Tein tässä eräänä päivänä syksyn lempiruokaani. Tai ainakin yhtä niistä, nimittäin Gruusialaista kaalilaatikkoa. Tavallinen kaalilaatikko on vähän tylsää, vaikka hyvää sekin. Gruusialaiseen kaalilaatikkoon tulee mm. tomaattipyrettä ja smetanaa tai ranskankermaa, joten se on tavallista kaalilaatikkoa maukkaampaa.
Alkuperäinen ohje löytyy täältä.
Gruusialainen kaalilaatikko
noin 1,5 kg valkokaalia
1-2 dl vettä
1 iso sipuli
3-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rs (400 g) jauhelihaa *
1 prk (150 g) crème fraîchea (ranskankermaa)
1 tuubi (140 g) tomaattipyreetä
1 1/2 dl maustekurkkua paloiteltuna
2 tl Provencen Mix -yrttiseosta
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
1-2 dl juustoraastetta
4. Sekoita jauhelihaseos, ranskankerma, tomaattipyree, maustekurkut sekä mausteet kaalin joukkoon. Kaada massa voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista kaalilaatikkoa 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, kannattaa peittää vuoka foliolla.
* Käytän gruusialaiseen kaalilaatikkoon paistijauhelihaa, tavalliseen kaalilaatikkoon käytän nauta-sikajauhelihaa.
![]() |
Kotimainen kaali on hyvää ja edullista perusruokaa. Ja vieläpä terveellistä! |
![]() |
Gruusialaiseen kaalilaatikkoon tulee sipulin lisäksi reilusti valkosipulia. |