Raparperipaistos

Löytyykö pakastimestasi vielä viimevuotisia raparperipaloja? Tai saitko jo käsiisi tuoretta raparperia? Raparperipaistos on yksi helpoimmista ja parhaimmista raparperiherkuista. Kirpeän makea ja ihanan rapea paistos maistuu parhaalta heti lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Raparperipaistos

n. 400 g/ 1 litra raparperia paloiteltuna
3 dl kaurahiutaleita
n. 1 dl sokeria
1-2 tl kanelia tai kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
75 g voita

  1. Pehmitä voi huoneenlämmössä tai nopeasti mikrossa. Sekoita kaurahiutaleet, sokeri, kaneli tai kardemumma sekä vaniljasokeri kulhossa. Sekoita joukkoon pehmeä voi esimerkiksi käsin nyppimällä.
  2. Kaada raparperit pieneen voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle kauraseos.
  3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes raparperit ovat pehmenneet ja muruseos on saanut hieman väriä. (Jos käytät jäisiä raparpereja, paistoaika on hieman pidempi. Jäiset raparperit voi myös sulattaa ensin esimerkiksi mikrossa tai esipaistaa niitä uunissa hetken aikaa ennen kauraseoksen lisäämistä).

Vinkki! Tuoretta raparperia ei tarvitse kuoria. Voit vaihtaa sokerin halutessasi esimerkiksi ruokosokeriin, mutta saatat kaivata sitä hieman enemmän. Jos et halua paistoksesta kovin kirpeää, voit sekoittaa raparperipalojen joukkoon noin 1/2 dl sokeria.

Korvasienimuhennos

Herkullinen korvasienimuhennos on yksi kevään odotetuimmista herkuista. Se on niin hyvää, että saatat jopa haluta nuolla lautasen. Korvasienimuhennos maistuu ihan sellaisenaan tai esimerkiksi parsan, kalan tai ensimmäisten uusien perunoiden kanssa. Oletko maistanut?

Vaikka olen todella innokas sienestämään, ja edelleen pakastin pursuaa viime syksyn sienisatoa, niin korvasienten löytämisestä en voi ottaa kunniaa. Olen yrittänyt etsiä niitä useamman kerran, mutta en ole vielä koskaan onnistunut löytämään. Isäni sen sijaan onnistuu bongaamaan korvasieniä joka kevät, ja olenkin ollut onnekas saadessani toisinaan jopa valmiiksi keitettyjä ja puhdistettuja korvasieniä kotiin kuljetettuna. Voiko olla parempaa?

Korvasienten käsittely

Korvasienet ovat käsittelemättöminä erittäin myrkyllisiä. Korvasienet tuleekin aina keittää huolellisesti annettujen ohjeiden mukaisesti. Usein puhutaan korvasienien ryöppäyksestä, mutta pelkkä ryöppäys ei riitä. Ryöppäys tarkoittaa kiehauttamista, ja tosiaan korvasienet vaativat keittämisen.

Korvasienten käsittely on helppoa, kunhan noudattaa ohjeita. Sienten perkaaminen on helpompaa kuin monien muiden sienten. Niistä harjataan hiekka pois sudin avulla ja leikataan jalan tyvi pois. Sienet halkaistaan, sillä niiden onton lakin sisällä voi olla jotain, mitä et välttämättä halua syödä.

Korvasienten keittäminen

Keitä sienet väljässä vedessä 2 kertaa, vähintään 5 minuuttia kerrallaan. (Keittosuhde 1 osa sieniä ja 3 osaa vettä). Heitä keitinvesi pois ja huuhtele sienet huolellisesti lävikössä keittämisten välillä. Huuhtele sienet huolellisesti myös lopuksi. Keittämisen aikana tulee huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta ja tuuletuksesta. Jos mahdollista, sienet kannattaa keittää ulkona. Kun sienet on keitetty kahteen kertaan ja huuhdeltu, ne ovat valmiita käytettäväksi tai pakastettavaksi. Korvasienistä syntyy ihana muhennos, keitto tai pasta. Sama ohje käy pohjana niihin kaikkiin.

Kovasienimuhennos

400 g (noin 1 l) korvasieniä
1 (100 g) sipuli
2-3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja (tai kaurajauhoja)
2 dl vettä, maitoa tai kauramaitoa
2 dl ruokakermaa tai kaurakermaa
1/2-1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl balsamietikkakastiketta (balsamicosiirappia)

  1. Puhdista sienet ja keitä tuoreet korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä. Keittoaika 5 min/keittokerta. Huuhtele hyvin molempien keittokertojen jälkeen ja vaihda keitinvesi välillä. Huuhtele sienet lopuksi. Huolehdi myös hyvästä ilmanvaihdosta.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna keitetyt sienet.
  3. Kuullota sipuleita ja korvasieniä pannulla rasvassa noin 10 minuuttia. Ripottele jauhot pannulle. Sekoita joukkoon nesteet ja mausteet. Lisää myös balsamicosiirappi tässä vaiheessa. Hauduta reilu 15 minuuttia, kunnes korvasienimuhennos muuttuu sakeammaksi eli paksummaksi. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Vinkki! Korvasienimuhennos on helppo valmistaa vegaanisena, gluteenittomana ja maidottomana. Vaihda voi margariiniin, käytä nesteenä esimerkiksi kauravalmisteita ja suurustamiseen gluteenittomia kaurajauhoja.

Korvasienimuhennos on myös helposti muokattavissa korvasienipastaksi. Muhennoksen voi sekoittaa sellaisenaan pastan joukkoon tai tarjota erikseen pastakastikkeena. Lisää tarvittaessa hieman nestettä. Muhennoksesta syntyy myös korvasienikeitto lisäämällä nesteen määrää ja sitä kautta myös suolan määrää.

Tervetuloa seuraamaan myös Instagramissa ja Facebookissa!

Banoffee, puoloffee ja kumppanit

Äitienpäivä lähestyy, joten tässä tulee helppo vinkki kaikille, jotka yrittävät keksiä jotain nopeaa herkkua äidille: Banoffee äidin makuun tuunattuna. Banoffee on aivan super helppo valmistaa, sillä sen valmistamiseen ei tarvitse uunia, liivatetta tai edes kakkuvuokaa. Banoffee on alun perin englantilainen jälkiruokaherkku, joka sisältää keksimurupohjan, kinuskikastikkeen, kermavaahtoa ja banaania. Banoffee on kuitenkin helppo tuunata monella eri tavalla. Tässä tulee muutama vinkki sekä 4 raaka-aineen astetta nopeampi banoffee (eli ”pika-banoffee”).

Banoffeen voi tuunata esimerkiksi kuningatarmarjoilla (yllä). Banoffee koristellaan usein rouhitulla suklaalla, kaakaojauheella tai suolapähkinöillä ja kinuskilla.

  • Banoffeen kinuski tehdään yleensä kondensoidusta maidosta eli maitotiivisteestä keittämällä. Voit hyvin oikaista, ja ostaa tilalle valmiiksi keitetyn eli karamellisoidun kondensoidun maidon tai vaikkapa paksua kinuskikastiketta (huom! tuubissa myytävä kinuskin makuinen jäätelökastike on tähän usein liian juoksevaa).
  • Kermavaahdon voit hyvin korvata kauravispillä tai vastaavalla.
  • Voit myös oikaista ja yhdistää nämä valmiilla, vaahdotettavalla kinuskikermalla. Kinuskikermaa löytyy sekä tavallisesta kermasta että kaurakermasta.
  • Puoloffee: Banaani on toki tärkeä ainesosa, koska se on jälkiruoan nimessä. Olen itse kuitenkin kirpeämmän ystävä, joten rakastan puolukasta tehtyä versiota. Puoloffee valmistetaan samalla tavalla, mutta banaani korvataan puolukoilla. Puolukat voi halutessaan pyöritellä sokerissa tai tomusokerissa, jos ne tuntuvat liian kirpeiltä. Puoloffee saa joka kerta ihailua vierailta, joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Puolukkaversioon voi toki laittaa myös banaania.
  • Banaanin voi korvata tai sen seuraksi voi lisätä muitakin marjoja. Valmista kesällä mansikkaversio, syksyllä mustikkaversio. Karpalo ja ihanat herukat sopivat loistavasti yhteen kinuskin kanssa. Näitä ei voi ehkä banoffeeksi enää kutsua, mutta onko sillä niin väliä, jos on hyvää? Tuunattu banoffee muistuttaa suomalaista pappilan hätävaraa.
  • Gluteeniton versio syntyy helposti vaihtamalla keksit gluteenittomiin. Varmista myös käyttämäsi kinuskin gluteenittomuus pakkauksesta.
  • Vegaani korvaa näppärästi kinuskin ja kerman vaahdotettavalla kaurakinuskikastikkeella, ja saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Varmista keksien ainesosat pakkauksesta.
  • Banoffeen voi valmistaa joko kokonaisena kakkuna/torttuna tai koota ainekset suoraan annoksina laseihin tai jälkiruokakulhoihin. Voit halutessasi jättää voin pois keksipohjasta, jolloin saat jälkiruoat entistä nopeammin pöytään.

Banoffee

(8 annosta)

Pohja
200 g (täysjyvä)digestivekeksejä
n. 100 g voita tai leivontamargariinia

Täyte
3 banaania
1 tlk karamellisoitua maitotiivistettä tai paksua kinuskia
1 prk (2 dl) kuohukermaa, vispikermaa tai kauravispiä vaahdotettuna
1-2 tl vaniljasokeria

  1. Murskaa keksit kulhossa esimerkiksi perunamuusinuijalla. Sulata rasva mikrossa ja sekoita se keksimurujen joukkoon.
  2. Levitä keksimuruseos piirakkavuoan, paksureunaisen lautasen tai leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Painele seosta hieman tiiviimmäksi ja nosta hetkeksi jääkaappiin.
  3. Viipaloi banaanit ja asettele ne kovettuneen keksipohjan päälle. Säästä halutessasi muutama banaaniviipale koristeeksi. Levitä banaanien päälle karamellisoitu maitotiiviste tai kinuski. Levitä sen päälle vaniljasokerilla maustettu kermavaahto.
  4. Lisää kermavaahdon pinnalle banaaniviipaleita, suolapähkinöitä, kinuskikastiketta, marjoja, kaakaojauhetta tai rouhittua suklaata.

Pika-banoffee

(4 annosta)

Pohja
100 g (täysjyvä)digestivekeksejä
n.30 g voita tai leivontamargariinia

Täyte
1-2 banaania
1 tlk (2,5 dl) kinuskikermaa tai kaurakinuskikastiketta vaahdotettuna

  1. Valmista kuten banoffee edellä. (Huom! Koska tässä versiossa ei ole erillistä valuvaa kinuskikastiketta, banoffee on helppo koota suoraan tarjoilulautaselle, kuten kuvissa.) Voit halutessasi jättää pienen tilkan kinuskikermaa vaahdottamatta ja käyttää sitä pohjalla tai banoffeen koristelussa.

Vohvelit sopivat joka tilanteeseen!

Löytyykö kaapistasi vohvelirauta? Jos löytyy, kannattaa ottaa se aktiiviseen käyttöön! Vohvelit ovat monipuolisia, sillä vohvelitaikinaan ja -täytteisiin voi käyttää lähes mitä tahansa. Keväisin vihreät pinaattivohvelit voi valmistaa yhtä hyvin myös nokkosista. Nokkosvohvelit ovatkin varma kevään merkki!

Vohvelirauta tuntui minusta pitkään turhakkeelta. En viitsinyt ostaa vohvelirautaa, sillä ajattelin, että vohvelit ovat turhan epäterveellisiä, jos niitä syö vähän väliä. Jostain syystä vohveliraudan omistaminen alkoi pari vuotta sitten yhtäkkiä houkutella, ja nyt olen aivan innoissani tori.fi:stä löytämästäni 5 euron vohveliraudasta. Se on osoittautunut todella monipuoliseksi kapistukseksi!

Vohveliraudalla voi paistaa vaikka mitä, esimerkiksi lämpimiä voileipiä. Vohveleidenkaan ei tarvitse olla aina hillolla ja kermavaahdolla höystettyjä herkkuja. Esimerkiksi kaurajauhoista valmistetut pinaattivohvelit/nokkosvohvelit eivät ole välttämättä ollenkaan epäterveellisiä, riippuen toki mitä pitää terveellisenä. Nokkosvohvelit tai pinaattivohvelit maistuvat aika herkuilta raejuuston, fetan ja basilikan kanssa.

Pinaattivohvelit (nokkosvohvelit)

2 kananmunaa
4 dl kaurajuomaa tai maitoa
3 dl vehnäjauhoja tai hienoja kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
noin 1 tl suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria
2 rkl öljyä
1 ps (150 g) hienonnettua pinaattia (pakaste) tai vastaava määrä tuoretta nokkosta ryöpättynä

  1. Riko kananmunat ja sekoita niiden joukkoon kaurajuoma, jauhot, leivinjauhe, suola, sokeri, pippuri ja öljy.
  2. Sulata pinaatti esimerkiksi mikrossa. Lisää taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
  3. Paista taikinasta vohveleita kuumalla vohveliraudalla. Vohveleita tulee annoksesta noin 8 kpl.

Vohvelien täytteet

Mitä vohveleiden kanssa voi syödä? Sanoisin, että vohvelin päälle voi laittaa melkein mitä tahansa. Mieti mitä söisit lettujen, pannarin tai blinien kanssa. Myös tortilloista tutut täytteet sopivat vohveleiden kanssa. Vohvelien täytteissä vain mielikuvitus on rajana!

  • Täytteet makeille vohveleille: kokeile hilloa, marjoja, hedelmiä, hedelmäsoseita, jäätelöä, kermavaahtoa, nutellaa, suklaahippuja, maapähkinävoita, marjarahkaa, vaahterasiirappia, hunajaa tai vaikkapa kinuskia.
  • Täytteet suolaisille vohveleille: kokeile savulohta, nyhtökauraa, nyhtöpossua, jauhelihaa, broileria, lämpimiä kasviksia, salaattia, yrttejä, fetaa, vuohenjuustoa, halloumia, raejuustoa tai maustettua tuorejuustoa. Texmex-vohvelit syntyvät tortillan täytteillä, blinivohvelit blinien täytteillä.
  • Pinaattivohveleiden kanssa maistuu esimerkiksi puolukkahillo, feta, raejuusto, uppomuna ja lämmin- tai kylmäsavulohi.

Vohveliraudalla voi paistaa vohveleiden lisäksi muutakin. Vohveliraudalla voi paistaa rapeita korvapuustivohveleita, falafeleja, suolaisia lettuja, banaanilettuja, munakkaita, rapeita blinivohveleita ja monia muita.

Kokeile myös ihania sydänvohveleita, jotka sopivat ystävänpäivän lisäksi tulevaan äitienpäivään! Sivulta löytyvä ”rapeat vohvelit” -taikina on ihan paras tavallinen vohvelitaikina suolaisille tai makeille vohveleille. Suolaiset vohvelit saat jättämällä taikinasta pois kardemumman ja sokerin.

Kasvisvohvelit maistuvat myös vauvalle

Erilaisista kasvissoseista valmistetut kasvisvohvelit ovat pelastaneet meillä monta arkista lounashetkeä, kun olen yrittänyt keksiä jotain helppoa ruokaa minulle ja vauvalle. Pinaattivohveleita ei vauvalle suositella nitraatin vuoksi, mutta tällä ohjeella olen tehnyt ainakin parsakaalivohveleita, kukkakaalivohveleita, kurpitsavohveleita ja bataattivohveleita. Näihin voi hyvin käyttää myös kaupan valmiita soseita.

Ajatus kasvisvohveleista lähti alun perin samasta syystä kuin parsakaalilettujen resepti: halusin tarjota vauvalle sormiruokaa, mutta jotain sellaista, mitä voisin samasta padasta -ajatuksella syödä itsekin. Samalla saisin myös omat kädet vapaaksi. Pikkulettujen paistaminen on vähän hidasta, joten vohveliraudalla sain valmistettua pieniä sydänvohveleita paljon nopeammin. Kasvisvohvelit maistuvat myös minulle lounaaksi, esimerkiksi raejuuston tai muiden täytteiden kanssa. Paistan vauvalle hieman pehmeämpiä vohveleita ja itselleni rapeampia. Pakastin loput vohvelit sydäminä, ja sulatin niitä vauvalle välipalaksi ja lounaaksi.

Kasvisvohvelit

5 dl kasvissosetta (rakenteeltaan lähes juoksevaa, smoothien kaltaista)
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl timjamia tai muuta yrttimaustetta

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja anna taikinan turvota hetki. Paista vohveliraudalla vohveleiksi.

Vinkki! Taikinan paksuus riippuu käyttämäsi kasvissoseen paksuudesta, joten aivan tarkkoja määriä on vaikea antaa. Voit siis joutua hieman säätämään, jotta saat taikinasta sopivaa. Paista yksi vohveli kokeeksi, ja lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Käyttämäni kasvissose oli melko ohutta, joten jos käyttämäsi kasvissose on paksua, lisää jauhoja ensin vähemmän kuin ohjeessa. Jos et halua syödä suolattomia vohveleita, paista vauvan vohvelit ensin, lisää taikinaan hieman suolaa, ja paistaa loput vohvelit itsellesi.

Tervetuloa seuraamaan myös Instagramissa ja Facebookissa!

Uunifetaperunasalaatti

Helpoista helpoin perunasalaatti valmistuu yhden pellin taktiikalla ilman, että perunoita tarvitsee erikseen keittää. Kun pellille latoo lisäksi parsaa ja fetaa, ei voi mennä pahasti pieleen, eihän? Uunifetapastan tapaan valmistetun perunasalaatin suosio on taattu!

Uunifetapastan tapaan tehty perunasalaatti valmistuu kätevästi yhdellä pellillä. Keväällä vapun aikaan kotimaisia uusia perunoita ei ole vielä saatavilla, mutta tämä onnistuu hyvin ihan tavallisista perunoista. Voit halutessasi kuoria perunat, mutta se ei ole välttämätöntä.

Uunifetaperunasalaatti

noin 800 g perunaa
2 rkl oliiviöljyä
3/4 tl suolaa
1/2 nippu (noin 200 g) parsaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pkt (200 g) fetaa
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria

Marinoitu punasipuli

1 punasipuli suikaloituna tai hienonnettuna
1/2 dl omenaviinietikkaa
1 1/2 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa

tuoretta basilikaa

  1. Pese ja paloittele perunat sopiviksi suupaloiksi. Kuori perunat tarvittaessa. Levitä perunat pellille leivinpaperin päälle. Sekoita öljy ja suola perunoiden joukkoon. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  2. Huuhtele sillä aikaa parsat. Katkaise kuiva kanta pois ja paloittele parsat noin 2 cm pätkiksi.
  3. Lisää parsat ja valkosipulit pellille perunoiden päälle. Nosta feta päällimmäiseksi. Valuta päälle 1 rkl öljyä ja rouhi pinnalle vielä mustapippuria. Jatka paistamista noin 10 minuuttia tai kunnes parsat ovat kypsiä ja feta on hieman sulanut. (Voit nostaa pellin myös uunin ylätasolle, mutta tarkkaile uunia, ettei feta pääse palamaan.)
  4. Sekoita marinoidun punasipulin ainekset keskenään. Levitä seos pellille ja pyörittele perunasalaatti sekaisin.
    Lisää vielä tuoretta basilikaa ja tarvittaessa hieman oliiviöljyä. Sekoittele. Tarjoa uunifetaperunasalaatti mieluiten lämpimänä.

Vinkki! Perunasalaattiin voit lisätä halutessasi myös oliiveja, kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattuja tomaatteja tai muita Välimeren makuja.

Halloumi-kasvispihvit

Helpot kolmen raaka-aineen kasvispihvit valmistuvat hetkessä. Ihana halloumi tuo pihveihin makua ja rakennetta. Kasvispihvit maistuvat ihan sellaisenaan esimerkiksi tsatsikin kanssa. Testasin pihvit sekä parsakaalista että kesäkurpitsasta, mutta näihin sopii varmasti monet muutkin kasvikset.

Idean pihveihin sain tästä kollegan tekemästä kasvispihvien ohjeesta, jota hieman yksinkertaistin. Koska minulla tosiaan on tapana oikaista mutkat suoriksi, näistä tuli lopulta tosi helpot kasvispihvit. Pihvit onnistuvat hyvin myös raastetusta kesäkurpitsasta. Testasin senkin, koska näistä tuli niin hyviä, että oli pakko saada lisää.

Halloumi-kasvispihvit

300 g parsakaalia raastettuna tai pieneksi hienonnettuna (tai valmista Tuorekset parsakaalimurua)
1 pkt (200 g) halloumia tai grillijuustoa
3 kananmunaa
ripaus mustapippuria
(1 valkosipulinkynsi)

  1. Raasta halloumi kartioraastimella karkeaksi raasteeksi. Sekoita se parsakaaliraasteen joukkoon.
  2. Sekoita massaan 3 rikottua kananmunaa. Mausta pippurilla (ja halutessasi hienonnetulla valkosipulilla).
  3. Nostele öljytylle lettupannulle lusikalla pieniä kasoja. Litistä niitä hieman lastalla. Massa on irtonaista, mutta kananmunan ja juuston avulla siitä muodostuu pihvejä, jotka pysyvät hyvin kasassa. Paista pari minuuttia ja käännä, kun pihvi pysyy kasassa ja on saanut hieman väriä. Paista toiselta puolelta myös pari minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Mokkapalat ilman vatkainta

Mokkapalat on suomalaisten kestosuosikki niin lastenkutsuilla, kahvipöydissä kuin myyjäisissäkin. Halusin valmistaa helpot mokkapalat ilman vatkainta niin, että taikina onnistuu vain sekoittamalla. Sekoitettava taikina tekee mokkapalojen leipomisesta entistä helpompaa!

Reseptissä sekoitetaan kahvin ja sulatetun voin joukkoon kuivat ainekset sekä kananmunat. Niinpä mokkapalat ovat valmiina uuniin nopeammin kuin uskotkaan! Pohja on mokkapaloille tyypillinen, eli kakkumainen, mutta hieman mehevämpi kuin perinteisessä mokkapalojen reseptissä, jossa munat ja sokeri vaahdotetaan. Näissä mokkapaloissa on reilusti kahvia, mutta kahvin maku jää silti miedoksi. Pohjaan tulevan kahvin voi toki halutessaan korvata vedellä tai maidolla.

Jokaisella on varmasti mielikuva täydellisistä mokkapaloista, eikä yhtä oikeaa reseptiä ole sen vuoksi edes olemassa. Kokeile näitä helppoja mokkapaloja ja kerro maistuivatko ne teille?

Mokkapalat

200 g voita
2 1/2 dl kahvia
1/2 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
3 1/2 dl sokeria
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
3 kananmunaa

Kuorrutus
75 g voita
3/4 dl kahvia
6 dl (noin 330 g) tomusokeria
noin 4 rkl tummaa kaakaojauhetta

  1. Paloittele voi (200 g) kulhoon. Anna pehmetä huoneenlämmössä tai sulata hieman mikron sulatusteholla.
  2. Keitä kahvi ja kaada kuuma kahvi voin päälle. Anna voin sulaa. (Jos voi ei jostain syystä sula, pyöräytä seosta vielä mikron sulatusteholla, jotta saat voin kunnolla sulatettua).
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voisulan ja kahvin joukkoon.
  4. Riko kananmunat ja sekoita niiden rakenne rikki pienessä kulhossa. Lisää taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  5. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  6. Sulata kuorrutusta varten voi ja sekoita joukkoon kahvi. Lisää tomusokeri ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi. Levitä jäähtyneen pohjan pinnalle. Ripottele päälle nonparelleja, kookoshiutaleita tai muita koristeita. (Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, voit joko lämmittää sitä hieman mikrossa tai lisätä siihen tippa kerrallaan vettä tai kahvia. Jos se taas on liian juoksevaa, lisää tomusokerin määrää. Kuorrutuksen pitäisi olla melko helposti levittyvää, mutta ei liian juoksevaa.)

Ps. Tiesitkö, että mokkapaloilla, kuten rakkaalla lapsella yleensä, on monta nimeä? Mokkapalat tunnetaan myös nimellä masaliisa, suklaapelti ja mokkaruudut. Mokkapaloilla on myös vaalea serkku, jota kutsutaan tuulomantortuksi.

Munkit ja sima onnistuvat myös hapanjuurella!

Munkit ja sima kuuluvat perinteisesti vappuun. Äidin tekemiä munkkeja ja simaa on vaikea voittaa, ne ovat yksinkertaisesti parhaita. Viime keväänä kokeilin kuitenkin uteliaana hapanjuurisimaa ja hapanjuurimunkkeja. Niistä tuli molemmista uskomattoman hyviä, joten suosittelen kokeilemaan! Jos hapanjuurijutut eivät innosta, löydät alempaa myös perinteisen siman reseptin sekä vinkit helpompien munkkien leivontaan.

Hapanjuurileivonnassa ei käytetä hiivaa. Siitä syystä hapanjuurimunkkeja voi useimmat meistä syödä vähän huolettomammin kuin perinteisiä, koska hiivan aiheuttamaa ähkyä ei tule. Hiivaton sima maistuu myös todella hyvältä, sillä siinä ei ole ollenkaan hiivan sivumakua.

Munkkien tekeminen on yllättävän helppoa, mutta vaatii aikaa. Jos haluat oikaista, kurkkaa linkkivinkit oikaisijan munkkiresepteihin alempaa!

Munkkien paistaminen ei ole vaikeaa, kun noudattaa tarkasti ohjeita. Sulje liesituuletin, ota kansi lähelle ja jos mahdollista, seuraa rasvan lämpötilaa mittarilla. Jos rasva meinaa kuumentua liikaa, siirrä kattila tai pata sivuun hetkeksi jäähtymään. Muista, että pienikin vesimäärä on huono yhdistelmä kuuman öljyn kanssa!

Sokeroi munkit lämpiminä, niin sokeri tarttuu parhaiten. Jos pakastat munkkeja, pakasta ne tuoreina ilman sokeria. Pyörittele munkit sokerissa vasta sulattamisen jälkeen. Näin munkit maistuvat ihan vastapaistetuilta!

Hapanjuurimunkeista tuli tällä rahkamunkkitaikinalla aivan mielettömän herkullisia. Ilmavia, pehmeitä ja sopivasti sitkeitä. Alkuperäinen idea reseptiin löytyi Hapanjuurileipurit Facebook-ryhmästä, johon suosittelen liittymään, mikäli aihe kiinnostaa.

Rahkamunkit hapanjuurella
(noin 25 kpl)

1 prk (250 g) maitorahkaa
270 g toimivaa, ruokittua juurta
1 1/2 dl vettä tai maitoa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
8 dl vehnäjauhoja
50 g voita

Lisäksi
öljyä
sokeria

  1. Sekoita rahka, juuri, vesi tai maito, sokeri, kardemumma, suola ja muna kulhossa. Alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi sulatettu rasva. Jätä taikina lepäämään huoneenlämpöön noin tunniksi.
  2. Taittele taikinaa 45 minuutin välein noin kolmen tunnin ajan. Laita taikina yöksi peitettynä jääkaappiin.
  3. Ota taikina aamulla huoneenlämpöön ja anna sen levätä huoneenlämmössä noin tunnin.
  4. Muotoile taikinasta pyöreitä pullia. Kohota reilun tunnin ajan pellillä leivinpaperin päällä.
  5. Pyörittele varovasti pullien keskelle reikä painamalla sormet läpi pullasta.
  6. Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräskattilassa. Rasva on sopivan kuumaa (170-180 astetta), kun pieni leipäpala tai taikinapala ruskistuu parissa minuutissa.
  7. Paista hapanjuurimunkkeja öljyssä 3-4 minuuttia välillä käännellen, kunnes munkit ovat kauniin värisiä. Paista noin 3 munkkia kerrallaan.
  8. Kierittele hapanjuurimunkit sokerissa heti paistamisen jälkeen, jotta sokeri tarttuu pintaan. Jos aiot pakastaa munkkeja, pakasta ne ilman sokeria. Sokeroi munkit vasta sulatuksen jälkeen.

Vinkki! Jäähdytä öljy ja siivilöi takaisin pulloon. Säilytä sitä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2 – 3 kertaa. Munkkiöljyllä voit paistaa myös esimerkiksi kesän ensimmäiset muurinpohjaletut! Älä kaada öljyä viemäriin, vaan hävitä se tyhjässä pullossa sekajätteen mukana.

Ei hapanjuurta? Ei hätää!

Jos hapanjuurileivonta ei ole sinun juttusi tai haluat oikaista munkkien tekemisessä, tässä linkit ja vinkit astetta helpompiin munkkeihin sekä erityisruokavalioihin.

  • Perinteiset munkit ja tavalliset rahkamunkit kohotetaan hiivalla.
  • Helpot rahkamunkit kohotetaan nopeasti leivinjauheella. Nämä kannattaa syödä heti tuoreina!
  • Superhelpot munkit syntyvät valmiista pakastepullista! Sulata pullat, tee reikä keskelle, paista ja sokeroi. Miten kätevää!
  • Onko sinulla donitsipelti? Ihanat donitsit valmistat nopeasti sekoitettavasta taikinasta ilman kohottelemista.
  • Helpot gluteenittomat munkit teet valmiista gluteenittomasta pullataikinasta, joka myydään pakasteena (Pirkka). Nerokas oivallus, jota kannattaa kokeilla!
  • Vegaaniset munkit saat käytännössä korvaamalla voin margariinilla, maidon kasvimaidolla ja jättämällä kananmunan pois taikinasta. Vegaaniset rahkamunkit minulla on vielä testaamatta, mutta arvelisin, että vastaavan pehmeän munkkitaikinan saa korvaamalla rahkan esimerkiksi kaura fraîchella. Jos kokeilet, niin kerro ihmeessä kommenteissa muillekin!

Sima tekee vapun

Vaikka kaupasta saa nykyisin todella laadukasta simaa, ei kotitekoista simaa voita mikään. Simasta löytyy erilaisia versioita ja makuyhdistelmiä, mutta perinteinen sima on mielestäni parasta. Hapanjuurisima vei kuitenkin voiton, sillä simasta tuli vielä astetta parempaa hapanjuuren avulla! Sama perinteinen simaresepti toimii sekä hiivalla että hapanjuurella.

Sima/hapanjuurisima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g sokeria
1-2 (luomu)sitruunaa
1 tl hapanjuurta tai 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
rusinoita

  1. Pese sitruunat huolellisesti ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä. Purista sitruunoista mehu.
  2. Pane sitruunankuoret ja -mehu sekä sokerit kulhoon.
  3. Kiehauta puolet (2 l) vedestä ja kaada muiden ainesten päälle. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla. Lisää loput vedestä kylmänä.
  4. Lisää hapanjuuri tai hiiva, kun neste on huoneenlämpöistä.
  5. Jätä peitettynä huoneenlämpöön, kunnes sima alkaa vähän käydä (noin 1 vrk).
  6. Tiputa puhtaisiin pulloihin muutama rusina. Siivilöi sima pulloihin. Pane korkit löysästi kiinni.
  7. Nosta pullot jääkaappiin. Tarkkaille käymistä. Kun käyminen on lakannut tai lähes lakannut, voit sulkea korkit napakammin.
  8. Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pinnalle. Tähän kuluu muutama päivä riippuen lämpötilasta (huoneenlämmössä noin 3 vrk, jääkaapissa noin 5 vrk).

Vinkit!

  • tuplaa ohje, jos haluat isomman satsin simaa (käytä silloin hiivaa 1/4 tl ja sitruunoita 3-4 kpl)
  • simasta tulee tummempaa, kun käytät pelkästään fariinisokeria
  • sitruunankuori ei ole pakollista. Voit tehdä siman myös pelkän sitruunanmehun avulla.
  • kokeile sitruunan tilalla esimerkiksi limettiä tai appelsiinia, tai mausta sima inkiväärillä.

Tässä vaiheessa saamme vielä jännittää millainen vappusää on luvassa. Nuorempana lähdin Ullanlinnanmäelle piknikille säällä kuin säällä, mutta joka vuosi huomaan olevani mukavuudenhaluisempi. Vappupiknikin voi onneksi nauttia myös vappubrunssina kotona! Vappubrunssille sopii munkkien ja siman lisäksi esimerkiksi ihana Eggs Benedict ja tuore parsa. Lasissa on puolukka-banaanismoothie, joka on yksi suosikeistani. Kuohujuomaa en viime vappuna päässyt nauttimaan, sillä odotin toukokuisen pikkumiehen syntymää.

Aurinkoista vapun odotusta!

Tervetuloa seuraamaan myös Instagramissa ja Facebookissa!

Eggs Benedict ja helppo hollandaisekastike

Eggs Benedict on amerikkalainen brunssiruoka, joka sisältää sämpylän tai englannin muffinin (English muffin), pekonia, uppomunan ja hollandaisekastiketta. Eggs Benedict toimii hyvin myös parsan kanssa eikä pekonia välttämättä tarvita. Superhelppo hollandaise syntyy ilman vesihaudetta sauvasekoittimella parissa minuutissa!

Eggs Benedict parsan kanssa maistuisi varmaan vappubrunssilla tai äitienpäivän aamiaisella. Vai mitä luulet?

Uppomunat

1 l vettä
1/2 dl väkiviinaetikkaa
4 kananmunaa
(+ 1/4 tl suolaa)

  1. Kuumenna vesi ja etikka kiehuvaksi. Laske lämpöä niin, että vesi kiehuu hiljalleen poreillen. Riko muna kuppiin tai matalalle pikkulautaselle.
  2. Pyöräytä vettä kauhalla niin, että veteen syntyy pyörre. Kaada kananmuna varovasti kiehuvaan veteen. Kypsennä 3–5 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt.
  3. Nosta uppomuna vedestä reikäkauhalla ja mausta suolalla. Kypsennä loput kananmunat samoin.

Vinkki! Kurkkaa video uppomunien valmistuksesta. Onnistuneen uppomunan keltuainen on valuva. Itse tykkään hieman kypsemmästä kananmunasta, joten annan uppomunan kypsyä ehkä minuutin enemmän kuin olisi tarpeen. Etsi omaan makuusi sopiva kypsyys kellon kanssa.

Helppo hollandaisekastike

100 g voita
2 kananmunankeltuaista
2 rkl sitruunanmehua ja vettä
1/2 tl suolaa

  1. Sulata voi pienessä kattilassa ja anna sen kiehahtaa. Pane keltuaiset, sitruunanmehu ja vesi (yhteensä 2 rkl, eli esim. 1 rkl kumpaakin) kapeaan astiaan, esimerkiksi sauvasekoittimen mittakannuun.
  2. Käynnistä sauvasekoitin ja kaada kuuma voi ohuena nauhana mittakannuun. Hollandaise on valmista, kun seos muuttuu paksummaksi.

Vinkki! Jos hollandaise leikkaa eli juoksettuu, ei hätää! Sen voi vielä pelastaa. Kaada leikannut seos toiseen toiseen astiaan. Erottele yksi keltuainen alkuperäiseen mittakannuun. Käynnistä sauvasekoitin ja kaada leikannut seos ohuena nauhana takaisin mittakannuun.

Parsakaalipasta

Parsakaali tuo pastaan keväisen vihreän värin, ihanan maun ja paljon hyviä ravintoaineita. Nopeassa parsakaalipastassa on vain parsakaalia, valkosipulia, sitruunanmehua ja parmesaania. Muuta ei tarvita!

Parsakaalipasta valmistui tällä kertaa supernopeasti Tuorekset parsakaalimurusta. Voit ihan yhtä hyvin raastaa parsakaalin itse. Valmis parsakaalimuru oli minulle uusi tuttavuus, ja kieltämättä se teki pastasta todellista pikaruokaa. Tuorepastan ansiosta parsakaalipasta valmistui alle 15 minuutissa! (Huom! Tämä ei ole maksettu mainos, vaan pelastin tuotteen hävikkilaatikossa.)

Parsakaalipasta
(2-3 annosta)

250 g tagliatellea (tuorepasta)
300 g Tuorekset parsakaalimurua tai tuoretta parsakaalia raastettuna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 3 rkl öljyä
n. 1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 tl sitruunanmehua
1 dl parmesaania raastettuna

  1. Keitä tuorepasta reilusti suolatussa vedessä.
  2. Pyörittele parsakaalimurua ja hienonnettua valkosipulia kuumalla pannulla reilussa öljyssä muutama minuutti, kunnes parsakaali pehmenee hieman. Lisää öljyä tarvittaessa. Mausta seos suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.
  3. Ota noin 1 dl pastan keitinvettä talteen. Valuta pasta ja sekoita se parsakaalimurun joukkoon. Lisää keitinvettä ja parmesaania. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunanmehua. Tarjoa parsakaalipasta sellaisenaan tai halutessasi esimerkiksi broilerin kanssa.

Vinkki! Parsakaalipasta ei varmasti muutu ainakaan huonommaksi, jos lisäät pastan sekaan lorauksen kermaa tai hieman ranskankermaa. Parmesaania ei myöskään voi olla liikaa, joten lisää sitä huoletta oman makusi mukaan!

Vauvavinkki! Ennen maustamista otin hieman parsakaali-valkosipulipaistosta sivuun vauvalle. Sitä voi sekoittaa vaikka perunasoseen joukkoon tai valmiin purkkiruoan joukkoon tuomaan lisää makua ja väriä. Meillä ainakin uppoaa kaikki, missä on parsakaalia!

Ps. Tuli tässä samalla mieleen, että sain aikanaan töissä kehitellä uudelle Tuorekset kukkakaalimurulle reseptin. Siitä syntyi lopulta kiva kukkakaalipizzapohja, joka taipuu jäähtyneenä myös vaikka tortillaksi. Jos kaipaat kevyempää pizzapohjaa/ketopizzapohjaa/karppipizzapohjaa, kannattaa testata! Kukkakaalin voi toki raastaa ihan itse myös näihin, jos halua. Alkuperäiseen reseptiin tämä onkin muutettu, sillä tuotteen valmistus oli jonkin aikaa katkolla.