Supersuosittu rapea valkosipuli

Crispy garlic in chili oil eli rapea valkosipuli chiliöljyssä onnistuu myös kotona itse tehden! Maailmalla suosittu rapea valkosipuli sai Suomessa valtavan suosion Pirkka Parhaat -tuotteen myötä. Makea, sopivasti tulinen rapea valkosipuli sopii melkein mihin tahansa ruokaan. Se tuo uutta potkua ja makua paistettuun kananmunaan, grillimaissiin, nuudeliruokiin tai vaikka kotoisan kaalilaatikon päälle.

Idea reseptiin sai alkunsa siitä, kun minun teki kauheasti mieli Pirkka Parhaat rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä, mutta minulla ei ollut sitä kaapissa enkä jaksanut lähteä kauppaan. Niinpä kaivoin tuotteen aineosaluettelon netistä, etsin tarvikkeet kaapeista ja ryhdyin hommiin. Rapean valkosipulin tekemiseen on monenlaisia ohjeita. Jos siis haluat lisätä öljyyn erilaisia mausteita tai haluat tehdä sen jollain toisella tekniikalla, se sopii mainiosti! Yhtä oikeaa ei ole. Öljyyn voi lisätä esimerkiksi kanelitangon, tähtianiksia tai vaikkapa inkivääriä.

Rapean valkosipulin raaka-aineet ovat yksinkertaiset, eikä etukäteisvalmistelua juuri ole. Vain sipuli ja valkosipulinkynnet hienonnetaan pieniksi. Seesaminsiemenet voi halutessaan paahtaa.

Öljyä keitetään miedolla lämmöllä niin, että se hieman poreilee, mutta sipulit eivät pala. Maltti on valttia, eli älä pane levyä liian kovalle siinä toivossa, että saisit nopeammin valmista. Palanut valkosipuli tekee öljystä kitkerän ja joudut luultavasti aloittamaan alusta.

Rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä

1 1/2 dl rypsiöljyä
8 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli, salottisipuli tai kevätsipulinvarsi
1/4-1/2 dl chilihiutaleita *
2 1/2 rkl seesamiöljyä
1/4 dl seesaminsiemeniä
n. 2 rkl tummaa ruokosokeria
ripaus suolaa
(1/4 dl suolapähkinöitä tai maapähkinöitä rouhittuna)

  1. Hienonna valkosipulit ja sipuli.
  2. Kuumenna öljy pannulla miedolla lämmöllä. Lisää valkosipulit, sipulit ja chilihiutaleet. Hauduta välillä sekoitellen noin 30 minuuttia tai kunnes valkosipulit ovat rapeita ja öljy muuttunut punaiseksi. Malta mielesi lämmön kanssa, liian kuuma öljy polttaa sipulit ja valkosipulit.
  3. Sammuta levy ja lisää loput ainekset pannulle. Sekoita ja anna jäähtyä. Ole varovainen kuuman öljyn kanssa! Öljy kannattaa jäähdyttää ennen maistamista ja purkittamista.
  4. Lisää halutessasi rouhittuja maapähkinöitä tai suolapähkinöitä tuomaan lisää makua ja rapeutta. Maista öljyä jäähtyneenä. Lisää suolaa, sokeria tai seesamiöljyä makusi mukaan.

*) Chilinä käytin Santa Marian Chili red hot flakes -hiutaleita (voimakkuus 7). Laitoin 1/2 dl ja lopputulos oli melko tulinen. Laita vähän vähemmän tai miedompaa chiliä, jos et välitä kovin tulisesta.

Huom! Minulla ei tosiaan ollut tuotetta vertailtavana tätä tehdessäni, ainoastaan ainesosaluettelo. Ostin tuotteen jälkikäteen kaupasta ja huomasin, että se oli huomattavasti suolaisempaa. Tuotteessa on lähes 6 % suolaa, joten lisää halutessasi reippaammin suolaa (tai soijakastiketta).

Ps. Tein rapeasta valkosipulista Instagramiin lyhyen videon, mutta yritin etsiä myös vähän tarkempia valmistusvideoita avuksi. Tässä on mielestäni aika simppeli ja selkeä video, josta voi olla apua tätä valmistettaessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s