DIY aamiaiskaappi Ikea-keittiöön

Aamiaiskaappi on varmasti monella mielessä uutta keittiötä suunnitellessa. Niin myös minulla. Monilla keittiöfirmoilla on tarjolla valmiita aamiaiskaappeja ja räätälöityjä versioita erilaisiin tarpeisiin. Ikealla ei vielä ole valmista aamiaiskaappia, mutta DIY aamiaiskaappi onnistuu pienellä askartelulla myös Ikea-keittiöön.

DIY aamiaiskaappi

Julkaisin Ikea-keittiömme keittiöremontista postauksen jo aikoja sitten, mutta jostain syystä tämä aamiaiskaapin julkaisu on jäänyt odottelemaan blogin luonnoksiin. Saan aamiaiskaapista usein kysymyksiä, joten tässä tulee. Tämä on yksi vaihtoehto, jos mietit voiko Ikea-keittiöön saada aamiaskaapin.

Aamiaiskaappi ei ole vain trendikäs, vaan oman kokemukseni myös aidosti kätevä. Aamiaiskaappi kätkee meillä sisäänsä mm. mikron, leivänpaahtimen, tehosekoittimen, vedenkeittimen, mehupuristimen ja maidonvaahdottimen. Näiden lisäksi sinne tulee piilotettua esimerkiksi leipäpussit ja hedelmät. Juhlissa aamiaiskaappi on ihan loistava, sillä sinne saa viime hetkellä piilotettua kaikenlaiset kakkukuvut, kannet ja kääreet, joita ei halua jättää näkyville.

Aamiaiskaapin sisältö vielä hieman elää ja vaihtelee. En ole vielä(kään) saanut aikaiseksi piilottaa johtoja mihinkään siistimmin, vaikka toisaalta ne ovat kaapissa jo muutenkin piilossa. Kaapin sisällä on melko vanhat, mutta edelleen toimivat laitteet. Mikroksi halusin ehdottomasti tällaisen simppelin perusmikron. En kuitenkaan käytä sitä juuri muuhun kuin lämmittämiseen ja sulattamiseen.

Aamiaiskaapin hyllyillä on meillä usein myös esimerkiksi hunajaa, muroja, erilaisia pähkinöitä ja maapähkinävoita. Toiset säilyttävät ylähyllyillä kahvikuppeja ja kulhoja, mutta meillä kulhot ovat laatikossa kaapin alla. Aamiaiskaappiin voisi myös piilottaa kahvinkeittimen, mutta halusimme jättää sen pöydälle ja lähelle vesipistettä. Tästä syystä kahvikuppeja säilytetään loogisemmin lähempänä kahvinkeitintä. Aamiaiskaappi on meillä oikeasti kovalla käytöllä joka päivä, joten sen sisustus on sen mukainen.

Aamiaiskaappi Ikea-keittiöön

Aamiaiskaappimme on rungot ovat Ikean METOD-sarjaa. Kaappi on 80 cm leveä ja 60 cm syvä. Korkeutta on noin 220 cm. Ovet ovat Ikean VOXTORP (valkoinen matta). Alaosassa on laatikosto, jossa säilytetään astioita. Kaapissa on lasihyllyt ja sen ovissa on yliaukeavat saranat. Aamiaiskaapin yläpuolella on seinäkaapit, jotka ovat vain 37 cm syvät, sillä tätä kokoa ei ole saatavilla syvempänä kaappina. Näissä pienissä yläkaapeissa säilytän maljakoita, kannuja ja kynttilänjalkoja. (Viereisessä pikkukaapissa (30 cm) on keittokirjoja. Sen alla olevat kaapit ovat apteekkarinkaappeja, jotka laitoimme myös päällekkäin. Niissä säilytetään esimerkiksi kuivatarvikkeita, kuten pastaa ja riisiä, sekä erilaisia öljyjä ja maustekastikkeita.)

Ostoslista

 1. Pöytäkaappi, 80 cm, aamiaiskaapin alaosa
 • 1 ME ptk rn 80x60x80 valkoinen 102.056.33 (kaapin runko)
 • 2 VOXTORP lt esrj 80×20 matta valkoinen 302.731.93 (laatikoiden etulevyt)
 • 1 VOXTORP lt esrj 80×40 matta valkoinen 102.731.94 (ison laatikon etulevy)
 • 2 MA lt ke 80×60 valkoinen 502.046.36 (matalammat laatikot)
 • 1 MA lt ko 80×60 valkoinen 202.046.33 (isompi laatikko)
 • 1 MA lt ma 80×60 valkoinen 402.046.27 (ns. piilolaatikko ison laatikon sisälle)
 • 1 UTRUSTA lt esrj ma 80 valkoinen 202.046.52 (piilolaatikon etulevy)

yht. noin 400 euroa (hinnat ovat hieman nousseet meidän remontin jälkeen)

 1. Pöytäkaappi, 80 cm, aamiaiskaapin yläosa
 • 1 ME ptk rn 80x60x80 valkoinen 102.056.33 (kaapin runko)
 • 2 VOXTORP o 40×80 matta valkoinen 402.731.78 (ovet)
 • 1 UTRUSTA hl 80×37 lasi 2kpl 202.056.04 (lasihyllyt)
 • 2 UTRUSTA N keittiös + sisrak vaim 153 ° 2kpl 104.272.62 (yliaukeavat aamiaskaapin saranat)

yht. noin 200 e

Ikea-keittiön DIY aamiaiskaappi rakennetaan siis kahdesta alakaapista, jotka laitetaan päällekkäin. Alemmassa on laatikot ja ylemmässä ovet ja hyllyt. Näiden alakaappien yläosa on luonnollisesti avoin (siihen tulisi normaalisti pöytälevy päälle). Ylemmän kaapin päällä ei siis ole ”kattoa” eli aamiaiskaapin yläosa jäisi näillä osilla avoimeksi. Huomioi tämä, jos etenkin, jos et tee aamiaiskaapista näin korkeaa.

Ostimme Ikeasta 80 cm hyllylevyn, joka ruuvattiin kiinni ylemmän kaapin päälle. Tämä toimisi aamiaiskaapin kattona, mutta meidän tapauksessa se toimii pohjana ja tukena päällä oleville pienille yläkaapeille. (Hyllylevy porattiin ulkopuolelta ikään kuin seinien väliin, eli ei kaapin päälle. Tätä varten nuo metalliset tukiraudat irrotettiin ylemmästä kaapista. Ks. kuva yllä ja alla.) Yläkaapit ovat 40 cm leveitä, mutta koska niiden syvyys on vain 37 cm, niitä ei voinut kiinnittää Ikean omiin seinäkiskoihin. Yläkaapit siis ikään kuin nojaavat tähän aamiaiskaapin kattoon. Lisäksi ne ovat toki toisissaan kiinni ja myös seinässä. Aamiaiskaapin päälle ei ole pakko lisätä yläkaappeja, mutta tähän meidän keittiöön sopi hyvin tällainen koko seinän kokoinen kaapisto.

Näiden lisäksi kaapin sisään on mahdollista laittaa valot. Meillä valaisimena toimii tällä hetkellä Ikean paristokäyttöinen Molgan led-valaisin, joka sattui olemaan meillä valmiina. Valo syttyy liiketunnistimella, eli aina kun kaapin avaa. Alun perin suunnittelin valaisimeksi tätä Ikean Stötta-valaisinta, joka myös toimii paristoilla ja syttyy liiketunnistimella.

Ennen ja jälkeen -kuvat

Aamiaiskaapin paikkaa ei tarvinnut juuri miettiä. Se tuli keittiössämme tähän ns. ylimääräiselle seinälle, johon oli suunnitteilla muutenkin pelkästään korkeita kaappeja. (Lisää kuvia keittiöstä ja tietoa keittiöremontistamme). Tähän seinustalle olisi voinut siirtää myös korotetun uunin, mutta se olisi vaatinut sähkötöitä enkä ole henkilökohtaisesti ikinä kaivannut uunia silmien tasolle. Sen verran vähän tulee uuniruokia tehtyä, että uunin perinteinen paikka tuntui edelleen käytännöllisimmältä – ellei sitten olisi ollut tarve saada lisää laatikoita, ja tässä keittiössä ei ollut.

Ennen tässä seinustalla oli jääkaappi ja pakastin, jotka siirrettiin lähemmäs työskentelypistettä. Seinässä oli onneksi laitteiden myötä valmiiksi riittävän monta sähköpistoketta, joten sähkötöitä ei vaadittu. Aamiaiskaapin takaseinään leikattiin vain pieni reikä sähköpistokkeita varten. Yllä kuva uudesta keittiöstä ja alla alkuperäinen keittiö (pahoittelen kuvan keltaisuutta ja huonoa laatua, nämä kuvat on räpsitty nopeasti kesken remontin).

Olemme olleet todella tyytyväisiä tähän itse tehtyyn aamiaiskaappiin ja koko seinään. Toivottavasti tästä on apua jollekin toiselle, joka suunnittelee tekevänsä aamiaiskaapin itse omaan Ikea-keittiöön. Kuulisin mielelläni kommentteja ja kokemuksia!

Vastavalmistunut aamiaiskaappi.
Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”DIY aamiaiskaappi Ikea-keittiöön

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s