ja syödä jotain oikein perinteistä. Siispä tänä vuonna pääsiäisaterialla oli ihania valkosipuliperunoita, suussa sulavaa karitsan potkaa ja parsaa. Jälkiruoaksi herkuttelimme sitruunamutakakkua. Näille kaivattiin kuitenkin reseptiä, joten kirjoitin ohjeet pyynnöstänne blogin puolelle. Tämä ateria maistuu kyllä muulloinkin, ei ole tarpeen odottaa pääsiäiseen asti. Ainakin valkosipuliperunoita pitäisi ehdottomasti tehdä useammin!

Ateriasta riittää ainakin neljälle. Meitä oli 3 aikuista ja yksi taapero. Ruokaa oli riittävästi, sillä söimme näistä lounaan myös seuraavana päivänä.

Valkosipuliperunat

1 1/2 kg perunaa (yleisperuna, keltainen pussi)
öljyä paistamiseen
6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 1/2 tl suolaa
4 dl kuohukermaa

  1. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi esimerkiksi mandoliinilla. Paista perunaviipaleet muutamassa osassa kuumalla pannulla. Voit jättää paistamisen väliin, mutta näin perunoista tulee erityisen herkullisia.
  2. Sekoita uunivuokaan kerroksittain perunaviipaleita, valkosipulia ja suolaa. Kaada päälle kerma.
  3. Paista perunoita 200-asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti. Peitä lopuksi foliolla, jos perunat meinaavat tummua liikaa.

Marinoin karitsan maailman parhaalla marinadilla, jota olen käyttänyt lukuisia kertoja karitsan marinointiin. Marinadin pohja on alun perin kollegani käsialaa. Marinoinnin jälkeen ruskistin potkien pinnat kuumassa padassa, kaadoin marinadin pataan ja lisäsin joukkoon lientä, sipulia ja porkkanoita. Marinadi on mitoitettu noin 1 kg:lle karitsaa, mutta se riitti hyvin kahden suurehkon potkan marinointiin.

Paras marinadi karitsalle

3-4 oksaa tuoretta rosmariinia (tai noin 3 rkl kuivattua)
3-4 valkosipulinkynttä (kuori ja viipaloi)
3 rkl öljyä
2 rkl punaviini- tai balsamiviinietikkaa
2 1/2 rkl soijakastiketta
noin 1/2 tl mustapippuria

  1. Hienonna rosmariinit. Sekoita marinadi, pyörittele liha marinadissa ja anna marinoitua muutama tunti tai mieluiten yön yli. Kääntele välissä, jotta lihat marinoituvat tasaisesti.

Mehevät karitsanpotkat

2 karitsan potkaa (1,4 kg)
2 rkl öljyä
3 pientä porkkanaa
1 sipuli
2 rkl tomaattisosetta
4-5 dl valkoviiniä
1 tl timjamia
1 tl suolaa

  1. Marinoi karitsat yllä olevalla marinadilla. Säästä marinadi.
  2. Ruskista potkat kuumassa padassa rasvassa. Kaada marinadi pataan. Lisää pataan kuoritut ja paloitellut porkkanat sekä sipuli. Lisää tomaattisose, viini ja mausteet. Kuumenna.
  3. Hauduta pataa 125-asteisessa uunissa noin 3-4 tuntia, tai kunnes liha irtoaa helposti luista. Käännä potkat paistamisen puolivälissä.

Parsasalaatille ei ole kovin tarkkaa reseptiä. Käsittelin puolikkaan nipun parsaa ja puolikkaan paketin varsiparsakaalia (eli huuhtelin ne ja poistin kovan kannan). Paistoin parsat ja varsiparsakaalit kevyesti pannulla öljyssä. Maustoin ne suolalla ja pippurilla. Levitin parsat tarjoiluvadille, lisäsin basilikaa, kirsikkatomaatteja ja puolikkaan paketin fetaa. Päälle puristin vielä hieman sitruunanmehua ja valutin oliiviöljyä.

Näiden lisäksi olin valmistanut aterialle minttujogurttikastikkeen, joka unohtui jääkaappiin. Onneksi emme kaivanneet sitä ollenkaan! Kastike maistui kuitenkin hyvin seuraavan päivän aterialla, joten kannattaa tehdä.

Sitruunamutakakku toimi hyvin pääsiäisaterian pirteänä jälkiruokana. Suklaisen mutakakun pikkusisko on ilmeisesti Ruotsista lähtenyt hittiresepti, jota oli aika testata.

Ihana paistettu juustokakku

Tässä tulee yleisön pyynnöstä luottoreseptini paistettuun juustokakkuun, jota tarjoan usein erilaisissa juhlissa pienin muutoksin. Paistettu juustokakku on ihanan helppo, sillä täytteen ainekset vain sekoitetaan keskenään ennen paistamista. Ei liivatteita tai vatkaamista! Tämä ei ole se kaikkein tuhdein amerikkalainen juustokakku, vaan aavistuksen kevyempi versio rahkalla ja marjoilla kevennettynä. Kakusta tulee silti suussa sulavan herkullinen ja samalla ihanan raikas.

Tarjosin mustikkajuustokakkua juuri omilla syntymäpäiväkahveillani maaliskuussa. Kuvat nappasin nopeasti puhelimella ennen kuin annoin luvan hyökätä kakun kimppuun, joten pahoittelen kuvien laatua. Koristeeksi laitoin tällä kertaa vain vähän pensanmustikoita ja syötäviä kukkia.

Paistettu juustokakku

Pohja

200 g digestivekeksejä
75 g voita

Täyte

1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 tlk (250 g) maitorahkaa
2 dl vispikermaa
1 – 1 1/2 dl maissitärkkelystä (Maizena) **
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunan raastettua kuorta
200 g vadelmia tai mustikoita (pakaste)
2 rkl sitruunanmehua

  1. Hienonna keksit esimerkiksi perunasurvimella tai monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Painele keksimurut vuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Sekoita tuorejuusto, rahka, kerma, sokeri ja maissitärkkelys keskenään kierrevatkaimella. Mausta seos vaniljasokerilla, sitruunankuoriraasteella ja -mehulla. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten.
  3. Ripottele puolet marjoista pohjan päälle. Kaada seos vuokaan ja ripottele loput marjat kakun pinnalle.
  4. Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti. (Kakun alle uuniritilälle kannattaa laittaa varalta leivinpaperi, sillä rasva saattaa valua kakkuvuoan läpi uunin pohjalle). Kakku saa jäädä keskeltä vähän pehmeäksi. Jos pinta meinaa tummua liikaa, voit laittaa kakun päälle folion tai leivinpaperin paistamisen loppuvaiheessa.
  5. Jäähdytä kakku ja nosta se jääkaappiin. Anna kakun tekeytyä muutama tunti tai mieluiten yön yli. Irrota juustokakku vuoasta vasta täysin jäähtyneenä. Tarjoa juustokakku jääkaappikylmänä. Siivilöi halutessasi pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.

Huom! Kollegani hyvä vinkki paistetun juustokakun pinnan halkeiluun: Halkeamia voi hieman estää jäähdyttämällä kakun hitaasti. Paiston jälkeen kakun voi jättää jäähtymään sammutettuun uuniin noin tunniksi uuninluukku raollaan. Tämän jälkeen kakun reunat kannattaa irrottaa vuoasta varovasti veitsellä. Jäähdytä kakku hyvin ennen jääkaappiin siirtämistä ja poista kakku vuoasta vasta täysin kylmänä.

**) Olen käyttänyt maissitärkkelystä 1 dl silloin, kun teen täytteen pakastevadelmista ja 1 1/2 dl silloin, kun täytteessä on ollut kokonaisia mustikoita.

Reseptin pohjana olen käyttänyt kahta kollegoideni tekemää suosikkia, joita aina hieman tuunaan. Toinen on mustikkamarmoroitu juustokakku ja toinen vadelma-sitruunajuustokakku. Molemmat ovat ihania ihan sellaisenaan! Olen vain laiskana leipurina tehnyt useimmiten pohjan keksimuruista ja vaihdellut täytteitä kaapista löytyvien maitotuotteiden ja sesongin mukaan. Juustokakku sopii moniin juhliin, ja siitä saa helposti gluteenittoman vaihtamalla keksit gluteenittomiin.

Pääsiäisateria yhden pellin taktiikalla

Peltipääsiäinen. Se on oli pari vuotta sitten lähtökohtana, kun suunnittelimme pääsiäisreseptejä K-Ruoka-lehteen. Ajatuksena oli kehitellä mahdollisimman helppoja ja rentoja pääsiäisruokia, jotka tulisivat pienellä vaivalla ja yhden pellin taktiikalla. Ideoin silloin helpon lammaspyörykkäpellin, jota söimme viime pääsiäisenä pienin muutoksin paahdettujen munakoisojen kanssa.

Lammaspyörykkäpeltiä voi muokata omaan makuun sopivaksi. . Esimerkiksi viipaloitu halloumi sopisi hyvin fetamurun tilalle. Gluteenittoman version saat vaihtamalla couscousin kvinoaan ja vegeversion vaihtamalla jauhelihan vegepyöryköihin. Halusin itse lisäksi enemmän kasviksia, joten paahdoin samalla pellillä lisäksi munakoisoja valkosipulin ja öljyn kanssa. Jätin tällä kertaa myös juuston pois.

Lammaspyörykkäpelti, munakoisot ja minttukastike

Helpot lammaspyörykät

400 g karitsanjauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl juustokuminaa
2 tl kuivattua minttua

Couscous

4 dl couscousia
5 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
n. 1/2 tl suolaa ja ripaus mustapippuria

Lisäksi pellille
fetaa
kirsikkatomaatteja
kikherneitä
kevätsipulia tai punasipulia hienonnettuna

Munakoisot

2 munakoisoa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3-4 rkl öljyä
suolaa ja pippuria

Minttukastike

2 tlk (à 200 g) turkkilaista jogurttia
1 1/2 dl tuoretta minttua (tai 2-3 tl kuivattua)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
ripaus suolaa, pippuria ja sokeria

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita couscous ja suola veteen. Anna tekeytyä muutama minuutti ja sekoita joukkoon öljy. Levitä couscous puhtaalle, öljytylle uunipannulle. Jätä pellin toiseen reunaan tilaa munakoisoille.
  2. Sekoita lammaspyöryköiden ainekset kulhossa, pyörittele massa lihapulliksi ja asettele ne couscousin päälle.
  3. Lisää pellille halutessasi murusteltua fetaa, kirsikkatomaatteja ja kikherneitä.
  4. Halkaise munakoisot, levitä leikkauspinnoille öljyä, valkosipulia ja mausteita. Nosta munakoisot pellille.
  5. Paista peltiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Lisää pellille hienonnettu sipuli.
  6. Sekoita minttukastikkeen ainekset keskenään, maistele ja mausta oman makusi mukaan. Tarjoa lammaspyörykkäpelti minttukastikkeen kanssa.

Huom! Helpot lammaspyörykät ovat lihaisia ja kiinteitä. Voit halutessasi jatkaa lihapullataikinaa esimerkiksi naudanjauhelihalla tai lisätä taikinaan esimerkiksi yhden kermaviilin ja noin 1 dl korppujauhoja.

Katso alkuperäinen lammaspyörykkäpellin resepti K-ruoasta.

Yksinkertaisen ihana tabbouleh

Tabbouleh on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella monipuolinen salaatti. Libanonilainen, sitruunainen persiljasalaatti toimii ympäri vuoden. Tabbouleh sopii Lähi-idän makujen kanssa mezepöytään, mutta myös monenlaisiin noutopöytiin, illanistujaisiin ja kesällä grilliruokien lisäkkeeksi.

Olen todella suuri Lähi-idän ruokien ystävä, joten mahdollisimman autenttisen tabboulehin tekeminen kotona vaati hieman testailua ja tutkimista. Sen lisäksi, että olen maistellut tabboulehia muun muassa Dubaissa ja Dohassa varmasti ämpärikaupalla, tutkin reseptiä varten useampaa löytämääni lähdettä (esimerkiksi tätä). Yhtä oikeaa reseptiä ei silti varmasti ole olemassa. Tällä pääsin kuitenkin lähelle sitä mitä hain, joten toivottavasti se maistuu myös sinulle!

Libanonilainen tabbouleh on sitruunainen persiljasalaatti, ei niinkään bulgursalaatti. Omaan makuuni tabboulehiin on Suomessa sekoitettu usein liian paljon bulguria suhteessa persiljaan. Massaa saa siten toki enemmän, mutta tabbouleh on helposti vähän kuivaa. Tabbouleh voidaan tosiaan tehdä monilla eri tavoilla, mutta pääraaka-aineena on kuitenkin persilja ja maku on sitruunaisen raikas. Tabboulehissa voi olla esimerkiksi kevätsipulia, tilliä, kurkkua tai valkosipulia. Lisää siis halutessasi aineksia oman makusi mukaan. Voit korvata bulgurin esimerkiksi kvinoalla, mutta pidä määrä maltillisena.

Tabbouleh maistuu ihan sellaisenaan lisäkkeenä melkein mille tahansa ruoalle, mutta erityisen hyvältä se maistuu Lähi-idän makuihin ja mezepöytien antimiin yhdistettynä. Tarjoa siis tabboulehin kanssa hummusta, viininlehtikääryleitä, falafeleja, halloumia, tsatsikia, munakoisotahnaa (baba ganoush) ja muita ihania herkkuja. Jos onnistut löytämään käsiisi libanonilaista ohutta leipää, kannattaa ottaa testiin. Ohuen ohut leipä toimii hyvin tortillojen tapaan kääreenä ilman, että se täyttäisi liikaa. Meille tutumpi pitaleipä sopii myös tottakai loistavasti mezepöytään.

Tabbouleh

1/2 dl hyvin hienoa bulguria tai kvinoaa
1 l persiljaa hienonnettuna (noin 3 ruukkua)
2 tomaattia
3/4 dl oliiviöljyä
1/2 dl sitruunanmehua
n. 1 tl suolaa
(n. 1 dl minttua hienonnettuna, ripaus kanelia tai mustapippuria)

  1. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan (lue alta ohje, jos käytät bulguria). Hienonna tomaatit mahdollisimman pieniksi.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy ja sitruunanmehu. Lisää jäähtynyt kvinoa kastikkeeseen ja anna maustua hetki.
  3. Lisää kulhoon hienonnettu persilja, tomaatit ja minttu. Mausta tabbouleh suolalla ja halutessasi ripauksella mustapippuria. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa tabbouleh esimerkiksi hummuksen, tsatsikin ja tuoreen leivän kanssa tai mezepöydässä.

Huom!

  • Tabbouleh tehdään oikeasti hyvin hienosta bulgurista, jota saattaa löytyä esimerkiksi etnisistä ruokakaupoista. Hienoa bulguria ei tarvitse aina edes keittää, vaan se lisätään kastikkeeseen turpoamaan. Voit toki korvata sen tavallisella bulgurilla, couscousilla tai vaihtoehtoisesti kvinoalla, kuten minä tein. Kvinoaa käyttämällä salaatti on gluteeniton.
  • Minttu ei ole pakollinen, mutta ainakaan omasta mielestäni tabbouleh ei ole niin maukas ilman sitä. Suosittelen siis lisäämään minttua, jos yhtään tuntuu, että salaatti meinaa jäädä mauttomaksi.
  • Tabbouleh maustetaan usein pienellä ripauksella etnisiä mausteita, kuten kanelia, juustokuminaa ja jauhettua korianteria. Tällä kertaa lisäsin vain mustapippuria.
  • Käytä laadukasta oliiviöljyä ja tuoretta sitruunanmehua.

Ramen-keitto

Ramen-keitto on japanilainen nuudelikeitto, jonka pohjana on pitkään haudutettu herkullinen liemi. Ramen onnistuu kuitenkin myös pikaversiona. Halusin kehitellä helpon ja nopean ramen-keiton reseptin, jolla voisi päästä fiilikseen vähemmällä vaivalla. Keitto on valmis puolessa tunnissa, kun käytät siihen kaupan valmiiksi kypsennettyä grillibroileria.

Ramen-keittoja ja reseptejä on erilaisia. Tämä ei siis ole aito ja autenttinen resepti, jos sellaista on olemassakaan. Olen syönyt ramenia Japanissa ja Suomessa, ja keitot ovat olleet aina todella erilaisia. Esimerkiksi Osakassa keiton seassa oli nuudelien lisäksi vain suikaloitua kaalia ja erittäin rasvainen porsaan kylkiviipale. Käymme silloin tällöin Momotokossa syömässä. Tällä reseptillä pääsin aika lähelle Momotokon ramenia, vaikka tietenkään nopea versio ei korvaa pitkään hauduteltua lihalientä. Mausteissa ja maustekastikkeissa on paljon eroja mm. suolaisuudessa, joten kannattaa aina luottaa omaan makuaistiin ja lisätä mausteita sen mukaan.

Huom! Katso ihanien soijamarinoitujen kananmunien resepti alempaa.

Ramen-keitto

(4 annosta)

3 broilerin koipireittä (kypsää, perattua lihaa noin 350 g)

1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio tai kanaliemikuutio
n. 1 rkl misotahnaa *)
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
pala inkivääriä hienonnettuna
2 tl sokeria
1 rkl seesaminsiemenöljyä
1-2 rkl soijakastiketta

Lisäksi

n. 300 g ramen-nuudelia tai vehnänuudelia
100 g maissia (pakaste)
100 g lehtipinaattia (pakaste)
rapeaa valkosipulia chili-seesaminsiemenöljyssä (Pirkka Parhaat)
3 vartta kevätsipulia hienonnettuna (n. 1,5 dl)
4 kananmunaa keitettynä (ks. resepti alla)

  1. Paista broilerit kypsäksi uunissa. Jäähdytä ja irrota lihat luista. Paloittele liha sopiviksi suupaloiksi. Voit myös käyttää kaupan valmiiksi grillattuja broilerin koipireisiä tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi tofua tai porsaanlihaa.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon liemikuutio, misotahna, valkosipulit, inkivääri, sokeri, öljy ja soija. Anna liemen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. (Raaka-aineissa on eroja. Maistele lientä ja lisää tarvittaessa soijaa, misoa, sokeria tai seesaminsiemenöljyä niin, että saat liemestä umamisen ja maukkaan. Lisää halutessasi myös hieman chiliä.)
  3. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne. Kuumenna jäiset maissit mikrossa pakkauksen ohjeen mukaisesti. Sulata myös pinaatti pakkauksen ohjeen mukaan esimerkiksi mikrossa tai pannulla (vaihtoehtoisesti voit lisätä pinaatin suoraan liemen joukkoon).
  4. Jaa broilerit ja nuudelit lautasille. Kaada kuuma liemi annosten päälle. Lisää pinaatit, maissit, kevätsipuli ja halkaistu kananmuna. Tarjoa lisäksi ihanaa rapeaa valkosipulia tai haluamaasi chilikastiketta.

*) Miso on japanilainen, käyneistä soijapavuista tehty tahna. Käyttämäni miso on ostettu Japanista. Se on väriltään tummanpunaista, lähes mustaa. Misotahnoissa on eroja, joten lisää misoa tarpeen mukaan. Mison voit korvata halutessasi esimerkiksi liemikuutiolla tai lisäämällä makua muilla keinoilla, vaikkapa soijalla tai kalakastikkeella.

Soijamarinoidut kananmunat

Ramen-keiton kanssa kannattaa ehdottomasti tehdä ihania soijamarinoituja kananmunia. Parhaimpaan lopputulokseen pääset, kun panet kananmunat jääkaappiin marinoitumaan jo edellisenä päivänä. Soijamarinadi tekee kananmunien pintaan ihanan umamisen ja makeansuolaisen pinnan. Soijamarinoidut kananmunat maistuvat myös muissa ruoissa, keitoissa ja salaateissa.

4-6 kananmunaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
pala inkivääriä hienonnettuna
1 dl soijakastiketta
1 dl vettä
2 rkl (riisiviini)etikkaa
1 rkl sokeria

Keitä kananmunia noin 7 minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori jäähtyneet munat. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Pane kananmunat marinadiin niin, että ne peittyvät mahdollisimman hyvin (tai kääntele niitä marinoitumisen aikana). Anna kananmunien marinoitua jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli.

Keittiöremontti

Kun lähdimme suunnittelemaan remonttia, etsin innoissani keittiöremontteihin liittyviä kuvia ja kokemuksia. Keittiöremontti on vihdoin valmis, joten nyt voin vuorostani jakaa kokemuksia itse tehdystä Ikean keittiöstä. Olen jakanut remonttijuttuja Instagramin puolella ja saanut siellä paljon kysymyksiä ja kommentteja. Toivottiin, että jakaisin remppajuttuja vielä tarkemmin blogissa, joten tässä ensimmäinen toivepostaus keittiöstä.

Uusi kotimme on vuonna 2001 valmistunut 142-neliöinen, yksitasoinen omakotitalo, johon muutimme elokuussa 2021. Talon sisäpinnat kaipasivat päivitystä 2020-luvulle, joten tiesimme, että pintaremonttia olisi luvassa. Suuri tontti, rauhallinen sijainti metsän reunalla ja talon pohja olivat kuitenkin juuri sitä mitä haimme, joten päätimme tarttua tilaisuuteen.

Aiemmin olen kokkaillut vuokra-asuntojen keittiöissä, joten ensimmäisen oman keittiön suunnittelu oli pitkäaikainen haave. Koska teen työkseni ruokaa ja kotikeittiö toimii myös toisinaan etätyöpisteenä, on keittiön toimivuudella todella suuri merkitys. Olen työskennellyt lukuisissa erilaisissa keittiöissä, joten kokemusta erilaisista ratkaisuista on kertynyt mukavasti.

Ihastuin myynti-ilmoituksen kuvissa keittiön ikkunoihin, ja pystyin hyvin kuvittelemaan vanhan keittiön tilalle uuden valoisan keittiön. Vaikka mustat keittiöt ovat juuri nyt suosittuja, halusimme keittiöstä vaalean ja valoisan. Kirjavan laattalattian vuoksi trendikkäät harmaat, beiget ja greiget sävyt karsiutuivat pois. Vetimetön, valkoinen mattaovi (Ikea Voxtorp) tuntui lopulta parhaimmalta vaihtoehdolta, sillä halusimme uuden keittiön kestävän myös aikaa. Seinät maalasimme puolihimmeällä Tikkurilan Luja -maalilla, jonka sävytimme vaaleanharmaaksi (Teknos sävy T1329).

Keittiöremontin suunnittelu

Minulla oli aika tarkka näkemys siitä, miten keittiön kaapistot tulisivat uudessa keittiössä asettumaan. Isompia sähkö- ja putkitöitä ei ollut luvassa, sillä pistokkeiden, vesipisteen ja uunin paikat säilyisivät ennallaan. Muuten keittiön pohjaan tehtiin paljonkin muutoksia. Päätimme säilyttää vanhasta keittiöstä vain kylmälaitteet, jotka olivat reilun vuoden vanhoja. Täyskorkeat kylmälaitteet ovat osoittautuneet käytännössä ihanan tilaviksi.

Pyysin tarjouksen ja tein tarkemman keittiösuunnitelman useamman eri keittiöfirman kanssa: Noblessa, Kvik, Epoq ja Ikea. Sain pääosin erittäin hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Hioimme alkuperäistä suunnitelmaani aina kunkin keittiöfirman tarjolla olevien kaapistojen mukaisesti. Suunnittelua helpotti ja nopeutti huomattavasti se, että minulla oli näyttää oma suunnitelmani pohjaksi. Näin emme joutuneet aloittamaan suunnittelua aivan alusta. Silti jokaiseen vierähti sen verran paljon aikaa, että en halunnut tehdä vertailua tämän enempää.

Suunnitelmat vastasivat toisiaan. Suurimmat erot olivat materiaaleissa, laitteissa ja hinnoissa. Epoq-keittiöt tippui pois oikeastaan hieman harmillisesti heidän kannalta, sillä vuorossa ollut työntekijä ei ollut kovin innoissaan suunnitelman tekemisestä. Tuli ennemminkin tunne, että olimme vähän häiritsemässä. En ollut lopulliseen suunnitelmaan tyytyväinen, mutta en myöskään jaksanut ottaa enää uudelleen yhteyttä suunnittelijaan huonon fiiliksen vuoksi.

Noblessa tippui pois kalliin hinnan vuoksi. Heillä oli käynnissä -40 % kampanja ja ystävällinen suunnittelija teki kaikkensa saadakseen hinnan kilpailukykyiseksi Ikean keittiön kanssa. En kuitenkaan halunnut tinkiä laitteista tai ratkaisuista (esim. laatikoston muuttaminen kaapiksi halvemman hinnan vuoksi).

Kvik-keittiön suunnittelijan kanssa saimme aikaan todella hyvän suunnitelman, mutta ongelmaksi muodostui se, että meneillään olevan kampanjaedun saadakseen heiltä olisi pitänyt ottaa kaikki laitteet, taso, hana ja allas. Kaipasin enemmän valinnanvaraa ja joustavuutta, sillä etenkin laitteisiin halusin tutustua rauhassa itse. Muuten olisin saattanut päätyä Kvik-keittiöön.

Siispä päädyimme lopulta ottamaan keittiön Ikeasta. Laitteet, tasot, hana ja allas ostettiin muualta. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä valintaan kaikkien osalta, joten jaan mielelläni kokemuksia Ikea-keittiöstä.

Vanha keittiö

Keittiön pohjaratkaisu

Keittiön suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon välimatkat ja etäisyydet (ns. kultainen kolmio: liesi, vesipiste, kylmälaitteet). Vanhassa keittiössä kylmälaitteet olivat 4 metrin päässä liedestä, joten halusin ehdottomasti siirtää kylmälaitteet lähemmäs. Korotettu astianpesukone olisi ollut kiva, mutta se siirrettiin alas, jotta saimme lisää pöytätasoa. Työskentelytilaa ei ole koskaan liikaa! Astianpesukoneen viereen mahtui 40 cm leveän laatikosto aterimille. Ylimmässä laatikossa on sisällä piilolaatikko, jossa terävät veitset ovat piilossa taaperolta.

Vesipiste pysyi teknisesti paikallaan, mutta allas ja hana siirrettiin kulmasta pois astianpesukoneen luokse. Altaan alla on roskakori ja biojäteastia vetolaatikossa. Muut kierrätysastiat meillä on keittiön viereisessä kodinhoitohuoneessa. Yläkaapit ovat hyllykaappeja ja altaan yläpuolella on 60 cm leveä kuivauskaappi. Valaistus yläkaappien alla on Ikeasta, himmennettävä led-valolista (edellinen malli tästä).

Uuni ja liesi pysyivät samassa paikassa. Lieden molemmin puolin on 60 cm leveät laatikostot piilolaatikkoineen. Näissä on käden ulottuvilla mm. mausteet, kauhat ja lastat, säilykkeet, sekä muovikipot ja yleisimmät arkilautaset (jotta tiskikoneen tyhjentäminen olisi mahdollisimman vaivatonta). Vasen kulma on ns. tyhjä, eli siellä on vain vesiputket. Vasemmanpuoleisen laatikoston viereen saimme mahtumaan vielä 20 cm leveän apteekkarinkaapin, jossa on kätevästi leikkuulaudat, öljypullot ja pippurimylly käden ulottuvilla.

Baarikaappi ja aamiaispöytä saivat lähteä, jotta saimme tilasta avaramman. Yläkulmakaappi oikeassa kulmassa sai myös lähteä. Kulmakaapin tilalle sijoitin mielessäni vanhan String Pocket -hyllyni, joka sopikin siihen aivan loistavasti. String-hyllyn alle ostin Ikeasta paristokäyttöisen Stötta led-valolistan.

Kulmassa on iso 120 cm kulmakaappi ulosvedettävällä mekanismilla. Sen vieressä on apteekkarinkaappi ja vielä reunimmaisena 40 cm leveä laatikosto.

Lähtötilanne

Kylmälaitteiden vanhalle paikalle tuli korkea 60 cm kaappi, 30 cm apteekkarinkaappi sekä haaveilemani aamiaiskaappi. Ikeassa ei ole valmista aamiaiskaappia, mutta kovan tutkimisen ja ystävällisen Ikean keittiösuunnittelijan kanssa kehittelimme loistavan DIY-aamiaiskaapin. Tästä voisin tehdä tarkemman postauksen myöhemmin.

Alkuperäinen keittiö

Keittiön laitteet, tasot, allas ja hana

Kuten aiemmin mainitsin, halusin valita keittiön laitteet, altaan ja hanan itse. Emme siis ottaneet näitä Ikeasta, vaikka olen kuullut niistä pelkästään positiivia kokemuksia.

Panostimme:

-Stalan laadukkaaseen komposiittialtaaseen, jossa on erillinen pieni kaatoallas. Suosittelen!

-Kvartsitasoihin. Tilasimme tasot Hansakiveltä. Asiakaspalvelu, mittaus, asennus ja jälki olivat kaikki erinomaista, joten voin suositella Hansakiveä lämpimästi. Tasot ovat ihanat!

-80 cm leveään AEG:n induktiolieteen. Liesi on kokonaan musta, joten se miellytti myös silmää.

Pihistimme:

-Hanassa, sillä tuntui jotenkin järjettömältä maksaa mustasta hanasta moninkertainen hinta merkin vuoksi. Ulosvedettävä suihkupää oli alkuperäinen toiveeni, mutta malli, jonka olin ajatellut ostaa, oli juuri lopetettu. 149 euron hana on osoittautunut oikein hyväksi! (Tässä mallissa on perinteinen vipu, joka sopii minulle paremmin kuin modernimmat mallit, joissa vipu on oikealla. Jostain syystä minulla on oikeakätisenä aina vasen käsi vapaana, kun olen ottamassa hanasta vettä. Näin ollen avaan oikealla puolella olevan vivun aina ristikkäin vasemmalla kädellä. Olenkohan ainoa?)

Musta hana ja musta komposiittiallas tuovat vähän kontrastia muuten vaaleaan keittiöön

Keittiöremontti ja Ikea-keittiön asennus

Jos päädyt tilaamaan keittiön Ikeasta, älä tingi kotiinkuljetuksesta. Ajattelin ensin, että sieltähän me näppärästi keräilemme tuotteet itse peräkärryyn ja kannamme kotiin. Onneksi emme tehneet sitä virhettä! Kun kuorma-auto peruutti pihaan ja kaksi raavasta miestä kantoi pari lavallista tavaraa meidän olohuoneeseen (ks. vähän pimeä kuva alla), olin enemmän kuin tyytyväinen, että valitsimme kotiinkuljetuksen ihan perille asti. Tuotteiden keräily Ikean varastolta olisi varmasti ollut myös hidasta ja työlästä.

Ikea-keittiö kotiinkuljetettuna

Ikea tarjoaa asennuspalveluita, mutta me teimme kaiken alusta asti itse. Meillä oli sellainen työnjako, että mies hoiti purkamisen ja pohjatyöt, minä suunnittelun, selvittelyn ja vanhojen tavaroiden myynnin. Mies hoiti asennustyöt ja minä runkojen sekä laatikoiden kokoamisen. Teimme keittiöremonttia ensimmäistä kertaa. Tai oli minulla kokemusta sen verran, että olin pari vuotta aiemmin auttamassa mökin Ikea-keittiön kokoamisessa, joten tiesin, että ohjeita lukemalla siitä selviää. Ohjeiden lukeminen tuntuu jossain vaiheessa turhalta. Voisi kuvitella, että samanlaiset laatikot kootaan samalla tavalla (kun yhden on koonnut, osaa seuraavan jo ulkoa). Suosittelen kuitenkin seuraamaan ohjeita ja keskittymään. On nimittäin eri asia koota alalaatikkoa, keskelle tulevaa laatikkoa, ylälaatikkoa ja sisälaatikkoa, vaikka periaate on kaikissa sama. No, pari kertaa piti silti purkaa ja koota uudelleen, mutta laitan sen väsymyksen piikkiin. Kokosin kaappeja yötyönä taaperon mentyä nukkumaan.

Ikea-keittiön kokoaminen ja asentaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Se ei ole vaikeaa, mutta jos vihaat jo valmiiksi Ikea-kalusteiden kokoamista, en suosittele. Olen aina tykännyt koota huonekaluja, joten kokoaminen oli enimmäkseen ihan kivaa. Ruuvimeisselin ja vasaran lisäksi suosittelen ehdottomasti hankkimaan pienen ruuvinvääntimen (ks. kuva alla), joka mahtuu pieniin koloihin ja säästää ranteita. Ilman sitä olisin ehkä menettänyt toivoni.

Ikea-keittiön hyviä puolia on joustavuus ja helppous – etenkin, jos Ikea on lähellä. Ostaminen, vaihtaminen ja palauttaminen on helppoa. Meidänkin suunnitelmaan tuli monenlaisia muutoksia matkan varrella, ja niiden toteuttaminen vaati aina vain ylimääräisen reissun Ikeaan. Esimerkiksi vasemman kulman kapean apteekkarinkaapin tilalle oli piirretty noin 15 cm leveä peitelevy. Kun nostimme kaapit seinälle asennuskiskoihin, alkoi mietityttää voisiko hukkatilaa hyödyntää jotenkin. Lopulta säädimme lieden ja laatikostojen paikkaa niin, että saimme siihen peitelevyn sijaan mahtumaan 20 cm leveän apteekkarinkaapin. Kätevää! Samoin kaikki laatikostojen ja kaappien lisäosat (piilolaatikot, väliseinät, aterinlaatikot, roskikset yms) olemme hakeneet Ikeasta sitä mukaan, kun niitä on kaivattu.

Keittiöremontin hinta

Keittiöremontin hintaan voi vaikuttaa monella tavalla. Teimme keittiön kokonaan itse, ainoastaan kivitasot tultiin asentamaan ammattilaisten toimesta. Mies purki vanhan keittiön isänsä kanssa yhdessä päivässä (tai oikeastaan muutamassa tunnissa) ja teki pohjatyöt. Tässä vaiheessa hän lähti työmatkalle ja minä kokosin kaikki keittiön kaapit sekä laatikot iltaisin, kun olin saanut taaperon nukkumaan.

Sain vanhan keittiön kaikki osat myytyä Torissa, joten mitään emme joutuneet viemään kaatopaikalle. Tästä olin erityisen iloinen, sillä pelkäsin, että joudumme kuskaamaan käyttökelpoista tavaraa pois. Päätimme myös säästää vanhasta keittiöstä kylmälaitteet, kuten jo aiemmin mainitsin. Oma astianpesukoneemme oli sen verran uusi, että päädyimme lopulta pitämään myös sen. Ostimme integroitavaa tiskikonetta varten oven valmiiksi Ikeasta, mutta ostamme uuden koneen vasta kun vanha lakkaa toimimasta.

Remontoiminen ei ole mikään varsinainen ekoteko, mutta fiksuilla valinnoilla voi säästää sekä luontoa että rahaa. Olemme koko remontin ajan hyödyntäneet olemassa olevat materiaalit mahdollisimman hyvin. Olemme ostaneet ja myyneet Torissa monenlaista. Kaatopaikalle on viety koko talon remontin jälkeen vasta vanhat laminaattilattiat ja kylpyhuoneen purkujätteet.

Keittiöremontille tuli kokonaisuudessaan hintaa noin 9000 euroa, joka sisältää kaiken, myös kvartsitasot. Muutaman satanen saatiin takaisin vanhojen kalusteiden myynnistä. Toisten keittiöfirmojen kautta saadut tarjoukset olivat hieman kalliimpia, ei paljon, mutta sisältö ja materiaalit olisivat olleet edullisempia. Esimerkiksi tasot olivat laminaattia ja laatikostojen tilalla edullisempia kaappeja jne. Tässä keittiössä emme pihistäneet mistään, eli hintalappuja katsomatta ostimme juuri sellaiset laatikostot, piilolaatikot ja kaapit, kun halusimme. Silti hinta jäi kohtuulliseksi. Mitä pidät muutoksesta? Kuulisin mielelläni kommentteja ja kysymyksiä!

Lapinukon keitto

Lapinukon keitto on täyttävä ja tuhti keitto, joka maistuu loistavasti hiihtolenkin tai pulkkailun jälkeen. Poronkäristys, sulatejuusto ja kasvikset muodostavat täyteläisen ja herkullisen kokonaisuuden, jonka voi vielä kruunata leipäjuustolla ja puolukoilla. Oletko maistanut?

Lapinukon keitto

n. 700 g kiinteää perunaa
2 (n. 200 g) porkkanaa
1 (150 g) palsternakka
1 (100 g) sipuli
(2 valkosipulinkynttä hienonnettuna)
n. 500 g poronkäristystä (pakaste)
2 rkl öljyä
1 l vettä
n. 1 tl suolaa
250 g sulatejuustopala (viherpippuri tai savuporo)
1 dl persiljaa hienonnettuna

Lisäksi leipäjuustoa ja puolukoita

  1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja palsternakka. Hienonna kuorittu sipuli.
  2. Ruskista käristysliha valurautapadassa tai pinnoitetussa kattilassa rasvassa. Lisää sipuli ja kuullota se läpikuultavaksi. Lisää myös muut kasvikset ja kääntele niitä hetki.
  3. Mittaa pataan vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua noin 15 minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  4. Lisää paloiteltu sulatejuustopala ja kuumenna keitto vielä kiehuvaksi. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa oman makusi mukaan. Lisää lopuksi persilja keiton pinnalle. Tarjoa esimerkiksi leipäjuustokuutioiden ja puolukoiden kanssa.

Huom! Lisää keittoon halutessasi myös selleriä tai purjoa. Keittoon voisi lorauttaa lisäksi kermaa, mutta meidän makuun keitto oli jo sen verran tuhtia, että kerma jäi lisäämättä. Lämmitimme keittoa seuraavana päivänä ja lisäsimme sen sijaan melko reilusti vettä. Persilja jäi vahingossa kuvista pois, mutta persilja kuuluu keittoon.

Poronkäristyksestä valmistettu lapinukon keitto tuo kivaa vaihtelua arkisiin keittoihin.

Saaristolaissämpylät

Jäikö saaristolaisleivän aineksia joulusta yli? Saaristolaissämpylöiden resepti on odotellut blogin luonnoksissa jo viime keväästä, jolloin tyhjensin kuiva-ainekaappia muuttoa varten. En halunnut muuttaa kaikenlaisia avattuja pusseja uuteen kotiin, sillä tiedossa oli välimuutto ja keittiöremontti. Kaapista löytyi kaljamaltaita, joita olin ostanut joulun saaristolaisleipiä varten. Kokeilin leipoa niistä saaristolaissämpylöitä kaapista löytyvillä aineksilla. Kun julkaisin kuvan Instagramissa, saaristolaissämpylöiden reseptiä pyydettiin. Testasin reseptin vielä uudelleen ja nyt kun olen lopputulokseen tyytyväinen, uskallan jakaa ohjeen teillekin. Parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan?

Saaristolaissämpylät

6 dl maitoa tai kauramaitoa
1 (50 g) hiiva
2 dl kaljamaltaita
2 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
2 dl ruisjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

Voiteluun vettä ja siirappia (suhde 1:1)

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva nesteeseen. Sekoita joukkoon kaljamaltaat ja muut ainekset. Alusta taikinaa ja lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Sekoita öljy lopuksi taikinan joukkoon. Taikina saa jäädä melko löysäksi, kuten saaristolaisleivän taikina. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
  2. Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Leivo taikina sämpylöiksi (noin 16 kpl) rennosti pyöräyttämällä. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Kohota vielä 30 minuuttia. Voitele sämpylät halutessasi kevyesti siirapin ja veden sekoituksella.
  3. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Anna sämpylöiden hieman jäähtyä ennen leikkaamista.

Vinkki! Täytä saaristolaissämpylät esimerkiksi graavi- tai kylmäsavulohella, kurkulla, salaatilla, ruohosipulilla ja tuorejuustolla tai aiolilla.

Madekeitto

Made on keskitalven sesonkiherkku, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Mateen mieto ja hienostunut maku ei vaadi juuri muita mausteita kuin suolaa. Siitä syntyy ihana keitto, mutta mateen voi hyvin paistaa myös ihan sellaisenaan fileenä pannulla. Kaupasta saa madetta valmiiksi nyljettynä tai jopa valmiina fileinä, joten kalan käsittelyä ei kannata turhaan jännittää.

Ostimme kokonaisen mateen kaupasta, sillä mies halusi harjoitella mateen käsittelyä. Hyviä videoita ja ohjeita mateen nylkemiseen ja käsittelyyn löytyy melko paljon. Käsittelimme mateen tämän Kespron videon avulla. Mateen maksa ja mäti kannattaa myös ottaa talteen!

Madekeitto

800 g kiinteää perunaa
1 (150 g) sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
8 dl kalalientä
8 kokonaista maustepippuria
1 – 2 laakerinlehteä
n. 1 tl suolaa
n. 600 g madetta ruodottomana fileenä
1 prk (2 dl) ruokakermaa, kaurakermaa tai kermaa
½ dl tilliä

  1. Jos sinulla on kokonainen (nyljetty) made, keitä perkeistä ensin helppo kalaliemi (ohje reseptin lopussa).
  2. Kuori ja paloittele perunat. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita rasvassa kattilan pohjalla, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää perunat ja paista niitä hetki sekoitellen.
  3. Lisää liemi ja mausteet. (Lisää suolaa oman maun mukaan riippuen siitä, onko kalaliemessäsi valmiiksi suolaa.) Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  4. Paloittele kala reiluiksi paloiksi ja lisää keittoon. Keitä 2-3 minuuttia. Lisää kerma sekä tilli. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa tuoreen ruisleivän kanssa.

Helppo kalaliemi

Yksinkertaisimmillaan kalaliemi syntyy näin: pane kalan perkeet kattilaan. Lisää vettä sen verran, että perkeet peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia. Siivilöi liemi. Jos haluat, voit lisätä kattilaan perkeiden kanssa esimerkiksi lohkotun sipulin mutta se ei mielestäni ole välttämätöntä. Lisään suolan aina vasta valmiiseen ruokaan. Näin tiedän, että esimerkiksi pakastamassani kalaliemessä ei ikinä ole valmiiksi suolaa.

Huom!

Madekeitto tehdään useissa resepteissä siten, että kala keitetään ensin kokonaisena tai paloiteltuna, ja perataan keittämisen jälkeen. Teimme mieluummin toisin, eli perkasimme kalan ensin ja keitimme liemen perkeistä erikseen. Kumpi sopii sinulle paremmin? Esimerkiksi Marttojen madekeitto ja K-Ruoan madekeitto on tehty kokonaisena keitetystä kalasta. Valitse itsellesi mieluisampi tapa, lopputulokseen tavalla ei ole juuri vaikutusta.