Nuudelisalaatti maapähkinävoikastikkeella

Rakastan vietnamilaisia kesärullia. Niitä kylmiä, riisipaperista valmistettuja rullia, joita dippaillaan ihaniin kastikkeisiin. Olen kuitenkin vähän laiska tekemään niitä arkena, joten teen niiden sijaan riisinuudeleista kylmää nuudelisalaattia herkullisella maapähkinävoikastikkeella. Kannattaa kokeilla!

Vietnamilaiset kesärullat maapähkinävoikastikkeella ovat niin hyviä, etten oikein voi vastustaa, jos niitä on ravintolan listalla. Teen niitä toisinaan kotonakin, mutta joskus rullailu tuntuu turhan työläältä. Kesärullien tekeminen ei ole vaikeaa, mutta niiden tekeminen on mukavampaa esimerkiksi viikonloppuna tai isommalla porukalla illanistujaisissa. Kylmä nuudelisalaatti on helpompi versio, sillä sen makumaailma on sama. Nuudelisalaatin voi tarjota myös kulhoruokana.

Nuudelisalaattia on helppo tuunata sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Siihen sopii erinomaisesti esimerkiksi avokado ja erilaiset idut. Salaatti on helppo muokata vegaaniseksi, sillä katkaravut voi hyvin jättää pois tai vaihtaa johonkin toiseen proteiiniin oman maun mukaan. Kokeile esimerkiksi nyhtökauraa, Bean it -suikaleita tai rapeaksi paistettua tofua. Maapähkinävoikastikkeeseen tulevan kalakastikkeen voit korvata soijalla.

Nuudelisalaatti ja maapähkinävoikastike

n. 200 g riisinuudeleita
tilkka öljyä
150 g katkarapuja
2-3 (200 g) porkkanaa
1 (200 g) kurkku
2-3 kevätsipulinvartta
1 ruukku tuoretta korianteria
suolapähkinöitä tai cashewpähkinöitä
seesaminsiemeniä

Maapähkinävoikastike

1 dl maapähkinävoita
2 rkl limetinmehua
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
n. 1/2 rkl sokeria
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
n. 1/2 dl vettä
(2 tl srirachaa)

  1. Valmista ensin maapähkinävoikastike sekoittamalla kaikki ainekset hyvin keskenään.
  2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. Sekoita joukkoon tilkka öljyä, jotta nuudelit pysyvät irtonaisina. Sulata ja valuta katkaravut.
  3. Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Viipaloi kurkku tai leikkaa se tikuiksi. Hienonna kevätsipulinvarret ja korianteri.
  4. Sekoita nuudelien joukkoon osa kastikkeesta. Levitä nuudelit, kasvikset ja katkaravut tarjoilulautaselle tai kulhoon. Ripottele päälle korianteri, pähkinät ja seesaminsiemenet. Tarjoa loppu kastike erikseen salaatin kanssa.

Vinkki! Salaatin ainekset voit toki myös kääriä riisipaperirulliksi, ja kastike toimii hyvin kesärullien dippinä.

Okonomiyaki – japanilaista katuruokaa kaalista

Älä anna vaikean nimen hämätä! Okonomiyaki on nimestään huolimatta melko helppo ruoka valmistaa. Ja vielä edullinenkin! Kaalista valmistettava lettu tai pannukakku tarjotaan makeahkon kastikkeen ja majoneesin kanssa. Oletko jo maistanut?

Ensimmäisen kerran tutustuin okonomiyakiin Suomessa vuonna 2015. Sain kutsun Hellmann’sin järjestämään tapahtumaan, jossa kokkailimme Richard McCormickin kanssa. Reseptin pohjana onkin alun perin tuolla tilaisuudessa saamamme okonomiyakin resepti. Ihan autenttinen tämä ei varmasti ole, mutta okonomiyakista löytyy monenlaisia versioita myös Japanissa. Olen kuitenkin myöhemmin päässyt maistamaan okonomiyakia Osakassa työmatkallani. Voin hyvillä mielin todeta, että tällä pääsee kotikeittiössä melko lähelle. Ei toki ihan täysin samaan fiilikseen, kuin Osakan ruokakojusta nautittuna, mutta maku on lähellä.

Okonomiyaki
(noin 8 kpl)

300 g kaalia ohueksi suikaloituna
200 g porkkanaa raastettuna
2 rkl öljyä
1 (n. 100 g) sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 mieto chili hienonnettuna
1 rkl riisiviini- tai omenaviinietikkaa
2 rkl teriyakikastiketta
1 rkl soijakastiketta

Taikina
4 dl vehnäjauhoja
3 dl vettä
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

  1. Yhdistä kaalisuikaleet ja porkkanaraaste suuressa kulhossa. (Kaalin suikaloiminen onnistuu helposti raastimella tai juustohöylällä.)
  2. Kuullota sipulit ja chili pannulla öljyssä. Lisää etikka, teriyakikastike ja soija. Kiehauta seos ja sekoita se raasteiden joukkoon.
  3. Sekoita vehnäjauhot, vesi, kananmunat ja suola hyvin tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon öljy ja raasteet. Sekoita tasaiseksi.
  4. Nosta löysää taikinamassaa suoraan kuumalle, öljytylle (valurauta)pannulle. Paista lettua ensin kuumalla pannulla ja käännä, kun paistopinta on ruskistunut. Paistoaika on 5-10 minuuttia välillä kääntäen, riippuen letun paksuudesta.

Okonomiyakikastike

3 rkl ketsuppia
2 rkl osterikastiketta (tai soijakastiketta)
1-2 rkl worcestershire-kastiketta (tai bbq-kastiketta)
1 tl sokeria

  1. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Maistele ja lisää tarvittaessa kastikkeita niin, että saat kastikkeesta maukkaan ja sopivan makean. (Ainesten määrät ovat suuntaa-antavia, sillä kastikkeiden välillä on niin suurta vaihtelua.)

Huom! Okonomiyakin pinnalle levitetään makeaa, tahmeaa kastiketta sekä majoneesia. Japanissa käytetään kuuluisaa ”vauvamajoneesia” eli Kewpie-majoneesia. Mikä tahansa laadukas majoneesi sopii korvaamaan vauvamajoneesin, jos et onnistu löytämään sitä lähikaupastasi. Kastikkeen voit valmistaa itse tai käyttää jotain valmista kastiketta (esim. teriyakikastike). Okonomiyakin päälle kannattaa lisäksi ripotella jotain rapeaa. Japanissa pinnalle ripotellaan usein katsuobushia eli japanilaisia kuivattuja kalalastuja boniittikalasta, joita löydät Suomesta etnisistä ruokakaupoista. Tällä kertaa ripottelin pinnalle ruohosipulia ja seesaminsiemeniä.

Muutama kuva Osakan ruokakadulta, jossa tuli maisteltua ja ihmeteltyä monenlaista. Jostain syystä en löytänyt kuvia okonomiyakista, mutta alla olevissa kuvissa valmistetaan takoyaki-palleroita, jotka ovat hyvin saman tyylisiä. Takoyakin valmistusta oli mielenkiintoista seurata, sillä niitä pyöritellään ja käännellään tikkujen avulla. Takoyakit (kuten myös okonomiyaki) ovat melko tuhtia tavaraa, eikä kastikkeissa säästellä.

Vaihtelua joulupöytään: sillikranssi ja erilainen rosolli

Reseptit toteutettu yhteistyössä @viamaailma kanssa. Tänä jouluna rosolli korvataan paahdetuilla juureksilla, jotka herkutellaan ihanan vaahdotetun fetan kanssa. Silli ja perunat tarjotaan sillikranssina ruskistetun voin kanssa. Uunivalmiit kasvikset näihin molempiin kypsyvät kätevästi samalla kertaa.

Mitä rosollin tilalle?

Rosolli oli vuosia meidän joulupöydän ”pakkopulla”. Itse tehty rosollikulho vaihtui ensin pieneen rasiaan valmista rosollia, mutta edelleen osa jäi syömättä. Olemmekin kokeilleet rosollin tilalle monenlaista, mm. uunirosollia, punajuuri-sinihomejuustopaistosta ja punajuuri-vuohenjuustopaistosta.

Tänä jouluna rosolli korvataan helpoilla, paistovalmiilla Via Kasvimaa kelta-ja raitajuurilla, jotka tarjotaan ihanan vaahdotetun fetan kanssa.

Uuunijuurekset ja vaahdotettu feta

1 rs (500 g) Via Kasvimaa Juuri ja juuri
1 pkt (200 g) fetaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa tai paksua jogurttia
(sitruunanmehua)
viinisuolaheinää

  1. Irrota muovikalvo ja paista juureksia 225-asteisessa uunissa noin 50 min tai kunnes ovat kypsiä.
  2. Murustele feta kulhoon. Lisää tuorejuusto tai jogurtti ja vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää halutessasi hieman sitruunanmehua. Levitä mousse lautaselle. Asettele päälle juurekset ja viinisuolaheinää.

Sillikranssi

Jostain syystä silli meinaa jäädä muiden ihanien kalaruokien jalkoihin. Siispä ajattelin tarjota sen tänä jouluna kauniin sillikranssin muodossa. Ruotsalaisten juhannusjuhlista lainattu idea jouluisena versiona.

Sillikranssi on todella helppo toteuttaa Via Kasvimaa Pikkuset -pikkuperunoilla, koska ne kypsyvät kätevästi uunissa samaan aikaan juuresten kanssa. Perunat on valmiiksi maustettu mm. valkosipulilla ja timjamilla.

Kranssiin asetellaan:

  • Uunissa paahdettuja Via Pikkuset -pikkuperunoita
  • Pannulla voissa paistettua saaristolaisleipämurua
  • Keitettyjä kananmunia
  • Punasipulia
  • Ranskankermaa
  • Mätiä
  • Tilliä
  • Ruskistettua voita (ohje alla)
  • (Graavilohiruusukkeita)

Ruskistettu voi

Lämmitä voita (noin 50 g) paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä. Voi sulaa pikkuhiljaa ja alkaa paahtua. Siitä nousee ihana, vähän pähkinäinen tuoksu. Mitä tummemmaksi paahdat voin, sitä enemmän siihen tulee makua. Sekoittele välillä. Tarkkaile lämpötilaa, etenkin induktiolieden kanssa kannattaa olla tarkkana. Nosta kattila levyltä ja anna voin tasaantua hetki. Voit siivilöidä voin tai kaataa sen varovasti toiseen astiaan, jolloin proteiinihiput jäävät kattilan pohjalle.

Piparimutakakku valmistuu hetkessä

Piparinmakuinen mutakakku eli piparimudcake on ihanaa! Kuin söisi piparkakkutaikinaa luvan kanssa. Helppo ja nopea sekoitettava taikina ei vaadi vatkaimia tai vaahdottamista. Vain paistoaika on olennainen, mikäli haluat kakusta mutaisen ja valuvan. Piparimutakakku on loistava jouluinen vieminen moneen tilanteeseen!

Myyjäisiin, pikkujouluihin tai kiitokseksi opettajille

Piparimutakakku on todella kätevä jouluvieminen ja helppo leivonnainen vaikkapa joulumyyjäisiin. Valmista se kertakäyttöiseen foliovuokaan tai aseta se esimerkiksi foliolla päällystetyn pahvin päälle ja kääri lopuksi sellofaaniin. Kakku onnistuu helposti gluteenittomana ja laktoosittomana, joten se sopii moneen ruokavalioon.

Piparimutakakku

150 g voita tai leivontamargariinia
150 g tummaa leivontasuklaata (käytin Pandan laktoositonta ja gluteenitonta tummaa suklaata)
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja, kaurajauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
(1 rkl kaakaojauhetta)
1 tl leivinjauhetta
2 tl piparkakkumaustetta
(1 tl kanelia)
tomusokeria koristeluun

  1. Vuoraa kertakäyttöinen foliovuoka tai irtopohjavuoka (Ø 24 cm) leivinpaperilla. Jos käytät irtopohjavuokaa, voitele ja jauhota vuoan reunat.
  2. Sulata rasva ja suklaa mikrossa tai miedolla lämmöllä pienessä kattilassa.
  3. Anna seoksen hieman jäähtyä ja sekoita joukkoon kananmunat, sokeri, jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja mausteet. (Onnistuu hyvin myös ilman kaakaojauhetta ja kanelia).
  4. Kaada seos vuokaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Koristele jäähtyneenä tomusokerilla.

Huom! Mutakakun paistoaika on olennainen. Mitä isompi vuoka on halkaisijaltaan, sen lyhyempi paistoaika.
Uunien tehoissa on eroja. Käytin kiertoilmauunia (180C) ensimmäistä kertaa ja totesin, että 15 minuuttia olisi ollut riittävä paistoaika. Kakku saa olla uunista ottaessa löysä/hyllyvä. Ota siis kakku rohkeasti riittävän ajoissa uunista. Myös vuoalla on merkitystä. Lasisessa piirakkavuoassa paistoaika on pidempi kuin ohuessa foliovuoassa. Omalle uunille ja omaan makuun sopiva paistoaika löytyy valitettavasti vain kokeilemalla.

Perunanachot ja guacamole herneistä

Muutama vuosi sitten perunanachoja tehtiin monessa blogissa ja kodissa, mutta olen melko varma, etteivät kaikki ole vieläkään tehneet niitä. Siispä on aika nostaa tämä helppo ja herkullinen resepti uudelleen esiin suomalaisista herneistä tehdyn guacamolen kanssa! Perunanachot ovat helposti muunneltavissa moneen makuun ja ruokavalioon sopiviksi.

Kaupallinen yhteistyö Hyvää Suomesta kanssa.

Hyvää Suomesta -merkki helpottaa valintaa kaupassa. Kun näet merkin, voit olla varma, että tuote on suomalainen. Perunanachojen ja herneguacamolen raaka-aineet ovat lähes täysin kotimaisia. Vain mausteet, paprika, valkosipuli ja tomaatit ovat tuontitavaraa.

Perunanachot valmistetaan kuorineen viipaloiduista perunoista, jotka paahdetaan uunissa. Perunanachojen päälle voi lisätä oman maun mukaan jotain proteiinia ja texmexille tyypillisiä lisäkkeitä, kuten juustokastiketta ja erilaisia kasviksia. Nachopellin kanssa voi tarjota salsaa ja guacamolea, mutta tällä kertaa guacamole valmistetaan suomalaisista herneistä. Kannattaa kokeilla!

Perunanachoja voi tuunata mielensä mukaan. Perunanachopelti sopii arkiruoaksi, viikonloppuherkutteluun ja monenlaisiin illanistujaisiin. Alun perin perunanachojen idea on tainnut lähteä vegaanisena versiona Anu Braskin Vegaanimättöä -kirjasta.

Perunanachot

1 1/2 kg perunoita
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tacomaustetta
(ripaus suolaa)
1 pkt härkistä, nyhtökauraa, valutettuja papuja tai kypsää jauhelihaa
noin 2 rkl tacomaustetta

Juustokastike

2 dl crème fraîchea
1 pkt (200 g) cheddar-sulatejuustosiivuja

Lisäksi

tomaattia, paprikaa ja/tai kurkkua paloiteltuna, punasipulia hienonnettuna, limetinlohkoja, tuoretta korianteria

  1. Valmista ensin guacamole (ohje alla).
  2. Pese perunat ja leikkaa ne kuorineen ohuiksi viipaleiksi. Pyörittele perunat öljyssä ja tacomausteessa. Levitä perunat pellille leivinpaperin päälle mahdollisimman ohuelti. Paista tarvittaessa kahdella pellillä, jos perunat meinaavat jäädä paksuksi kasaksi.
  3. Paista 225-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes perunaviipaleet ovat saaneet väriä. Levitä päälle maustettu härkis, nyhtökaura, pavut tai ruskistettu jauheliha ja paista vielä noin 5 minuuttia.
  4. Valmista perunoiden kypsyessä juustokastike. Avaa juustoviipaleet muoveistaan ja pane ne pieneen kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä ransankerman kanssa. Älä keitä! Lisää halutessasi chiliä juustokastikkeen joukkoon. Pidä kastike lämpimänä.
  5. Voit koota perunanchot laakealle vadille tai tarjota suoraan pelliltä. Levitä perunoiden päälle reilusti juustokastiketta ja haluamiasi kasviksia. Tarjoa perunanachot herneistä tehdyn guacamolen kanssa.

Guacamole herneistä

1 ps (200 g) suomalaisia pakasteherneitä
2 rkl sitruunanmehua tai limetinmehua
2 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
ripaus juustokuminaa
n. 1/2 tl suolaa
(5 kirsikkatomaattia)
(korianteria)

  1. Sulata herneet pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää öljy ja sitruunanmehu. Soseuta sauvasekoittimella.
  2. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Lisää halutessasi muutama paloiteltu kirsikkatomaatti ja tuoretta korianteria. Anna tekeytyä hetken aikaa jääkaapissa, maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Käytä herneguacamolea avokadoversion tapaan.

Supersuosittu rapea valkosipuli

Crispy garlic in chili oil eli rapea valkosipuli chiliöljyssä onnistuu myös kotona itse tehden! Maailmalla suosittu rapea valkosipuli sai Suomessa valtavan suosion Pirkka Parhaat -tuotteen myötä. Makea, sopivasti tulinen rapea valkosipuli sopii melkein mihin tahansa ruokaan. Se tuo uutta potkua ja makua paistettuun kananmunaan, grillimaissiin, nuudeliruokiin tai vaikka kotoisan kaalilaatikon päälle.

Idea reseptiin sai alkunsa siitä, kun minun teki kauheasti mieli Pirkka Parhaat rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä, mutta minulla ei ollut sitä kaapissa enkä jaksanut lähteä kauppaan. Niinpä kaivoin tuotteen aineosaluettelon netistä, etsin tarvikkeet kaapeista ja ryhdyin hommiin. Rapean valkosipulin tekemiseen on monenlaisia ohjeita. Jos siis haluat lisätä öljyyn erilaisia mausteita tai haluat tehdä sen jollain toisella tekniikalla, se sopii mainiosti! Yhtä oikeaa ei ole. Öljyyn voi lisätä esimerkiksi kanelitangon, tähtianiksia tai vaikkapa inkivääriä.

Rapean valkosipulin raaka-aineet ovat yksinkertaiset, eikä etukäteisvalmistelua juuri ole. Vain sipuli ja valkosipulinkynnet hienonnetaan pieniksi. Seesaminsiemenet voi halutessaan paahtaa.

Öljyä keitetään miedolla lämmöllä niin, että se hieman poreilee, mutta sipulit eivät pala. Maltti on valttia, eli älä pane levyä liian kovalle siinä toivossa, että saisit nopeammin valmista. Palanut valkosipuli tekee öljystä kitkerän ja joudut luultavasti aloittamaan alusta.

Rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä

1 1/2 dl rypsiöljyä
8 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli, salottisipuli tai kevätsipulinvarsi
1/4-1/2 dl chilihiutaleita *
2 1/2 rkl seesamiöljyä
1/4 dl seesaminsiemeniä
n. 2 rkl tummaa ruokosokeria
ripaus suolaa
(1/4 dl suolapähkinöitä tai maapähkinöitä rouhittuna)

  1. Hienonna valkosipulit ja sipuli.
  2. Kuumenna öljy pannulla miedolla lämmöllä. Lisää valkosipulit, sipulit ja chilihiutaleet. Hauduta välillä sekoitellen noin 30 minuuttia tai kunnes valkosipulit ovat rapeita ja öljy muuttunut punaiseksi. Malta mielesi lämmön kanssa, liian kuuma öljy polttaa sipulit ja valkosipulit.
  3. Sammuta levy ja lisää loput ainekset pannulle. Sekoita ja anna jäähtyä. Ole varovainen kuuman öljyn kanssa! Öljy kannattaa jäähdyttää ennen maistamista ja purkittamista.
  4. Lisää halutessasi rouhittuja maapähkinöitä tai suolapähkinöitä tuomaan lisää makua ja rapeutta. Maista öljyä jäähtyneenä. Lisää suolaa, sokeria tai seesamiöljyä makusi mukaan.

*) Chilinä käytin Santa Marian Chili red hot flakes -hiutaleita (voimakkuus 7). Laitoin 1/2 dl ja lopputulos oli melko tulinen. Laita vähän vähemmän tai miedompaa chiliä, jos et välitä kovin tulisesta.

Huom! Minulla ei tosiaan ollut tuotetta vertailtavana tätä tehdessäni, ainoastaan ainesosaluettelo. Ostin tuotteen jälkikäteen kaupasta ja huomasin, että se oli huomattavasti suolaisempaa. Tuotteessa on lähes 6 % suolaa, joten lisää halutessasi reippaammin suolaa (tai soijakastiketta).

Ps. Tein rapeasta valkosipulista Instagramiin lyhyen videon, mutta yritin etsiä myös vähän tarkempia valmistusvideoita avuksi. Tässä on mielestäni aika simppeli ja selkeä video, josta voi olla apua tätä valmistettaessa.

Pehmeä pullataikina

Ajattelitko leipoa korvapuustipäivän (4.10.) kunniaksi pullaa? Ihanan pehmeät pullat syntyvät riittävällä vaivaamisella ilman taikinaan lisättyä kananmunaa. Tuoreita pullia on vaikea vastustaa!

Pullataikinan pohjana käytän luotettavaa reseptiä, joka on vanha, hyväksi havaittu ja lukuisia kertoja testattu. Resepti löytyy Pirkka vehnäjauhopakkauksesta ja tietysti K-ruoan verkkosivuilta. Omaan pullataikinaani olen tehnyt pieniä muutoksia. Jätän kananmunan taikinasta pois, jotta pullista tulee varmasti pehmeitä. Pullataikina onnistuu oikein hyvin ilman kananmunaa! Toisinaan laitan hieman vähemmän suolaa (1 tl) ja nesteenä käytän useimmiten kaurajuomaa. Leivon myös usein hetken mielijohteesta, joten käytän lähes aina kuivahiivaa.

Pehmeä pullataikina

5 dl maitoa tai kaurajuomaa
50 g hiivaa (tai 2 ps kuivahiivaa)
1 1/2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
13-14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia (huoneenlämpöistä)

Lisäksi
kananmuna* voiteluun
raesokeria koristeluun

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste hieman lämpimämmäksi ja sekoita hiiva suoraan nesteeseen tai pieneen määrään jauhoja.)
  2. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen, vaivaa samalla taikinaa käsin tai yleiskoneella.
  3. Jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa lisää huoneenlämpöinen rasva. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Taikina saa olla pehmeää.
  4. Kohota taikinaa liinan alla noin 15 minuuttia.
  5. Vaivaa taikinaa pöydällä ja leivo pulliksi. Voitele kohonneet pullat ja koristele raesokerilla. Paista pitkot 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia ja pikkupullat 225-asteisessa uunissa 7-10 minuuttia.

*) Voit korvata kananmunan esimerkiksi kaurajuomalla, siirappi-vesiseoksella, sokeri-vesiseoksella tai maidolla.

Korvapuustit: Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ohuiksi levyiksi. Levitä levyille noin 100 g rasvaa, 1 dl sokeria ja 2 rkl kanelia. Kääri tiukasti rullille ja jätä saumapuoli alaspäin. Leikkaa rullat terävällä veitsellä vinottain kolmikulmaisiksi paloiksi. Nosta palat niin, että kapeampi sivu tulee ylöspäin. Paina sormilla palat lyttyyn niin, että kapea kohta painuu lähes pöytään saakka. Näin leikkauspintojen pitäisi kääntyä sivuille. Huom! Jos teet korvapuusteja, voit halutessasi tehdä niitä varten pullataikinan hieman vähemmällä rasvalla (noin 150 g).

Huom! Kuvissa näkyviin korvapuusteihin ripottelin tarkoituksella todella vähän raesokeria, sillä söimme niitä taaperon kanssa ja halusin minimoida turhan sokerin. Myös täytteessä on tällä kertaa vähemmän sokeria.

Sitruunainen omenahillo

Pidätkö Lemon Curd -sitruunatahnasta? Tämä sitruunainen omenahillo muistuttaa sitä todella paljon, joten kannattaa testata! Sitruunainen omenahillo tai omenamarmeladi valmistuu viidestä raaka-aineesta. Mausta ei ikinä uskoisi, että hillon seassa on puolet kesäkurpitsaa!

Olen tehnyt omenahilloa monta kertaa. Reseptin alkuperää en muista, olen kirjoittanut sen joskus aikanaan vihkoon. Alkuperäisessä ohjeessa kesäkurpitsasta poistettiin pehmeä sisus ja omenat kuorittiin, mutta meidän vaaleita omppuja en jaksanut tällä kertaa kuoria enkä huomannut eroa aikaisempaan. Kesäkurpitsan sisuksen laitoin myös kokonaan, enkä huomannut eroa. Olen melko varma, että hillo onnistuisi myös pelkästä omenasta, jos kesäkurpitsaa ei ole saatavilla. Sitä en ole kuitenkaan testannut, joten en osaa sanoa onko lopputuloksessa eroa.

Tämä sitruunainen omenahillo on vähän kuin vegaaninen lemon curd, sillä alkuperäisessä lemon curdissa on kananmunaa ja voita.

Sitruunainen omenahillo

n. 500 g kesäkurpitsaa
n. 500 g omenaa
1 dl vettä
1 iso (250 g) sitruuna
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria

  1. Pese ja kuori kesäkurpitsat. Älä jätä vihreää kuorta mukaan, sillä muuten hillosta ei tule keltaista. Paloittele kesäkurpitsat kattilaan.
  2. Kuori omenat halutessasi. Poista omenoista kanta ja siemenkota. Paloittele omenat kattilaan.
  3. Lisää kattilaan vesi. Keitä omenat ja kesäkurpitsat pehmeiksi, aikaa kuluu noin 15 minuuttia. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Pese sitruuna, raasta kuori (2 tl) ja purista mehu (n. 1 dl). Lisää ne soseen joukkoon.
  5. Lisää lopuksi sokeri ja kuumenna seos kiehuvaksi. Keitä 5 minuuttia välillä sekoittaen. Kaada hillo puhtaisiin ja kuumennettuihin purkkeihin. Sulje ja säilytä viileässä.

Vinkki! Sitruunainen omenahillo maistuu vaikkapa paahtoleivän päällä, kakun välissä tai astetta herkullisemman aamujogurtin seassa.

Taivaallinen porkkanakakku

Porkkanakakku on parasta! Ja koska tykkään oikaista mutkat suoriksi, tämä ihanan mehevä porkkanakakku syntyy sekoittamalla ainekset yhteen. Et siis tarvitse edes vatkaimia! Porkkanoiden raastamisen jälkeen kakku on uunivalmis hetkessä.

Tarjosin porkkanakakkua pojan 2-vuotissynttäreillä. Kakku sai kovasti kehuja ja sen reseptiä on moni pyytänyt. Toivottavasti pidät! Porkkanakakku on todella mehevä ja herkullinen. En kuitenkaan viitsinyt nimetä sitä maailman parhaaksi porkkanakakuksi, koska niitä näyttää olevan jo aika monta. Taivaallinen on varmaan ihan riittävän hyvä, eikö?

Porkkanakakku on helppo ja nopea valmistaa, sillä sen taikina vain sekoitetaan. Kakun leipomisessa ei siis tosiaan tarvitse edes vatkaimia. Työläin vaihe on porkkanoiden kuoriminen ja raastaminen, mutta sen jälkeen kakku on valmis hetkessä.

Ps. Taivaallinen porkkanakakku on myös vegaaninen. Gluteenittoman saat vaihtamalla jauhot gluteenittomiin, mutta valitettavasti en ole ehtinyt testaamaan gluteenitonta versiota.

Taivaallinen porkkanakakku

100 g kuorellisia manteleita rouhittuna
5 dl porkkanaa karkeaksi raastettuna (n. 4kpl)
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1-2 tl kanelia
1 tlk (2 dl) kaurakermaa (myös tavallisella ruokakermalla testattu toimivaksi)
1 1/2 dl rypsiöljyä
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria

Pinnalle:
1 1/2 dl tomusokeria
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa tai kasvipohjaista vastaavaa tuotetta
(50 g voita tai margariinia sulatettuna, ei pakollinen)

  1. Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (noin 20×30 cm).
  2. Paista 175-asteisessa uunissa noin 35min. Anna jäähtyä.
  3. Sekoita kuorrutteen ainekset lusikalla kulhossa. (Lisää halutessasi voi tai margariini, onnistuu hyvin myös ilman.). Levitä porkkanakakun päälle ja nauti!

DIY aamiaiskaappi Ikea-keittiöön

Aamiaiskaappi on varmasti monella mielessä uutta keittiötä suunnitellessa. Niin myös minulla. Monilla keittiöfirmoilla on tarjolla valmiita aamiaiskaappeja ja räätälöityjä versioita erilaisiin tarpeisiin. Ikealla ei vielä ole valmista aamiaiskaappia, mutta DIY aamiaiskaappi onnistuu pienellä askartelulla myös Ikea-keittiöön.

DIY aamiaiskaappi

Julkaisin Ikea-keittiömme keittiöremontista postauksen jo aikoja sitten, mutta jostain syystä tämä aamiaiskaapin julkaisu on jäänyt odottelemaan blogin luonnoksiin. Saan aamiaiskaapista usein kysymyksiä, joten tässä tulee. Tämä on yksi vaihtoehto, jos mietit voiko Ikea-keittiöön saada aamiaskaapin.

Aamiaiskaappi ei ole vain trendikäs, vaan oman kokemukseni myös aidosti kätevä. Aamiaiskaappi kätkee meillä sisäänsä mm. mikron, leivänpaahtimen, tehosekoittimen, vedenkeittimen, mehupuristimen ja maidonvaahdottimen. Näiden lisäksi sinne tulee piilotettua esimerkiksi leipäpussit ja hedelmät. Juhlissa aamiaiskaappi on ihan loistava, sillä sinne saa viime hetkellä piilotettua kaikenlaiset kakkukuvut, kannet ja kääreet, joita ei halua jättää näkyville.

Aamiaiskaapin sisältö vielä hieman elää ja vaihtelee. En ole vielä(kään) saanut aikaiseksi piilottaa johtoja mihinkään siistimmin, vaikka toisaalta ne ovat kaapissa jo muutenkin piilossa. Kaapin sisällä on melko vanhat, mutta edelleen toimivat laitteet. Mikroksi halusin ehdottomasti tällaisen simppelin perusmikron. En kuitenkaan käytä sitä juuri muuhun kuin lämmittämiseen ja sulattamiseen.

Aamiaiskaapin hyllyillä on meillä usein myös esimerkiksi hunajaa, muroja, erilaisia pähkinöitä ja maapähkinävoita. Toiset säilyttävät ylähyllyillä kahvikuppeja ja kulhoja, mutta meillä kulhot ovat laatikossa kaapin alla. Aamiaiskaappiin voisi myös piilottaa kahvinkeittimen, mutta halusimme jättää sen pöydälle ja lähelle vesipistettä. Tästä syystä kahvikuppeja säilytetään loogisemmin lähempänä kahvinkeitintä. Aamiaiskaappi on meillä oikeasti kovalla käytöllä joka päivä, joten sen sisustus on sen mukainen.

Aamiaiskaappi Ikea-keittiöön

Aamiaiskaappimme on rungot ovat Ikean METOD-sarjaa. Kaappi on 80 cm leveä ja 60 cm syvä. Korkeutta on noin 220 cm. Ovet ovat Ikean VOXTORP (valkoinen matta). Alaosassa on laatikosto, jossa säilytetään astioita. Kaapissa on lasihyllyt ja sen ovissa on yliaukeavat saranat. Aamiaiskaapin yläpuolella on seinäkaapit, jotka ovat vain 37 cm syvät, sillä tätä kokoa ei ole saatavilla syvempänä kaappina. Näissä pienissä yläkaapeissa säilytän maljakoita, kannuja ja kynttilänjalkoja. (Viereisessä pikkukaapissa (30 cm) on keittokirjoja. Sen alla olevat kaapit ovat apteekkarinkaappeja, jotka laitoimme myös päällekkäin. Niissä säilytetään esimerkiksi kuivatarvikkeita, kuten pastaa ja riisiä, sekä erilaisia öljyjä ja maustekastikkeita.)

Ostoslista

  1. Pöytäkaappi, 80 cm, aamiaiskaapin alaosa
  • 1 ME ptk rn 80x60x80 valkoinen 102.056.33 (kaapin runko)
  • 2 VOXTORP lt esrj 80×20 matta valkoinen 302.731.93 (laatikoiden etulevyt)
  • 1 VOXTORP lt esrj 80×40 matta valkoinen 102.731.94 (ison laatikon etulevy)
  • 2 MA lt ke 80×60 valkoinen 502.046.36 (matalammat laatikot)
  • 1 MA lt ko 80×60 valkoinen 202.046.33 (isompi laatikko)
  • 1 MA lt ma 80×60 valkoinen 402.046.27 (ns. piilolaatikko ison laatikon sisälle)
  • 1 UTRUSTA lt esrj ma 80 valkoinen 202.046.52 (piilolaatikon etulevy)

yht. noin 400 euroa (hinnat ovat hieman nousseet meidän remontin jälkeen)

  1. Pöytäkaappi, 80 cm, aamiaiskaapin yläosa
  • 1 ME ptk rn 80x60x80 valkoinen 102.056.33 (kaapin runko)
  • 2 VOXTORP o 40×80 matta valkoinen 402.731.78 (ovet)
  • 1 UTRUSTA hl 80×37 lasi 2kpl 202.056.04 (lasihyllyt)
  • 2 UTRUSTA N keittiös + sisrak vaim 153 ° 2kpl 104.272.62 (yliaukeavat aamiaskaapin saranat)

yht. noin 200 e

Ikea-keittiön DIY aamiaiskaappi rakennetaan siis kahdesta alakaapista, jotka laitetaan päällekkäin. Alemmassa on laatikot ja ylemmässä ovet ja hyllyt. Näiden alakaappien yläosa on luonnollisesti avoin (siihen tulisi normaalisti pöytälevy päälle). Ylemmän kaapin päällä ei siis ole ”kattoa” eli aamiaiskaapin yläosa jäisi näillä osilla avoimeksi. Huomioi tämä, jos etenkin, jos et tee aamiaiskaapista näin korkeaa.

Ostimme Ikeasta 80 cm hyllylevyn, joka ruuvattiin kiinni ylemmän kaapin päälle. Tämä toimisi aamiaiskaapin kattona, mutta meidän tapauksessa se toimii pohjana ja tukena päällä oleville pienille yläkaapeille. (Hyllylevy porattiin ulkopuolelta ikään kuin seinien väliin, eli ei kaapin päälle. Tätä varten nuo metalliset tukiraudat irrotettiin ylemmästä kaapista. Ks. kuva yllä ja alla.) Yläkaapit ovat 40 cm leveitä, mutta koska niiden syvyys on vain 37 cm, niitä ei voinut kiinnittää Ikean omiin seinäkiskoihin. Yläkaapit siis ikään kuin nojaavat tähän aamiaiskaapin kattoon. Lisäksi ne ovat toki toisissaan kiinni ja myös seinässä. Aamiaiskaapin päälle ei ole pakko lisätä yläkaappeja, mutta tähän meidän keittiöön sopi hyvin tällainen koko seinän kokoinen kaapisto.

Näiden lisäksi kaapin sisään on mahdollista laittaa valot. Meillä valaisimena toimii tällä hetkellä Ikean paristokäyttöinen Molgan led-valaisin, joka sattui olemaan meillä valmiina. Valo syttyy liiketunnistimella, eli aina kun kaapin avaa. Alun perin suunnittelin valaisimeksi tätä Ikean Stötta-valaisinta, joka myös toimii paristoilla ja syttyy liiketunnistimella.

Ennen ja jälkeen -kuvat

Aamiaiskaapin paikkaa ei tarvinnut juuri miettiä. Se tuli keittiössämme tähän ns. ylimääräiselle seinälle, johon oli suunnitteilla muutenkin pelkästään korkeita kaappeja. (Lisää kuvia keittiöstä ja tietoa keittiöremontistamme). Tähän seinustalle olisi voinut siirtää myös korotetun uunin, mutta se olisi vaatinut sähkötöitä enkä ole henkilökohtaisesti ikinä kaivannut uunia silmien tasolle. Sen verran vähän tulee uuniruokia tehtyä, että uunin perinteinen paikka tuntui edelleen käytännöllisimmältä – ellei sitten olisi ollut tarve saada lisää laatikoita, ja tässä keittiössä ei ollut.

Ennen tässä seinustalla oli jääkaappi ja pakastin, jotka siirrettiin lähemmäs työskentelypistettä. Seinässä oli onneksi laitteiden myötä valmiiksi riittävän monta sähköpistoketta, joten sähkötöitä ei vaadittu. Aamiaiskaapin takaseinään leikattiin vain pieni reikä sähköpistokkeita varten. Yllä kuva uudesta keittiöstä ja alla alkuperäinen keittiö (pahoittelen kuvan keltaisuutta ja huonoa laatua, nämä kuvat on räpsitty nopeasti kesken remontin).

Olemme olleet todella tyytyväisiä tähän itse tehtyyn aamiaiskaappiin ja koko seinään. Toivottavasti tästä on apua jollekin toiselle, joka suunnittelee tekevänsä aamiaiskaapin itse omaan Ikea-keittiöön. Kuulisin mielelläni kommentteja ja kokemuksia!

Vastavalmistunut aamiaiskaappi.