Tuoreita sämpylöitä


Leivoin tässä eräänä iltana tuoreita sämpylöitä ylijääneestä puurosta. Oi, miten ihana tuoksu niistä leviää koko asuntoon (ja rappukäytävään)! Pitäisi leipoa useammin. Ja leipoisinkin mielelläni, mutta ongelmani on leipomusten hävittäminen. Nämä sämpylät laitoin pakastimeen, koska niitä on helppo sulattaa sieltä yksitellen vaikkapa aamiaiselle. Mutta minne laittaisin esimerkiksi täytekakun? Voinhan aina ilahduttaa työkavereita tai kutsua vieraita. Ja voihan kakunkin pakastaa, mutta pakastimen koko on rajallinen, ja mieluummin leivon vieraille aina tuoretta kuin kaivan pakastimesta vanhoja. Hyviä ideoita otetaan vastaan 🙂
Leipurin tyttärenä olen saanut yhden vinkin, jota aina hyödynnän sämpylöitä ja patonkeja leipoessani. Kun laitan pellin uuniin, heitän uunin pohjalle lasillisen vettä. Vesihöyry tekee sämpylöihin rapeamman kuoren. Vettä voi heittää uunin pohjalle uudestaan paistamisen puolivälissä.
Tämä ohje ei ole täydellinen tai tarkka ohje leipomistani sämpylöistä. Sämpylöiden leipominen ei ole minun mielestäni niin kamalan tarkkaa puuhaa – kunhan taikina jää riittävän löysäksi, että sämpylöistä tulee pehmeitä. Mukailin hieman tätä Myllyn Parhaan ohjetta. En mitannut valmiin puuron määrää, vaan arvioin sen silmämääräisesti. Siirapin sijaan laitoin ripauksen sokeria. Pieni määrä sokeria taikinassa edistää hiivan toimintaa, joten sitä ei kannata jättää kokonaan pois.
Sämpylät puurosta
 (n. 20 kpl)
4 dl                         valmista kaurapuuroa
3 dl                         kuumaa vettä
1/2                          hiiva
1-2 tl                       suolaa
ripaus                      sokeria
8-10 dl                    hiivaleipäjauhoja
1 rkl                        rypsiöljyä
  1. Lisää jäähtyneeseen puurokattilaan puuron sekaan kuumaa vettä ja liuota hiiva tähän kädenlämpöiseen seokseen (kuuma vesi jäähtyy viileän puuron ansiosta). Anna seoksen olla kattilassa kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia.
  2. Lisää suola ja sokeri. Alusta seos taikinaksi hiivaleipäjauhoilla. Lisää alustuksen loppupuolella öljy. Löysähköstä taikinasta saat pehmeät sämpylät.
  3. Leivo taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille. Jos taikina on helposti käsiteltävää, voit pyöritellä paloista pyöreitä sämpylöitä. Kohota sämpylät peitettyinä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.

 

 

Pirkko Limppu, leipurin tytär. Muisto serkun häistä, jossa sain tämän kortin tutustumisleikistä. (puhelinkuva)
Advertisement
Posted in: Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s