Maailman paras kaalilaatikko

Tein taas pitkästä aikaa syksyn lempiruokaani. Tai ainakin yhtä niistä, nimittäin Gruusialaista kaalilaatikkoa. Tavallinen kaalilaatikko on tämän rinnalla vähän tylsää, vaikka hyvää sekin. Gruusialaiseen kaalilaatikkoon tulee mm. tomaattipyreetä, valkosipulia ja smetanaa tai ranskankermaa, joten se on tavallista kaalilaatikkoa maukkaampaa.

(Muokattu 9/2021)

Gruusialaisen kaalilaatikon resepti löytyy alempaa, mutta tällä kertaa tein sitä pienin muutoksin: jätin esimerkiksi sipulin, juustoraasteen ja maustekurkut lisäämättä. En myöskään keittänyt kaalia erikseen, vaan haudutin sitä hetken suurella pannulla jauhelihan ruskistamisen jälkeen. Lisäsin kaalilaatikkoon tällä kertaa pari porkkanaa. Oikein hyvin toimi näillä muutoksilla. Alkuperäiseen reseptiin tulee smetanaa, mutta teen yleensä vähän kevyemmin ranskankermasta. Suosittelen ehdottomasti testaamaan, et varmasti pety!

Gruusialainen kaalilaatikko

noin 1,5 kg valkokaalia
1-2 dl vettä
1 iso sipuli
3-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rs (400 g) jauhelihaa *
1 prk (150 g) crème fraîchea (ranskankermaa)
1 tuubi (140 g) tomaattipyreetä
1 1/2 dl maustekurkkua paloiteltuna
2 tl Provencen mix -yrttiseosta
1 1/2 tl suolaa
(1 1/2 tl paprikajauhetta)
1/2 tl mustapippuria
1-2 dl juustoraastetta

1. Leikkaa kaali karkeaksi silpuksi. Pane kaali kattilaan ja mittaa päälle vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla 15 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää vettä tarvittaessa.
2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää sipuli ja valkosipuli, ja kuullota sipulit pehmeiksi.
4. Sekoita jauhelihaseos, ranskankerma, tomaattipyree, maustekurkut sekä mausteet kaalin joukkoon. Kaada massa voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista kaalilaatikkoa 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, kannattaa peittää vuoka foliolla.

* Käytän gruusialaiseen kaalilaatikkoon paistijauhelihaa, tavalliseen kaalilaatikkoon käytän nauta-sikajauhelihaa. Voit hyvin korvata jauhelihan jollain korvaavalla tuotteella, esimerkiksi nyhtökauralla, härkiksellä tai MiFu jauhiksella.

Alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Maailman paras kaalilaatikko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s