Itse tehty naanleipä onnistuu parhaiten pannulla paistaen

Voiko naanleipää tehdä itse? Periaatteessa voi, mutta aivan autenttista ei kotona saa tehtyä, ellei kotona ole tandooriuunia. Aito naanleipä paistetaan kuumassa tandooriuunissa, jota on vaikea korvata. Parhaaseen lopputulokseen kotona pääsee, kun paistaa naanleivät valurautapannulla – ja kääntää pannun ympäri!

naan-leipä
Naanleivät juuri ennen voitelua.

Blogipostauksen lopussa on naanleivän ohje, jolla saat helposti flatbread-tyyliset, herkulliset leivät. Niistä tuli mukavasti palautetta ja kiitosta, että ne olivat onnistuneet hyvin. Minua jäi kuitenkin mietityttämään, eikö kotona saa tehtyä naanleipää, joka muistuttaisi vielä enemmän aitoa tandooriuunissa paistettua naanleipää?

Niinpä jatkoin tutkimista ja testaamista. Löysin reseptin, johon ei tule hiivaa, vaan leipä kohotetaan leivinjauheella. Taikina oli ihanan helppo tehdä ja käsitellä! Leipien paistaminen oli mielenkiintoista: naanleivät paistetaan valurautapannulla, joka käännetään ympäri, jotta leivän pinta paistuisi kuten tandooriuunissa.

Huom! Suosittelen katsomaan Youtubesta tämän videon, jotta ymmärrät reseptin paremmin. Resepti on helppo, mutta pitkä, koska yritin kirjoittaa kohdat mahdollisimman selkeästi.

Nämä naanleivät ovat maultaan mielestäni lähempänä autenttisia naanleipiä, mutta toki rakenteeltaan hieman erilaisia. Toivottavasti maistuu myös sinulle!

Lähes autenttinen naan-leipä

5 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa (lisää suolaa, ellet aio voidella leipiä)
1/4 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl öljyä
1 1/2 dl maitoa tai vettä
1/2 dl turkkilaista jogurttia

  1. Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää öljy ja sekoita. Sekoita joukkoon jogurtti ja neste. Alusta taikina tasaiseksi käsin. Siitä pitäisi tulla pehmeä, mutta tarttumaton pallo. Jätä taikina kostean liinan tai tuorekelmun alle kulhoon mieluiten pariksi tunniksi.
  2. Taputtele taikina pötköksi ja jaa se 6 palaan. Peitä muut palat, jotta ne eivät kuivu.
  3. Kauli yksi taikinapallo litteäksi ja pyöreähköksi lätyksi. Kauli keskeltä reunoja kohti. Käytä apuna jauhoja.
  4. Kuumenna (mieluiten valurautainen) pannu keskilämmöllä. Oikea lämpötila löytyy kokeilemalla. Ota taikinalätty käteesi ja kastele sen toinen puoli vedellä. Kastele leipä kunnolla. Pane se kostutettu puoli alaspäin pannulle (ilman rasvaa).
  5. Kypsennä leipää hetken aikaa. Leivän pitäisi alkaa hiljalleen kuplia. Kypsyyttä ei pysty kokeilemaan, mutta pienikin ”palaneen” tuoksu on merkki viimeistään kääntää pannu.
  6. Käännä pannu – siis kirjaimellisesti koko paistinpannu – ympäri. Leipä pysyy pannun pohjassa kiinni veden avulla. Katso, että leipä ei osu levyyn, vaan niiden väliin jää ilmaa. Leipä paistuu kuumaa levyä vasten kuin tandooriuunissa. Kurki leipää välillä, jotta se ei pääse palamaan. Jos leivässä on korkeat ilmakuplat, ne kannattaa puhkaista ennen paistamista, jotta leipä ei osu kuumaan levyyn.
  7. Paista kaikki leivät näin. Pidä valmiit leivät lämpimänä liinan alla. Voitele leivät sulatetulla voilla ja lisää halutessasi myös valkosipulia. (Videolla neuvotaan lisäämään valkosipuli jo ennen paistamista, mutta en halunnut ottaa riskiä sen polttamisesta.)

Huom! Pannun kääntäminen ei onnistu induktioliedellä, sillä induktiolevy sammuu, kun pannun kääntää ympäri. Kokeilin paistaa leivät myös induktioliedellä valurautapannussa siten, että käänsin leivät pannulla paistamisen puolivälissä. Näin leivät eivät tule ihan yhtä ilmaviksi, mutta parempaa ratkaisua en induktioliedellä vielä ole keksinyt.

Leivät ovat parhaimmillaan juuri tuoreina, joten paista ne vasta juuri ennen ruokailua. Jos leipiä jää, ne kannattaa peittää hyvin ja käyttää seuraavana päivänä mikron kautta. Leivinjauheella kohotetut leivonnaiset eivät ole seuraavana päivänä kovin herkullisia, joten näitä ei kannata säästellä.

Naan-leipä

1 1/2 dl kaurajuomaa tai maitoa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
3/4 tl suolaa
2 rkl öljyä
4-5 dl vehnäjauhoja

  1. Sekoita kulhossa kaurajuoma ja turkkilainen jogurtti. Lämmitä seos mikrossa hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (+42 C). Lisää kuivahiiva, sokeri ja suola.
  2. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää lopuksi öljy.
  3. Anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.
  4. Muotoile taikina jauhotetulla alustalla pötköksi. Jaa taikina 4-8 osaan riippuen siitä, minkä kokoisia leipiä haluat. (Tein 4 leipää noin 20 cm halkaisijaltaan.)
  5. Taputtele ja venyttele taikinapalat leipäsiksi jauhojen avulla. Öljyä leivän pinta (helpointa käsin) ja nosta valurautapannulle paistumaan. Huolehdi, ettei pannu ole liian kuuma, jotta leivät eivät pala. Käännä leipä, kun se on kohonnut ja saanut hieman väriä. Tarjoa naanleivät heti lämpiminä.

Huom!

  • Voit kokeilla myös näihin naanleipiin ylempänä mainittua kikkaa, eli kääntää pannun ympäri. Tällä taikinalla en ole itse sitä testannut. Kerrothan kommentteihin, jos testasit!
  • Valmiiden leipien pintaan hankasin halkaistua valkosipulia ja voitelin leivät voilla. Näin saat ihanat garlic naan -leivät. Kuvassa olevia leipiä ei ole vielä voideltu.
  • Naanleipä maistuu parhaalta heti tuoreena, joten leipiä ei kannata paistaa etukäteen odottamaan.
  • Jos kaipaat vegaanisia naanleipiä, löydät vegaaniset naanleivät esimerkiksi täältä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Itse tehty naanleipä onnistuu parhaiten pannulla paistaen

Jätä kommentti