Munkit ja sima onnistuvat myös hapanjuurella!

Munkit ja sima kuuluvat perinteisesti vappuun. Äidin tekemiä munkkeja ja simaa on vaikea voittaa, ne ovat yksinkertaisesti parhaita. Viime keväänä kokeilin kuitenkin uteliaana hapanjuurisimaa ja hapanjuurimunkkeja. Niistä tuli molemmista uskomattoman hyviä, joten suosittelen kokeilemaan! Jos hapanjuurijutut eivät innosta, löydät alempaa myös perinteisen siman reseptin sekä vinkit helpompien munkkien leivontaan.

Hapanjuurileivonnassa ei käytetä hiivaa. Siitä syystä hapanjuurimunkkeja voi useimmat meistä syödä vähän huolettomammin kuin perinteisiä, koska hiivan aiheuttamaa ähkyä ei tule. Hiivaton sima maistuu myös todella hyvältä, sillä siinä ei ole ollenkaan hiivan sivumakua.

Munkkien tekeminen on yllättävän helppoa, mutta vaatii aikaa. Jos haluat oikaista, kurkkaa linkkivinkit oikaisijan munkkiresepteihin alempaa!

Munkkien paistaminen ei ole vaikeaa, kun noudattaa tarkasti ohjeita. Sulje liesituuletin, ota kansi lähelle ja jos mahdollista, seuraa rasvan lämpötilaa mittarilla. Jos rasva meinaa kuumentua liikaa, siirrä kattila tai pata sivuun hetkeksi jäähtymään. Muista, että pienikin vesimäärä on huono yhdistelmä kuuman öljyn kanssa!

Sokeroi munkit lämpiminä, niin sokeri tarttuu parhaiten. Jos pakastat munkkeja, pakasta ne tuoreina ilman sokeria. Pyörittele munkit sokerissa vasta sulattamisen jälkeen. Näin munkit maistuvat ihan vastapaistetuilta!

Hapanjuurimunkeista tuli tällä rahkamunkkitaikinalla aivan mielettömän herkullisia. Ilmavia, pehmeitä ja sopivasti sitkeitä. Alkuperäinen idea reseptiin löytyi Hapanjuurileipurit Facebook-ryhmästä, johon suosittelen liittymään, mikäli aihe kiinnostaa.

Rahkamunkit hapanjuurella
(noin 25 kpl)

1 prk (250 g) maitorahkaa
270 g toimivaa, ruokittua juurta
1 1/2 dl vettä tai maitoa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
8 dl vehnäjauhoja
50 g voita

Lisäksi
öljyä
sokeria

  1. Sekoita rahka, juuri, vesi tai maito, sokeri, kardemumma, suola ja muna kulhossa. Alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi sulatettu rasva. Jätä taikina lepäämään huoneenlämpöön noin tunniksi.
  2. Taittele taikinaa 45 minuutin välein noin kolmen tunnin ajan. Laita taikina yöksi peitettynä jääkaappiin.
  3. Ota taikina aamulla huoneenlämpöön ja anna sen levätä huoneenlämmössä noin tunnin.
  4. Muotoile taikinasta pyöreitä pullia. Kohota reilun tunnin ajan pellillä leivinpaperin päällä.
  5. Pyörittele varovasti pullien keskelle reikä painamalla sormet läpi pullasta.
  6. Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräskattilassa. Rasva on sopivan kuumaa (170-180 astetta), kun pieni leipäpala tai taikinapala ruskistuu parissa minuutissa.
  7. Paista hapanjuurimunkkeja öljyssä 3-4 minuuttia välillä käännellen, kunnes munkit ovat kauniin värisiä. Paista noin 3 munkkia kerrallaan.
  8. Kierittele hapanjuurimunkit sokerissa heti paistamisen jälkeen, jotta sokeri tarttuu pintaan. Jos aiot pakastaa munkkeja, pakasta ne ilman sokeria. Sokeroi munkit vasta sulatuksen jälkeen.

Vinkki! Jäähdytä öljy ja siivilöi takaisin pulloon. Säilytä sitä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2 – 3 kertaa. Munkkiöljyllä voit paistaa myös esimerkiksi kesän ensimmäiset muurinpohjaletut! Älä kaada öljyä viemäriin, vaan hävitä se tyhjässä pullossa sekajätteen mukana.

Ei hapanjuurta? Ei hätää!

Jos hapanjuurileivonta ei ole sinun juttusi tai haluat oikaista munkkien tekemisessä, tässä linkit ja vinkit astetta helpompiin munkkeihin sekä erityisruokavalioihin.

  • Perinteiset munkit ja tavalliset rahkamunkit kohotetaan hiivalla.
  • Helpot rahkamunkit kohotetaan nopeasti leivinjauheella. Nämä kannattaa syödä heti tuoreina!
  • Superhelpot munkit syntyvät valmiista pakastepullista! Sulata pullat, tee reikä keskelle, paista ja sokeroi. Miten kätevää!
  • Onko sinulla donitsipelti? Ihanat donitsit valmistat nopeasti sekoitettavasta taikinasta ilman kohottelemista.
  • Helpot gluteenittomat munkit teet valmiista gluteenittomasta pullataikinasta, joka myydään pakasteena (Pirkka). Nerokas oivallus, jota kannattaa kokeilla!
  • Vegaaniset munkit saat käytännössä korvaamalla voin margariinilla, maidon kasvimaidolla ja jättämällä kananmunan pois taikinasta. Vegaaniset rahkamunkit minulla on vielä testaamatta, mutta arvelisin, että vastaavan pehmeän munkkitaikinan saa korvaamalla rahkan esimerkiksi kaura fraîchella. Jos kokeilet, niin kerro ihmeessä kommenteissa muillekin!

Sima tekee vapun

Vaikka kaupasta saa nykyisin todella laadukasta simaa, ei kotitekoista simaa voita mikään. Simasta löytyy erilaisia versioita ja makuyhdistelmiä, mutta perinteinen sima on mielestäni parasta. Hapanjuurisima vei kuitenkin voiton, sillä simasta tuli vielä astetta parempaa hapanjuuren avulla! Sama perinteinen simaresepti toimii sekä hiivalla että hapanjuurella.

Sima/hapanjuurisima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g sokeria
1-2 (luomu)sitruunaa
1 tl hapanjuurta tai 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
rusinoita

  1. Pese sitruunat huolellisesti ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä. Purista sitruunoista mehu.
  2. Pane sitruunankuoret ja -mehu sekä sokerit kulhoon.
  3. Kiehauta puolet (2 l) vedestä ja kaada muiden ainesten päälle. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla. Lisää loput vedestä kylmänä.
  4. Lisää hapanjuuri tai hiiva, kun neste on huoneenlämpöistä.
  5. Jätä peitettynä huoneenlämpöön, kunnes sima alkaa vähän käydä (noin 1 vrk).
  6. Tiputa puhtaisiin pulloihin muutama rusina. Siivilöi sima pulloihin. Pane korkit löysästi kiinni.
  7. Nosta pullot jääkaappiin. Tarkkaille käymistä. Kun käyminen on lakannut tai lähes lakannut, voit sulkea korkit napakammin.
  8. Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pinnalle. Tähän kuluu muutama päivä riippuen lämpötilasta (huoneenlämmössä noin 3 vrk, jääkaapissa noin 5 vrk).

Vinkit!

  • tuplaa ohje, jos haluat isomman satsin simaa (käytä silloin hiivaa 1/4 tl ja sitruunoita 3-4 kpl)
  • simasta tulee tummempaa, kun käytät pelkästään fariinisokeria
  • sitruunankuori ei ole pakollista. Voit tehdä siman myös pelkän sitruunanmehun avulla.
  • kokeile sitruunan tilalla esimerkiksi limettiä tai appelsiinia, tai mausta sima inkiväärillä.

Tässä vaiheessa saamme vielä jännittää millainen vappusää on luvassa. Nuorempana lähdin Ullanlinnanmäelle piknikille säällä kuin säällä, mutta joka vuosi huomaan olevani mukavuudenhaluisempi. Vappupiknikin voi onneksi nauttia myös vappubrunssina kotona! Vappubrunssille sopii munkkien ja siman lisäksi esimerkiksi ihana Eggs Benedict ja tuore parsa. Lasissa on puolukka-banaanismoothie, joka on yksi suosikeistani. Kuohujuomaa en viime vappuna päässyt nauttimaan, sillä odotin toukokuisen pikkumiehen syntymää.

Aurinkoista vapun odotusta!

VINKKI! Vapun paras perunasalaatti (ja myös helpoin!) kannattaa napata talteen: uunifeta-perunasalaatti.

Tervetuloa seuraamaan myös Instagramissa ja Facebookissa!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s