Tein pitkästä aikaa lihapataa. Karjalanpaistin sijaan teen yleensä vähän erilaista lihapataa, johon tulee enemmän makua ja raaka-aineita. Yksi suosikeistani on tällainen mehevä, tomaattinen lihapata, jossa on Välimereltä tuttuja makuja; aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja ja fetaa. Kutsutaan sitä vaikka kreikkalaiseksi lihapadaksi. Kreikkalainen lihapata ei ole mikään autenttinen kreikkalainen ruoka, vaan vähän erilainen resepti karjalanpaistilihoista.

Lihapata on kätevä arkiruoka, sillä siitä riittää ruokaa seuraavaksikin päiväksi. Padan saa nopeasti uuniin ja se hautuu siellä itsekseen ilman vahtimista. Tästäkin ruoasta otin pienempään vuokaan vauvalle oman version ennen suolan ja suolaisten raaka-aineiden lisäämistä. Vauvan lihapataa kannattaa vähän sekoitella paistamisen aikana, jotta pinta ei kuivu. Vauvan padan soseutin keitettyjen perunoiden kanssa.
Kreikkalainen lihapata
2 rs (à 700 g) karjalanpaistilihoja
6 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 tl rosmariinia
2 tlk (à 400 g) kokonaisia tomaatteja tomaattimehussa
4 dl vettä
1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 dl kalamataoliiveja
1 1/2 tl suolaa
Pinnalle:
1 pkt (200 g) fetaa
- Ruskista lihapalat kuumassa padassa muutamassa erässä. Voit käyttää ruskistamiseen aurinkokuivattujen tomaattien öljyä.
- Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja lohko sipulit. Lisää sipulit, rosmariini, tomaattisäilykkeet, vesi ja kirsikkatomaatit pataan. Kuumenna.
- (Jos teet pataa vauvalle, ota tässä vaiheessa pienempään uunivuokaan vauvan versio.)
- Sekoita lopuksi pataan aurinkokuivatut tomaatit, oliivit sekä suola.
- Hauduta 175-asteisessa uunissa kannen alla noin 1 1/2 – 2 tuntia. Pidempi haudutusaika tekee lihasta mureampaa.
- Murenna feta valmiin padan pinnalle. Tarjoa lihapata keitettyjen perunoiden tai halutessasi riisin kanssa.