Keittiöremontti

Kun lähdimme suunnittelemaan remonttia, etsin innoissani keittiöremontteihin liittyviä kuvia ja kokemuksia. Keittiöremontti on vihdoin valmis, joten nyt voin vuorostani jakaa kokemuksia itse tehdystä Ikean keittiöstä. Olen jakanut remonttijuttuja Instagramin puolella ja saanut siellä paljon kysymyksiä ja kommentteja. Toivottiin, että jakaisin remppajuttuja vielä tarkemmin blogissa, joten tässä ensimmäinen toivepostaus keittiöstä.

Uusi kotimme on vuonna 2001 valmistunut 142-neliöinen, yksitasoinen omakotitalo, johon muutimme elokuussa 2021. Talon sisäpinnat kaipasivat päivitystä 2020-luvulle, joten tiesimme, että pintaremonttia olisi luvassa. Suuri tontti, rauhallinen sijainti metsän reunalla ja talon pohja olivat kuitenkin juuri sitä mitä haimme, joten päätimme tarttua tilaisuuteen.

Aiemmin olen kokkaillut vuokra-asuntojen keittiöissä, joten ensimmäisen oman keittiön suunnittelu oli pitkäaikainen haave. Koska teen työkseni ruokaa ja kotikeittiö toimii myös toisinaan etätyöpisteenä, on keittiön toimivuudella todella suuri merkitys. Olen työskennellyt lukuisissa erilaisissa keittiöissä, joten kokemusta erilaisista ratkaisuista on kertynyt mukavasti.

Ihastuin myynti-ilmoituksen kuvissa keittiön ikkunoihin, ja pystyin hyvin kuvittelemaan vanhan keittiön tilalle uuden valoisan keittiön. Vaikka mustat keittiöt ovat juuri nyt suosittuja, halusimme keittiöstä vaalean ja valoisan. Kirjavan laattalattian vuoksi trendikkäät harmaat, beiget ja greiget sävyt karsiutuivat pois. Vetimetön, valkoinen mattaovi (Ikea Voxtorp) tuntui lopulta parhaimmalta vaihtoehdolta, sillä halusimme uuden keittiön kestävän myös aikaa. Seinät maalasimme puolihimmeällä Tikkurilan Luja -maalilla, jonka sävytimme vaaleanharmaaksi (Teknos sävy T1329).

Keittiöremontin suunnittelu

Minulla oli aika tarkka näkemys siitä, miten keittiön kaapistot tulisivat uudessa keittiössä asettumaan. Isompia sähkö- ja putkitöitä ei ollut luvassa, sillä pistokkeiden, vesipisteen ja uunin paikat säilyisivät ennallaan. Muuten keittiön pohjaan tehtiin paljonkin muutoksia. Päätimme säilyttää vanhasta keittiöstä vain kylmälaitteet, jotka olivat reilun vuoden vanhoja. Täyskorkeat kylmälaitteet ovat osoittautuneet käytännössä ihanan tilaviksi.

Pyysin tarjouksen ja tein tarkemman keittiösuunnitelman useamman eri keittiöfirman kanssa: Noblessa, Kvik, Epoq ja Ikea. Sain pääosin erittäin hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Hioimme alkuperäistä suunnitelmaani aina kunkin keittiöfirman tarjolla olevien kaapistojen mukaisesti. Suunnittelua helpotti ja nopeutti huomattavasti se, että minulla oli näyttää oma suunnitelmani pohjaksi. Näin emme joutuneet aloittamaan suunnittelua aivan alusta. Silti jokaiseen vierähti sen verran paljon aikaa, että en halunnut tehdä vertailua tämän enempää.

Suunnitelmat vastasivat toisiaan. Suurimmat erot olivat materiaaleissa, laitteissa ja hinnoissa. Epoq-keittiöt tippui pois oikeastaan hieman harmillisesti heidän kannalta, sillä vuorossa ollut työntekijä ei ollut kovin innoissaan suunnitelman tekemisestä. Tuli ennemminkin tunne, että olimme vähän häiritsemässä. En ollut lopulliseen suunnitelmaan tyytyväinen, mutta en myöskään jaksanut ottaa enää uudelleen yhteyttä suunnittelijaan huonon fiiliksen vuoksi.

Noblessa tippui pois kalliin hinnan vuoksi. Heillä oli käynnissä -40 % kampanja ja ystävällinen suunnittelija teki kaikkensa saadakseen hinnan kilpailukykyiseksi Ikean keittiön kanssa. En kuitenkaan halunnut tinkiä laitteista tai ratkaisuista (esim. laatikoston muuttaminen kaapiksi halvemman hinnan vuoksi).

Kvik-keittiön suunnittelijan kanssa saimme aikaan todella hyvän suunnitelman, mutta ongelmaksi muodostui se, että meneillään olevan kampanjaedun saadakseen heiltä olisi pitänyt ottaa kaikki laitteet, taso, hana ja allas. Kaipasin enemmän valinnanvaraa ja joustavuutta, sillä etenkin laitteisiin halusin tutustua rauhassa itse. Muuten olisin saattanut päätyä Kvik-keittiöön.

Siispä päädyimme lopulta ottamaan keittiön Ikeasta. Laitteet, tasot, hana ja allas ostettiin muualta. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä valintaan kaikkien osalta, joten jaan mielelläni kokemuksia Ikea-keittiöstä.

Vanha keittiö

Keittiön pohjaratkaisu

Keittiön suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon välimatkat ja etäisyydet (ns. kultainen kolmio: liesi, vesipiste, kylmälaitteet). Vanhassa keittiössä kylmälaitteet olivat 4 metrin päässä liedestä, joten halusin ehdottomasti siirtää kylmälaitteet lähemmäs. Korotettu astianpesukone olisi ollut kiva, mutta se siirrettiin alas, jotta saimme lisää pöytätasoa. Työskentelytilaa ei ole koskaan liikaa! Astianpesukoneen viereen mahtui 40 cm leveän laatikosto aterimille. Ylimmässä laatikossa on sisällä piilolaatikko, jossa terävät veitset ovat piilossa taaperolta.

Vesipiste pysyi teknisesti paikallaan, mutta allas ja hana siirrettiin kulmasta pois astianpesukoneen luokse. Altaan alla on roskakori ja biojäteastia vetolaatikossa. Muut kierrätysastiat meillä on keittiön viereisessä kodinhoitohuoneessa. Yläkaapit ovat hyllykaappeja ja altaan yläpuolella on 60 cm leveä kuivauskaappi. Valaistus yläkaappien alla on Ikeasta, himmennettävä led-valolista (edellinen malli tästä).

Uuni ja liesi pysyivät samassa paikassa. Lieden molemmin puolin on 60 cm leveät laatikostot piilolaatikkoineen. Näissä on käden ulottuvilla mm. mausteet, kauhat ja lastat, säilykkeet, sekä muovikipot ja yleisimmät arkilautaset (jotta tiskikoneen tyhjentäminen olisi mahdollisimman vaivatonta). Vasen kulma on ns. tyhjä, eli siellä on vain vesiputket. Vasemmanpuoleisen laatikoston viereen saimme mahtumaan vielä 20 cm leveän apteekkarinkaapin, jossa on kätevästi leikkuulaudat, öljypullot ja pippurimylly käden ulottuvilla.

Baarikaappi ja aamiaispöytä saivat lähteä, jotta saimme tilasta avaramman. Yläkulmakaappi oikeassa kulmassa sai myös lähteä. Kulmakaapin tilalle sijoitin mielessäni vanhan String Pocket -hyllyni, joka sopikin siihen aivan loistavasti. String-hyllyn alle ostin Ikeasta paristokäyttöisen Stötta led-valolistan.

Kulmassa on iso 120 cm kulmakaappi ulosvedettävällä mekanismilla. Sen vieressä on apteekkarinkaappi ja vielä reunimmaisena 40 cm leveä laatikosto.

Lähtötilanne

Kylmälaitteiden vanhalle paikalle tuli korkea 60 cm kaappi, 30 cm apteekkarinkaappi sekä haaveilemani aamiaiskaappi. Ikeassa ei ole valmista aamiaiskaappia, mutta kovan tutkimisen ja ystävällisen Ikean keittiösuunnittelijan kanssa kehittelimme loistavan DIY-aamiaiskaapin. Tästä voisin tehdä tarkemman postauksen myöhemmin.

Alkuperäinen keittiö

Keittiön laitteet, tasot, allas ja hana

Kuten aiemmin mainitsin, halusin valita keittiön laitteet, altaan ja hanan itse. Emme siis ottaneet näitä Ikeasta, vaikka olen kuullut niistä pelkästään positiivia kokemuksia.

Panostimme:

-Stalan laadukkaaseen komposiittialtaaseen, jossa on erillinen pieni kaatoallas. Suosittelen!

-Kvartsitasoihin. Tilasimme tasot Hansakiveltä. Asiakaspalvelu, mittaus, asennus ja jälki olivat kaikki erinomaista, joten voin suositella Hansakiveä lämpimästi. Tasot ovat ihanat!

-80 cm leveään AEG:n induktiolieteen. Liesi on kokonaan musta, joten se miellytti myös silmää.

Pihistimme:

-Hanassa, sillä tuntui jotenkin järjettömältä maksaa mustasta hanasta moninkertainen hinta merkin vuoksi. Ulosvedettävä suihkupää oli alkuperäinen toiveeni, mutta malli, jonka olin ajatellut ostaa, oli juuri lopetettu. 149 euron hana on osoittautunut oikein hyväksi! (Tässä mallissa on perinteinen vipu, joka sopii minulle paremmin kuin modernimmat mallit, joissa vipu on oikealla. Jostain syystä minulla on oikeakätisenä aina vasen käsi vapaana, kun olen ottamassa hanasta vettä. Näin ollen avaan oikealla puolella olevan vivun aina ristikkäin vasemmalla kädellä. Olenkohan ainoa?)

Musta hana ja musta komposiittiallas tuovat vähän kontrastia muuten vaaleaan keittiöön

Keittiöremontti ja Ikea-keittiön asennus

Jos päädyt tilaamaan keittiön Ikeasta, älä tingi kotiinkuljetuksesta. Ajattelin ensin, että sieltähän me näppärästi keräilemme tuotteet itse peräkärryyn ja kannamme kotiin. Onneksi emme tehneet sitä virhettä! Kun kuorma-auto peruutti pihaan ja kaksi raavasta miestä kantoi pari lavallista tavaraa meidän olohuoneeseen (ks. vähän pimeä kuva alla), olin enemmän kuin tyytyväinen, että valitsimme kotiinkuljetuksen ihan perille asti. Tuotteiden keräily Ikean varastolta olisi varmasti ollut myös hidasta ja työlästä.

Ikea-keittiö kotiinkuljetettuna

Ikea tarjoaa asennuspalveluita, mutta me teimme kaiken alusta asti itse. Meillä oli sellainen työnjako, että mies hoiti purkamisen ja pohjatyöt, minä suunnittelun, selvittelyn ja vanhojen tavaroiden myynnin. Mies hoiti asennustyöt ja minä runkojen sekä laatikoiden kokoamisen. Teimme keittiöremonttia ensimmäistä kertaa. Tai oli minulla kokemusta sen verran, että olin pari vuotta aiemmin auttamassa mökin Ikea-keittiön kokoamisessa, joten tiesin, että ohjeita lukemalla siitä selviää. Ohjeiden lukeminen tuntuu jossain vaiheessa turhalta. Voisi kuvitella, että samanlaiset laatikot kootaan samalla tavalla (kun yhden on koonnut, osaa seuraavan jo ulkoa). Suosittelen kuitenkin seuraamaan ohjeita ja keskittymään. On nimittäin eri asia koota alalaatikkoa, keskelle tulevaa laatikkoa, ylälaatikkoa ja sisälaatikkoa, vaikka periaate on kaikissa sama. No, pari kertaa piti silti purkaa ja koota uudelleen, mutta laitan sen väsymyksen piikkiin. Kokosin kaappeja yötyönä taaperon mentyä nukkumaan.

Ikea-keittiön kokoaminen ja asentaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Se ei ole vaikeaa, mutta jos vihaat jo valmiiksi Ikea-kalusteiden kokoamista, en suosittele. Olen aina tykännyt koota huonekaluja, joten kokoaminen oli enimmäkseen ihan kivaa. Ruuvimeisselin ja vasaran lisäksi suosittelen ehdottomasti hankkimaan pienen ruuvinvääntimen (ks. kuva alla), joka mahtuu pieniin koloihin ja säästää ranteita. Ilman sitä olisin ehkä menettänyt toivoni.

Ikea-keittiön hyviä puolia on joustavuus ja helppous – etenkin, jos Ikea on lähellä. Ostaminen, vaihtaminen ja palauttaminen on helppoa. Meidänkin suunnitelmaan tuli monenlaisia muutoksia matkan varrella, ja niiden toteuttaminen vaati aina vain ylimääräisen reissun Ikeaan. Esimerkiksi vasemman kulman kapean apteekkarinkaapin tilalle oli piirretty noin 15 cm leveä peitelevy. Kun nostimme kaapit seinälle asennuskiskoihin, alkoi mietityttää voisiko hukkatilaa hyödyntää jotenkin. Lopulta säädimme lieden ja laatikostojen paikkaa niin, että saimme siihen peitelevyn sijaan mahtumaan 20 cm leveän apteekkarinkaapin. Kätevää! Samoin kaikki laatikostojen ja kaappien lisäosat (piilolaatikot, väliseinät, aterinlaatikot, roskikset yms) olemme hakeneet Ikeasta sitä mukaan, kun niitä on kaivattu.

Keittiöremontin hinta

Keittiöremontin hintaan voi vaikuttaa monella tavalla. Teimme keittiön kokonaan itse, ainoastaan kivitasot tultiin asentamaan ammattilaisten toimesta. Mies purki vanhan keittiön isänsä kanssa yhdessä päivässä (tai oikeastaan muutamassa tunnissa) ja teki pohjatyöt. Tässä vaiheessa hän lähti työmatkalle ja minä kokosin kaikki keittiön kaapit sekä laatikot iltaisin, kun olin saanut taaperon nukkumaan.

Sain vanhan keittiön kaikki osat myytyä Torissa, joten mitään emme joutuneet viemään kaatopaikalle. Tästä olin erityisen iloinen, sillä pelkäsin, että joudumme kuskaamaan käyttökelpoista tavaraa pois. Päätimme myös säästää vanhasta keittiöstä kylmälaitteet, kuten jo aiemmin mainitsin. Oma astianpesukoneemme oli sen verran uusi, että päädyimme lopulta pitämään myös sen. Ostimme integroitavaa tiskikonetta varten oven valmiiksi Ikeasta, mutta ostamme uuden koneen vasta kun vanha lakkaa toimimasta.

Remontoiminen ei ole mikään varsinainen ekoteko, mutta fiksuilla valinnoilla voi säästää sekä luontoa että rahaa. Olemme koko remontin ajan hyödyntäneet olemassa olevat materiaalit mahdollisimman hyvin. Olemme ostaneet ja myyneet Torissa monenlaista. Kaatopaikalle on viety koko talon remontin jälkeen vasta vanhat laminaattilattiat ja kylpyhuoneen purkujätteet.

Keittiöremontille tuli kokonaisuudessaan hintaa noin 9000 euroa, joka sisältää kaiken, myös kvartsitasot. Muutaman satanen saatiin takaisin vanhojen kalusteiden myynnistä. Toisten keittiöfirmojen kautta saadut tarjoukset olivat hieman kalliimpia, ei paljon, mutta sisältö ja materiaalit olisivat olleet edullisempia. Esimerkiksi tasot olivat laminaattia ja laatikostojen tilalla edullisempia kaappeja jne. Tässä keittiössä emme pihistäneet mistään, eli hintalappuja katsomatta ostimme juuri sellaiset laatikostot, piilolaatikot ja kaapit, kun halusimme. Silti hinta jäi kohtuulliseksi. Mitä pidät muutoksesta? Kuulisin mielelläni kommentteja ja kysymyksiä!

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Keittiöremontti

 1. Iitu sanoo:

  Hei, aamiaskaappi-ratkaisu kiinnostaisi kovasti! Oman keittiön päivitys on edessä juuri, ja pohjaratkaisu on hyvin samanlainen, Ikeasta myös jäätiin aamiaskaappia kaipaamaan.

  Tykkää

  • helsinkitchen sanoo:

   Kiva kuulla, hyvä kun jätit kommentin. Minulla on ollut aamiaiskaapin postaus luonnoksena jo vaikka kuinka pitkään, mutta se on jäänyt viimeistelyä vaille valmiiksi. Yritän saada sen pian julki! Aamiaiskaappi on ollut tosi toimiva, tykkään kovasti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s