Belugabolognese ja belugalasagne

Kävin läpi kuiva-ainekaappia ja nostin pöydälle tuotteet, joiden päiväys oli umpeutumassa lähiaikoina. Teen tätä säännöllisesti, koska olen innokas shoppailija, ja kuiva-ainekaappiimme kertyy helposti vähän liikaa tuotteita. Loistava tapa vähentää ruokahävikkiä, saa käyttää!

Kaapista löytyi pussillinen belugalinssejä. Belugalinssit ovat mustia, joten ne muistuttavat maailman kalleinta beluga-kaviaaria. Siitä niiden nimikin on peräisin. Olen nostanut linssipussin aiemminkin pöydälle, mutta siirtänyt sen sitten takaisin kaappiin odottamaan. Nyt päätin, että belugalinssit on syötävä. Ja kyllä muuten kannatti!

Linsseistä syntyi aivan uskomattoman hyvä kasvisbolognese! Teki mieli lusikoida sitä suoraan pannulta. Belugabolognese toimisi loistavasti sellaisenaan pastakastikkeena perinteisen jauhelihabolognesen tapaan. Sen voi myös jatkojalostaa lasagneksi. Belugalasagnen resepti löytyy postauksen lopusta. Pussin loput belugalinssit keitin valmiiksi, ja jaan niistä pari ideaa myöhemmin.

Huom! Voit tehdä linssibolognesen myös punaisista linsseistä tai valmiiksi kypsennetyistä linsseistä, joita myydään säilykkeenä. Jos käytät valmiiksi kypsennettyjä linssejä, tarvitset huomattavasti vähemmän keittoaikaa. Voit siinä tapauksessa jättää bolognesesta myös veden pois. Lisää vettä vain tarvittaessa. Suosittelen kuitenkin lämpimästi kokeilemaan tätä versiota, sillä belugalinssit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Belugabolognese

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 1/2 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
2 tl basilikaa
2 tl sokeria
ripaus mustapippuria
1 rkl balsamicoa
2 rkl tomaattisosetta
2 dl mustia belugalinssejä
4 dl vettä
2 tlk (à 400 g) kokonaisia tomaatteja tomaattimehussa

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla. Lisää mausteet, balsamico, tomaattisose, linssit ja vesi. Keitä noin 10 minuuttia.
  2. Lisää tomaattisäilykkeet pannulle. Riko hieman tomaattien rakennetta. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka hauduttamista 10-20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. (Keittoaika vaihtelee hieman riippuen linssien tuoreudesta. Linssien keittoaika 20-30 minuuttia).
  3. Tarjoa belugabolognese sellaisenaan pastakastikkeena tai käytä linssilasagnen valmistukseen.

Belugalasagne

Valmista ensin belugabolognese ohjeen mukaisesti.

Valkokastike
2 rkl voita
1/2 dl vehnäjauhoja tai kaurajauhoja
6 dl maitoa tai kaurajuomaa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
n. 100 g juustoraastetta (emmental-mozzarella)

Pinnalle
50 g juustoraastetta

  1. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot kierrevatkaimella. Kaada kattilaan puolet nesteestä ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu neste, kuumenna koko ajan sekoittaen ja keitä pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon lopuksi juustoraaste.
  2. Öljyä suorakaiteen muotoinen vuoka. Levitä pohjalle linssibolognesea ja sen päälle lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle linssibolognesea ja juustokastiketta. Täytä näin kaksi seuraavaa kerrosta. Viimeisen kerroksen päälle tulee vain juustokastiketta ja pinnalle juustoraastetta.
  3. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä peitettynä noin 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Gluteeniton lasagne: Korvaa lasagnelevyt gluteenittomilla lasagnelevyillä. Suurusta valkokastike gluteenittomilla kaurajauhoilla, maizenalla tai gluteenittomalla jauhoseoksella

Jätä kommentti