Pehmeä pullataikina

Ajattelitko leipoa korvapuustipäivän (4.10.) kunniaksi pullaa? Ihanan pehmeät pullat syntyvät riittävällä vaivaamisella ilman taikinaan lisättyä kananmunaa. Tuoreita pullia on vaikea vastustaa!

Pullataikinan pohjana käytän luotettavaa reseptiä, joka on vanha, hyväksi havaittu ja lukuisia kertoja testattu. Resepti löytyy Pirkka vehnäjauhopakkauksesta ja tietysti K-ruoan verkkosivuilta. Omaan pullataikinaani olen tehnyt pieniä muutoksia. Jätän kananmunan taikinasta pois, jotta pullista tulee varmasti pehmeitä. Pullataikina onnistuu oikein hyvin ilman kananmunaa! Toisinaan laitan hieman vähemmän suolaa (1 tl) ja nesteenä käytän useimmiten kaurajuomaa. Leivon myös usein hetken mielijohteesta, joten käytän lähes aina kuivahiivaa.

Pehmeä pullataikina

5 dl maitoa tai kaurajuomaa
50 g hiivaa (tai 2 ps kuivahiivaa)
1 1/2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
13-14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia (huoneenlämpöistä)

Lisäksi
kananmuna* voiteluun
raesokeria koristeluun

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste hieman lämpimämmäksi ja sekoita hiiva suoraan nesteeseen tai pieneen määrään jauhoja.)
  2. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen, vaivaa samalla taikinaa käsin tai yleiskoneella.
  3. Jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa lisää huoneenlämpöinen rasva. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Taikina saa olla pehmeää.
  4. Kohota taikinaa liinan alla noin 15 minuuttia.
  5. Vaivaa taikinaa pöydällä ja leivo pulliksi. Voitele kohonneet pullat ja koristele raesokerilla. Paista pitkot 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia ja pikkupullat 225-asteisessa uunissa 7-10 minuuttia.

*) Voit korvata kananmunan esimerkiksi kaurajuomalla, siirappi-vesiseoksella, sokeri-vesiseoksella tai maidolla.

Korvapuustit: Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ohuiksi levyiksi. Levitä levyille noin 100 g rasvaa, 1 dl sokeria ja 2 rkl kanelia. Kääri tiukasti rullille ja jätä saumapuoli alaspäin. Leikkaa rullat terävällä veitsellä vinottain kolmikulmaisiksi paloiksi. Nosta palat niin, että kapeampi sivu tulee ylöspäin. Paina sormilla palat lyttyyn niin, että kapea kohta painuu lähes pöytään saakka. Näin leikkauspintojen pitäisi kääntyä sivuille. Huom! Jos teet korvapuusteja, voit halutessasi tehdä niitä varten pullataikinan hieman vähemmällä rasvalla (noin 150 g).

Huom! Kuvissa näkyviin korvapuusteihin ripottelin tarkoituksella todella vähän raesokeria, sillä söimme niitä taaperon kanssa ja halusin minimoida turhan sokerin. Myös täytteessä on tällä kertaa vähemmän sokeria.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s