Kesän paras hetki koittaa, kun saa syödä ensimmäiset muurinpohjaletut. Parhaalta letut maistuvat jäätelön tai kermavaadon ja tuoreiden marjojen kanssa. Tai sokerin kanssa. Lämpiminä tai kylminä. Tai suolaisella täytteellä. Tai ihan vain sellaisenaan.
Lettutaikina
- 1/2 l maitoa
- 2 – 2 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- 2 kananmunaa
- 2 rkl öljyä
- voita paistamiseen
1. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito, jauhot, suola ja öljy. Jätä taikina turpoamaan noin 30 minuutiksi. Paista taikinasta pieniä tai suuria lettuja kuumalla pannulla.
Muurinpohjaletut
Muurinpohjaletuissa käytetään usein vehnäjauhojen lisäksi ohrajauhoja, jotka antavat lettuihin enemmän makua. Jos ohrajauhoja ei satu löytymään mökin kaapista, niin tavallinen lettutaikina sopii toki myös muurinpohjalettuihin.
- 1/2 l maitoa
- 2 kananmunaa
- 1 dl ohrajauhoja
- 1 1/2 – 2 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl öljyä
- 1/2 tl suolaa
- voita paistamiseen
- Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito. Lisää suola ja jauhot samalla sekoittaen. Lisää öljy ja anna taikinan turvota noin 30 minuuttia.
- Kuumenna muurinpohjapanu tai valurautapannu kuumaksi. Lisää pannuun öljyä tai voita ja noin 1 dl taikinaa. Levitä tasaiseksi lastan avulla. Kun pohja on kypsynyt ja lettu irtoaa helposti pannusta, käännä lettu varovasti ja paista se kypsäksi.
Nämä ihanat muurinpohjaletut nappasin mukaan mökiltä juhannuksena. Iskän paistamat muurinpohjaletut maistuivat taivaalliselta myös seuraavana päivänä.