Tomaattikeitto on sesongissa ympäri vuoden

Tomaattikeitto on yksi helpoimmista ja edullisimmista ruoista, jonka saa taiottua lähes aina kaapin antimista. Sen valmistamiseen riittää, että kaapissa on pari purkkia laadukasta tomaattisäilykettä. Kaikki muu on plussaa. Vaikka voisi ajatella, että tomaattikeitto on kesäruokaa, on tomaattikeitto sesongissa ympäri vuoden. Säilykkeistä tehty tomaattikeitto on todella hyvää, joten jos et ole vielä maistanut, anna sille mahdollisuus! Kesällä kannattaa toki mieluummin tehdä tuoretomaattikeittoa tai vaikka espanjalaista gazpachoa tai salmorejo-keittoa.

tomaattikeitto

Tomaattikeitto on helposti muokattavissa. Siitä voi tehdä tulisen, mausteisen, kookoksisen, kermaisen tai yrttisen. Tällä kertaa tein ihan perus tomaattikeiton, jota voit muokata makusi mukaan. Tätä ruokaa tehdessä on vaikea epäonnistua!

Ruokaisuutta keittoon saa erilaisilla ripotteilla ja muilla lisäkkeillä. Syön tomaattikeiton usein raejuuston tai hyvän leivän kanssa. Pinnalle sopivat myös yrtit, siemenet tai vaikka turkkilainen jogurtti.

Tomaattikeitto

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 1/2 rkl öljyä
2 tlk (à 400 g) kokonaisia tomaatteja tomaattimehussa (tai muuta tomaattisäilykettä)
noin 2 dl vettä
1 rkl balsamicoa
1 tl sokeria
1/4 tl mustapippuria
2 rkl tomaattisosetta
2 tl basilikaa
1 tl suolaa

  1. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä kattilassa. Lisää tomaattisäilykkeet. Huuhtele tölkit vedellä ja lisää vesi kattilaan (noin 2 dl).
  2. Lisää mausteet (suola vasta lopuksi, mikäli otat keittoa vauvalle). Anna kiehua muutama minuutti. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. (Varo, ettei kuumaa keittoa räisky!)
  3. Lisää keittoon halutessasi esimerkiksi tilkka kookosmaitoa, kermaa tai kauravalmistetta. Voit myös tarjota keiton sellaisenaan tai esimerkiksi turkkilaisen jogurtin tai raejuuston kanssa. Jos keitosta tuli omaan makuusi liian paksua, voit toki myös lisätä veden määrää.

Tomaattikeitto vauvalle

Vauvalle kannattaa kauhaista keittoa ennen suolan (ja maitotuotteen) lisäämistä omaan astiaan. Koska tomaattikeiton syöttäminen on vähän sotkuista puuhaa, keitin pienen määrän couscousia vauvalle ja lisäsin keiton sekaan. Couscous on pelastanut meillä monet kerrat, kun olen esimerkiksi ajatuksissani keittänyt pastan tai riisin suolavedessä.

3 raaka-aineen lohtupasta

Koronarajoitukset tiukentuvat, yläkoululaiset siirtyvät etäopetukseen ja ravintolat suljetaan. Monissa perheissä tuskaillaan varmasti arkisen ruoanlaiton kanssa, sillä jo pienessä kolmen hengen perheessä tuntuu, että koko ajan saa olla laittamassa ruokaa. Luulen, että joku muukin haluaa päästä arkiruoan kanssa helpolla. Siispä rohkenen jakamaan näinkin simppelin #lohtupasta -reseptin, johon tarvitaan vain kolme raaka-ainetta. Mitään huippuhienoa gourmet-ruokaa ei näin helpolla synny, mutta tarvitseeko aina syntyäkään?

helppo uunifetapasta

Ajatus lähti oikeastaan uunifetapastasta. Laiska kokki mietti miten syntyisi vielä helpompi uunifetapasta, jossa pastaa ei tarvitsisi keittää erikseen. Kokeilin tätä myös tuoreesta nauhapastasta, mutta se vaati selkeästi enemmän nestettä (2dl vettä) ja sitä täytyi hieman sekoitella paistamisen aikana. Suosittelen siksi tortelliineja. Meillä sattui olemaan kaapissa tavallista tomaattimurskaa, mutta pääset vielä helpommalla, kun vaihdat sen valmiiksi maustettuun tomaattisäilykkeeseen.

Lohtupasta

250 g tortelliineja (pinaatti-ricotta)
500 g tomaattimurskaa
200 g fetaa

+ vajaa 1 tl suolaa ja muita mausteita oman makusi mukaan

  1. Sekoita pasta, tomaattimurska ja mausteet keskenään. (Jos käytät maustettua tomaattimurskaa tai pastakastiketta, voit jättää muut mausteet pois).
  2. Murustele pinnalle feta.
  3. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes feta on saanut hieman väriä pintaan.

Nopea Thaimaan makumatka

Mieli haikailee etelän lämpöön, joten keittiössämme on viime viikkoina tuoksunut monenlaiset eksoottiset ruoat. Valmiin currytahnan avulla thaimaalainen currykastike on varsinaista arjen pikaruokaa!

Nopea punainen curry

Kaapissamme on lähes aina kookosmaitoa sekä erilaisia maustekastikkeita ja -tahnoja. Niiden avulla taion nopean curryn tai keiton silloin, kun en meinaa keksiä mitään ruokaa. Pakastimessa pidän yleensä pussillista vihreitä papuja, joita on kätevä sujauttaa moneen ruokaan. Punaisen curryn kasviksia voit vaihdella sen mukaan, mitä sattuu olemaan kaapissa; kokeile esimerkiksi porkkanasuikaleita, sipulia tai kirsikkatomaatteja.

Tällä kertaa jääkaapissamme oli valmiiksi broilerin jauhelihaa, josta pyöräytin reseptissä olevat broileripyörykät. Jos käytät niiden sijaan esimerkiksi broilerin fileesuikaleita, on tämä punainen curry pöydässä samaan aikaan, kun riisi on kypsynyt. Punaisen curryn voi valmistaa myös esimerkiksi tofusta, katkaravuista tai vaikkapa Mifu-suikaleista.

Nopea punainen curry

100 g vihreitä papuja (pakaste)
1/4 paprika suikaloituna
1-2 rkl punaista currytahnaa
1 tl kalakastiketta
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

Broileripyörykät

400 g broilerin jauhelihaa
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl punaista currytahnaa
2 tl kalakastiketta

  1. Valmista ensin broileripyörykät. Sekoita jauhelihan joukkoon valkosipuli, currytahna ja kalakastike. Pyörittele taikina pyöryköiksi ja paista pannulla öljyssä.
  2. Lisää pannulle pavut, paprikasuikaleet, currytahna, kalakastike sekä kookosmaito. Huuhtele tölkki vesitilkalla ja kaada pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta muutama minuutti. Tarjoa curry jasmiiniriisin ja tuoreen korianterin kanssa.

Huom! Jos teet curryn esimerkiksi maustamattomista broilerin fileesuikaleista, lisää currytahnan ja kalakastikkeen määrää.

Hifistele: Itse tehty punainen currytahna

Kaupoista saa todella hyviä valmiita currytahnoja. Käytin ruokaan Pirkka punaista currytahnaa, mutta vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Punaisen currytahnan voi myös tehdä itse. Sen valmistaminen on todella helppoa, mutta raaka-aineita ei välttämättä löydy ihan jokaisesta ruokakaupasta. Lähtisin etsimään raaka-aineita etnisistä kaupoista tai hyvin varustellusta suuresta ruokakaupasta.

Thaimaassa ruokakurssilla valmistamamme currytahnan ainekset ja suuntaa-antavat määrät näkyvät alla olevassa kuvassa; punaista chiliä, galangaljuurta tai inkivääriä, sitruunanruohon vaaleaa osaa, kaffirlimetin kuorta, valkosipulinkynsiä, salottisipulia, korianterinsiemeniä (1/2 tl), kuminansiemeniä (1/2 tl), pippuria (1/2 tl) ja thaimaalaista katkaraputahnaa tai suolaa. Kokkikurssilla emme edes kuorineet valkosipulinkynsiä, vaan kaikki nämä ainekset kipattiin suureen mortteliin ja hakattiin tasaiseksi tahnaksi. Jos kotona ei ole suurta morttelia, tahna onnistuu varmasti monitoimikoneella tai vaikkapa sauvasekoittimella.

Punainen currytahna

Samat ainekset tulevat myös muihin currytahnoihin pienin muutoksin:

  • Panang currytahna: lisäksi muutama kuorittu maapähkinä.
  • Vihreä currytahna: tehdään vihreistä chileistä.
  • Keltainen currytahna: samat ainekset kuin punaiseen, mutta chiliä vähän vähemmän ja väriksi hieman kurkumaa. Voisi tehdä myös keltaisista chileistä, mutta ainakin kurssilla teimme punaisista.
Thaimaalainen ruokakurssi

Parsakaaliletut

Pinaattiletut ovat lasten lemppareita, eikö? Syöttäessäni parsakaalisosetta vauvalleni mietin, miten kätevää olisi antaa sosetta sormiruokana eli esimerkiksi lettuna. Koska pinaattiletut ovat lasten suosikkeja ja parsakaali yksi vauvani lempiruoista, ajattelin kehitellä helpot sormiruokailijan parsakaaliletut. Samasta padasta -ajatuksella, totta kai. Niin syntyivät pinaattilettuja muistuttavat parsakaaliletut, joista osan paistoin suolattomina vauvalle ja osan meille aikuisille. Nämä maistuivat meille kaikille niin hyvin, että uskallan jakaa ohjeen muillekin.

Miksei pinaattilettuja? Alle 1-vuotiaalle ei saisi antaa runsaasti nitraattia sisältäviä kasviksia. Runsaasti nitraattia sisältäviä kasviksia ovat pinaatin lisäksi nokkonen, punajuuri, erilaiset lehtisalaatit, rucola, kiinankaali, lehtikaali, kyssäkaali, kurpitsa (muut kurpitsalajit, paitsi kesäkurpitsa), retiisi, varsiselleri, fenkoli, tuoreet yrtit, idut, juuresmehut. (Lue lisää: Ruokaviraston Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet 2019)

Parsakaaliletut

450 g parsakaalia (käytin itse pakasteparsakaalia, jota sattui olemaan pakastimessa)

Vauvan parsakaaliletut (14 kpl)
1 dl (n. 85 g) parsakaalisosetta
1 kananmuna
noin 1 dl äidinmaitoa, korviketta tai kauramaitoa
3/4 dl vehnäjauhoja

Parsakaaliletut koko perheelle (30 kpl)
3 dl (n. 260 g) parsakaalisosetta
3 kananmunaa
3 dl kauramaitoa
2 dl vehnäjauhoja
noin 1 tl suolaa

  1. Valmista ensin parsakaalisose: Keitä parsakaalia 2-3 minuuttia, kaada suurin osa vedestä pois ja soseuta parsakaalit sauvasekoittimella. Jaa sose kahteen kulhoon (1 dl ja 3 dl).
  2. Mittaa loput lettujen ainekset kulhoihin ja sekoita tasaiseksi. Jauhojen määrä riippuu hieman soseen paksuudesta. Lisää siis jauhoja vähän kerrallaan ja paista vaikka tarvittaessa pari testilettua. Jos taikina tuntuu liian kiinteältä, lisää tilkka nestettä.
  3. Paista parsakaaliletut öljytyllä lettupannulla. Kappalemäärät tarkoittavat pikkulettuja, mutta lettujen paksuudesta riippuen määrä voi hieman vaihdella.
  4. Tarjoa letut vauvalle sellaisenaan ja muille esimerkiksi raejuuston tai puolukkahillon kanssa.

Vinkki! Voit käyttää lettuihin myös muita jauhoja, esimerkiksi kaurajauhoja tai grahamjauhoja. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, jotta taikinasta ei tule liian paksua.

Helppo lasagne yhdellä kastikkeella

Tosi helppo lasagne syntyy yhdellä kastikkeella. Olen aina pitänyt lasagnea jotenkin työläänä arkiruokana, joten kehittelin joskus vuosia sitten yhden kastikkeen lasagnen, jossa ei tarvita erillistä juustokastiketta. Nyt tein siitä vielä astetta helpomman version, ja ajattelin jakaa reseptin teillekin näin hiihtoloman kynnyksellä. Helppo lasagne maistuisi varmasti pulkkamäen tai hiihtolenkin jälkeen.

Yhden kastikkeen lasagne on niin helppo valmistaa, että jopa makaronilaatikko tuntuu työläältä sen rinnalla! Jos juustokastikkeen valmistaminen tuntuu turhan vaikealta, niin tätä kannattaa kokeilla. Aitoa lasagnea se ei tietenkään korvaa, mutta mehevä ja herkullinen lopputulos kelpaa ainakin meillä arkilasagneksi aivan mainiosti. Tällä kertaa tein kanalasagnen broilerin jauhelihasta, mutta ohje toimii loistavasti myös vähärasvaisella naudan jauhelihalla. Olen tehnyt vastaavaa myös kasvislasagnena härkiksestä, joten voit huoletta korvata jauhelihan sillä.

Helppo lasagne

Helppo lasagne

400 g (broilerin) jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tlk (à 500 g) tomaattimurskaa (tai paseerattua tomaattia)
2 tl suolaa
2 tl basilikaa
2 tl balsamicosiirappia (tai 1 tl sokeria)
ripaus savupaprikajauhetta
1 tlk (2 dl) ”kaurakermaa” (tai ruokakermaa)
200 g mozzarellajuustoraastetta
noin 12 lasagnelevyä

  1. Ruskista jauheliha öljyssä suurella pannulla. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Lisää tomaattimurskat, mausteet ja ”kaurakerma”. Kuumenna ja hauduta kastiketta noin 10 minuuttia.
  3. Levitä lasagnevuoan pohjalle ohut kerros kastiketta ja levitä päälle lasagnelevyjä. Kaada levyille kastiketta, ripottele juustoraastetta ja sen päälle jälleen lasagnelevyjä. Tee toinen samanlainen kerros. Ripottele pinnalle loput juustoraasteet.
  4. Kypsennä lasagnea 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Lasagnen kannattaa antaa vetäytyä muutama minuutti ennen herkuttelua.

Thaimaan auringon alla

Näillä pakkaskeleillä ja pandemian asettamien matkustusrajoitusten aikana mieli haikailee palmujen alle. Huomaan selaavani puhelimen kuvista entistä elämää, jolloin matkustaminen etelän lämpöön oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Miten ihanalta tuntuikaan upottaa varpaat vaaleaan hiekkaan ja kuunnella aaltojen kohinaa!

Phi phi island

Rantahiekalle ei ihan hetkeen päästä, paitsi kuvien ja muistojen kautta. Koska ruoka on reissuillani tärkeässä roolissa, kaipaan matkoilta auringon lisäksi erityisesti kaikkia ihania ruokia. Mikään ei estä tuomasta näitä makuja kotikeittiöön, joten ajattelin, että voisin jakaa muutamia ruokajuttuja maailmalta. Täysin autenttista en kotikeittiössä edes tavoittele, sillä kuten olen jo varmasti aiemmin maininnut, haluan päästä arkiruoanlaitossa helpolla.

Thairuoka

Osallistuin mieheni kanssa Krabilla thaimaalaisen ruoan ruokakurssille. Kurssin aikana opimme tekemään autenttista thairuokaa helposti. Suurin yllätys kurssilla oli nimenomaan se, miten helppoa thairuoan valmistus oikeastaan onkaan. Etenkin, jos currytahnan korvaa kaupan valmiilla tahnoilla, on thairuoka todellista pikaruokaa. Teimme kurssilla muun muassa erilaisia currytahnoja (punainen, keltainen ja panang), paistettuja nuudeleita (pad thai), kookos-kanakeittoa (tom kha gai), papaijasalaattia (som tam) ja tahmeaa riisiä tuoreen mangon kanssa (mango sticky rice).

Thairuokakurssi

Thairuoan salaisuus on yksinkertainen: se noudattaa neljän S:n sääntöä: sweet, salty, spicy, sour. Thairuoka onnistuukin mielestäni parhaiten, kun ohjetta on valmis hieman soveltamaan. Tärkeää on maistella ja luottaa omaan makuaistiin. Erilaisissa kastikkeissa (soija, kalakastike, osterikastike) on niin paljon eroja, että aivan täydellisen varmoja määriä on lähes mahdotonta antaa. Siispä maistele ruokaa. Onko siinä riittävästi makeutta? Entä suolaisuutta? Happoa ja tulisuutta? Kun maku on tasapainossa, esimerkiksi Pad thaista tulisi löytyä myös erilaista suutuntumaa, esimerkiksi rouskuvia pähkinöitä tai ituja.

Pad thai tehtiin kurssilla kaasuhellalla kuumassa wokkipannussa. Valmistus on simppeliä: ensin paistetaan tofut, broilerit, valkosipuli ja kananmuna. Siirretään sivuun odottamaan. Nuudelit kiehautetaan kypsiksi veden ja kastikkeen seoksessa. Lopuksi kaikki yhdistetään ja kuumennetaan. Kotikeittiössä nuudeleiden kypsyminen saattaa vaatia hieman enemmän aikaa ja sekoittelemista, riippuen pannun muodosta ja siitä, miten hyvin se johtaa lämpöä. Tässä kuitenkin kurssilla opittu helppo pad thai -resepti, jolla olen onnistunut saamaan ihanan makumatkan Thaimaan lämpöön. Reseptini on alun perin julkaistu Pirkka-lehdessä ja K-ruoan verkkosivuilla.

Pad thai
Pad thain raaka-aineet

Pad thai

(2 annosta)

125 g tofua
n. 100 g broilerin fileesuikaleita
2 rkl rypsiöljyä
3 valkosipulinkynttä viipaloituna
1 kananmuna
2 dl mungpavun ituja
1 porkkana ohuina suikaleina
1 kevätsipulin varsi paloiteltuna noin 3-4 cm paloiksi
3 1/2 dl vettä
n. 100 g riisinuudeleita
maapähkinöitä rouhittuna
limetinlohkoja

Pad thai -kastike
2 rkl osterikastiketta
1 1/2 rkl sokeria (tai palmusokeria)
1 1/2 rkl viinietikkaa (tai tamarind-kastiketta)
1 1/2 rkl kalakastiketta

  1. Viipaloi ja kuivaa tofu talouspaperilla. Kuutioi tofu pieniksi kuutioiksi. Ruskista tofukuutiot, broileri ja valkosipulit öljyssä. Lisää kananmuna ja kypsennä sekoitellen.
  2. Siirrä seos sivuun odottamaan itujen, porkkanan ja kevätsipulin kanssa.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kaada vesi ja kastikeainekset kuumalle pannulle. Kiehauta ja lisää joukkoon nuudelit. Keitä sekoitellen, kunnes nuudelit ovat kypsiä ja vesi on lähes täysin haihtunut. (Jos vesi on haihtunut, mutta nuudelit ovat vielä raakoja, lisää hiukan vettä ja jatka kypsennystä. Jos taas nuudelit ovat jo kypsiä, mutta neste ei meinaa haihtua, voit kaataa sen varovasti pois. Veden määrä riippuu pannusta ja siitä, miten kovalla neste kiehuu. Tästä syystä tarvittava nesteen määrä voi hieman vaihdella.)
  4. Kaada nuudeleiden joukkoon kaikki muut ainekset ja kuumenna vielä hetki, jotta kaikki ainekset kuumenevat. Porkkanoiden ja itujen kuuluu jäädä hieman rapeiksi.
  5. Lisää annoksiin lopuksi maapähkinärouhetta ja limetinlohkoja.

Vinkki! Pad thain voi tehdä myös esimerkiksi katkaravuilla tai kasvisversiona tofulla, ilman kananmunaa. Osterikastikkeen tilalla voi käyttää siitakesienistä valmistettua korvaavaa kastiketta, jota saattaisi löytyä etnisistä kaupoista (esimerkkikuva alempana). Kalakastikkeen voi korvata esimerkiksi soijalla, mutta maku on toki erilainen. Kurssilla emme kuorineet tai viipaloineet thaimaalaisia valkosipuleita, vaan ne heitettiin pannulle kuorineen. Suosittelen kuitenkin kuorimaan ja viipaloimaan ne.

Thairuoka on yleensä todella kauniisti aseteltu. Esillepanoon emme kurssilla panostaneet, kuten kuvasta näkyy. Tässä esimerkki ravintolassa tilaamastani pad thai -annoksesta, josta kannattaa ennemmin ottaa mallia. 🙂

Ennen kuin hedelmien ja kasvisten tuominen EU:n ulkopuolelta kiellettiin jouluna 2019 (Lue lisää Tullin sivuilta), minulla oli tapana tuoda tuoreet raaka-aineet mukanani aina lomilta ja työreissuilta. Kaffirlimetinlehdet, chilit, galangaljuuri ja sitruunanruoho kulkivat kätevästi kotiin saakka matkalaukussa. Samoin tuoreet mangot ja passiohedelmät, niitä tulee ikävä! Vaikka näitä tuoretuotteita ei saa enää tuoda, maustekastikkeita ja monia muita tuotteita saa. Osterikastikkeen ja kalakastikkeen voi hyvin tuoda matkalaukussa kotiin, kunhan pakkaa mahdollisen lasipullon huolella. Chilitahnaa (kuva alla keskellä) käytimme muun muassa tom yam -keittoon. Osterikastikkeen voi korvata kuvassa näkyvällä sienistä tehdyllä kastikkeella.

Nyt kun matkustamista on poikkeustilanteen vuoksi rajoitettu, kannattaa matkustaa lähimpään etniseen kauppaan. Niistä löytyy uskomaton valikoima erilaisia tuotteita. Jos sinulla on joku suosikkituote, niin vinkkaa ihmeessä kommenttikenttään!

Thairuoka

Kuvassa näkyvät minun ja mieheni aikaansaannokset ruokakurssilla. Teimme molemmat yhden keiton, yhden curryn ja yhden paistetun ruoan. Lisäksi teimme papaijasalaatin morttelilla sekä mango sticky rice -jälkiruoan. Voisin jakaa muitakin thaireseptejä kotikeittiöön sovellettuna. Minkä reseptin haluaisit?

Pad thai
Pad thai on suosittu katuruoka.

Niille, jotka eivät ehdi leipoa laskiaispullia

Laskiaistiistaina syödään perinteisesti hernekeittoa ja laskiaispullia. Tiistai on arkipäivä, joten laskiaispullia ei välttämättä ehdi leipoa alusta asti itse. Helpointa on ostaa laskiaispullat kaupasta tai kahvilasta. Laskiaispullat voi tehdä kätevästi myös pakastealtaasta löytyviin valmiisiin pulliin. Suosittelen kokeilemaan, jos et vielä ole testannut!

Laskiaispancakes

Olen yksi niistä, joiden mielestä pullataikinan tekeminen on sen verran työlästä, etten viitsisi enää töiden jälkeen ryhtyä leipomaan. Nyt olen vauvan kanssa kotona, mutta leipomisen sijaan halusin silti keksiä jonkin nopeamman ja helpomman tavan herkutella laskiaisena. En halunnut kuitenkaan ostaa pullia valmiina, joten mietin mihin leivonnaiseen saisin helposti samaa makua ja fiilistä, jota laskiaispullissa on. Näin syntyivät laskiaispancakes eli amerikkalaiset pannukakut laskiaistyyliin. Taikina maustetaan kardemummalla ja pannukakut tarjotaan hillon, marjojen ja kermavaahdon tai kauravispin kanssa.

Laskiaispancakes

4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
3 dl maitoa tai kaurajuomaa
2 kananmunaa
2 rkl öljyä

  1. Sekoita keskenään maito, kananmunat ja öljy. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota hetken aikaa.
  2. Paista pannukakut mieluiten lettupannulla. Voitele pannu rasvalla. Huomaa, että amerikkalaiset pannukakut kohoavat reilusti paistettaessa. Käännä pannukakut heti, kun pinnalle tulee kuplia. Taikinasta tulee noin 16 pannukakkua.
  3. Tarjoa laskiaispancaket hillon, marjojen ja kermavaahdon tai kauravispin kanssa.

Perinteisemmät amerikkalaiset pannukakut eli pancaket saat jättämällä kardemumman pois. Amerikkalaiset pannukakut tarjotaan yleensä vaahterasiirapin kanssa.

Pancakes

Ystävänpäivän sydänvohvelit

Ystävänpäivä 14.2. osuu vuonna 2021 laskiaissunnuntain kanssa samalle päivälle. Laskiaisen ja ystävänpäivän yhdistelmästä syntyivät ystävänpäivän sydänvohvelit. Ystävänpäivän sydänvohvelit maustetaan kardemummalla, ja herkutellaan hillon, marjojen sekä kermavaahdon tai kauravispin kanssa. Ostin kokeeksi Fazer Aito kauravispiä, joka osoittautui aivan loistavaksi tuotteeksi. Vaahto syntyy hetkessä ja kestää pitkään. Voin siis lämpimästi suositella!

Rapeat vohvelit

3 kananmunaa
3 dl maitoa tai kaurajuomaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 dl öljyä tai voisulaa
2 dl vichyä

  1. Sekoita kaikki ainekset vichyä lukuun ottamatta. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia. Lisää vichy.
  2. Kuumenna vohvelirauta ja paista taikinasta vohveliraudalla vohveleita. Rasvaa pannua tarvittaessa, jotta vohvelit eivät tartu kiinni.

Ystävänpäivän sydänvohvelit: Leikkaa rapeat vohvelit sydämiksi. Tarjoa ne marjojen, hillon ja kermavaahdon tai vaahdotetun kauravispin kanssa.

Huom! Jos samalla reseptillä syntyvät myös suolaiset vohvelit. Jätä suolaisista vohveleista kardemumma ja sokeri pois.

Sormiruokailijan riisipiirakat

Lähes kaikki lapset rakastavat karjalanpiirakoita, eikö? Karjalanpiirakat ovat käteviä eväinä ja välipaloina. Ne kuitenkin sisältävät suolaa ja useimmiten myös maitoa, joten ihan pienelle (tai allergiselle) lapselle niitä ei voi antaa.

Hedelmäsoseet ja hedelmät ovat hyviä välipaloja, mutta mietin mitä voisin antaa vauvalle, jos en halua antaa vauvalle makeaa välipalaa. Niin syntyivät tosi helpot sormiruokailijan riisipiirakat!

vauvan riisipiirakat
Sormiruokailijan riisipiirakat ovat kuin pehmeitä vauvan ”karjalanpiirakoita”

Ensiksi on pakko vinkata, että vauvan riisipuuro kannattaa ehdottomasti keittää riisihiutaleista. Kuulin tästä tuotteesta vasta nyt vauvan myötä. Miksi en ole tiennyt aikaisemmin, että riisipuuroa saa tehtyä myös viidessä minuutissa?

Vauvan puuroa keittelen aina koko satsin kerralla, vaikka hän syökin kerralla vain pienen osan. Loput jäähdytän ja laitan jääkaappiin odottamaan. Samasta puurosta tarjoan 2-3 aamu-/iltapuuroa, eli yhden tuoreena ja 1-2 kertaa lämmitettynä. Kertaalleen lämmitettyä puuroa ei pidä tarjota enää uudelleen, eli lämmitän puuroa aina vain pienen määrän kerrallaan.

Vauvan riisipuuro

1 dl riisihiutaleita
3 1/2 dl vettä (tai äidinmaitoa, korviketta tai sopivaa kauravalmistetta)

  1. Sekoita riisihiutaleet ja vesi kattilassa. Kiehauta, laske lämpöä ja hauduta noin 5 minuuttia välillä sekoitellen.

Vauvan riisipiirakat

2 dl valmista riisipuuroa
2 kananmunaa

  1. Riko kananmunat ja sekoita ne jäähtyneen puuron joukkoon.
  2. Lusikoi pellille leivinpaperin päälle.
  3. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes riisipiirakat ovat saaneet hieman väriä.

Vinkki! Sormisyöjän riisipiirakat onnistuvat myös pannulla paistaen. Kokeilin kypsentää ne myös mikrossa, mutta rakenne on silloin ilmavampi. Onnistuu kuitenkin kaikin tavoin, eli uunia ei ole pakko lämmittää. Vauvan riisipiirakoiden syöminen on melko sotkuista, etenkin lämpiminä.

Toinen hyvä välipalavinkki on makeapi, mutta aikuisellekin maistuva vauvan apinaeväs. Niistä löytyy netissä monenlaisia muunnoksia.

Vauvan apinaeväs

1 banaani
1 dl kaurahiutaleita tai ruishiutaleita
ripaus kanelia ja kardemummaa
1 rkl öljyä

  1. Kuori ja muussaa banaani. Sekoita joukkoon muut ainekset.
  2. Lusikoi pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Vinkki! Kokeilin tehdä apinaevästä joulun jälkeen, kun halusin keksiä maapähkinä-rusinasekoitukselle jotain käyttöä. Sekoitin niitä hieman perusmassan joukkoon. Keksit onnistuivat ihan hyvin, mutta ihan pienelle vauvalle niitä ei tietenkään voi antaa.

Tosi helpot runebergintortut

Runebergin päivää vietetään kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivänä 5.2. Alkuperäisen Fredrika-vaimon kehittelemän tortun reseptistä tulee joka vuosi monenlaisia versioita. Olemme kehitelleet myös K-Ruoka-lehteen muunnoksia perinteisestä runebergintortusta kääretortun, kakun, triflen ja mokkapalojen muodossa. Jos minulta kysytään, niin perinteinen vie silti voiton.

Mikä on paras kaupasta löytyvä runebergintorttu? Tämän vuoden kiintiö alkaa reseptitestailujen jälkeen olla melko täynnä, mutta ensi vuotta varten kuulisin mielelläni suosituksia, jotta selviän vähän vähemmällä maistelulla. Ostin kaupasta pariakin eri merkkiä, mutta en ollut oikein tyytyväinen. Muistelisin, että Fazerin ja Kanniston leipomon tortut olisivat hyviä, mutta tänä vuonna kokeilin muita. Kerro ihmeessä suosituksia, mitä kannattaisi testata seuraavan kerran?

runebergin torttu

En varmaankaan ole ainoa, jonka keittiöstä puuttuu runebergintorttuvuoka, ja joka haluaisi leipoa mahdollisimman helpot runebergintortut? Runebergintorttuvuoan voi toki korvata esimerkiksi uunin kestävillä kahvikupeilla tai taiteilla vaikka alumiinifoliosta.

Päätin kuitenkin kehitellä helpon, sekoitettavan taikinan, jolla runebergintortut onnistuvat muffinssivuoissa tai muffinssipellillä. Voit leipoa ne vaikka lasten kanssa!

Helpot runebergintortut

(10 kpl)

2 dl maitoa tai kaurajuomaa
2 kananmunaa
1 dl öljyä
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 dl (110 g) keksimuruja (esimerkiksi kaurakeksi)
1 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria

Kostutus: 1/2 dl vettä, pari tippaa rommiaromia, ripaus sokeria

Kuorrutus: 1 dl tomusokeria, noin 1 tl vettä (tai valmista tomusokerikuorrutetta)

  1. Sekoita maito, munat ja öljy kulhossa.
  2. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Yhdistä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  3. Jaa taikina muffinssivuokiin muffinssipellille (10 kpl).
  4. Paista 200-asteisen uunin keskitasossa 15-20 minuuttia. (Siirrä lopuksi uunin alatasolle paistumaan, mikäli pinta meinaa tummua liikaa.)
  5. Kostuta runebergin tortut kastamalla ne yksitellen muutamaksi sekunniksi lautaselle, jossa on kostutuslientä.
  6. Koristele rennosti vadelmamarmeladilla ja tomusokerikuorrutteella.

Voit käyttää kostutukseen punssia, rommiaromia, karvasmanteliaromia, mantelilikööriä tai sitruunanmehua. Kannattaa kostuttaa tortut jo edellisenä päivänä ennen tarjoamista. Jos tarjoat ne heti, voit tuplata kostutuksen määrän. Kostutus ei kuitenkaan ole välttämätön, sillä nämä runebergintortut ovat meheviä myös ihan sellaisenaan.

Tortut voi paistaa voidellulla muffinssipellillä, mutta parempi lopputulos tuli paperisissa muffinssivuoissa, jotka oli laitettu muffinssipellin koloihin. Tortut irtosivat jäähtyneinä paperisista muffinssivuoista helposti, joten voit tarjota ne ilman vuokia.

runebergin torttu

Runebergintorttu vai runebergin torttu?

Kirjoitetaanko nimi Runebergin torttu, runebergintorttu vai runebergin torttu? Leivoksen nimi kirjoitetaan virallisten ohjeiden mukaan pienellä kirjaimella yhteen runebergintorttu, vaikka juhlapäivä onkin Runebergin päivä. Jos ruokasanojen kirjoitusasut mietityttävät, kannattaa googlen sijaan kurkistaa oikeinkirjoitusohjeita esimerkiksi Kielikellosta.