Joulunaikaa ja jouluherkkuja

On olemassa jouluihmisiä ja jouluihmisiä. Minä olen ehdottomasti Jouluihminen isolla J:llä. Joulun odottaminen ei ehkä ole yhtä jännittävää kuin joskus lapsena, mutta edelleen jouluun liittyy tietynlaista taikaa. Joululaulut, joululahjojen ostaminen ja paketoiminen, jouluruokien suunnittelu ja valmistaminen, erilaiset joulun tuoksut, mausteet, piparit, jouluaatto, perhe, pikkulasten käsinkosketeltavissa oleva jännitys, joulukirkko, joulupuuro, joulukuusen koristelu, vierailu isovanhempien luona (kuinka onnekas olenkaan, että kaikki neljä isovanhempaani ovat vielä elossa?). Joulussa parasta on yhdessä oleminen, yhdessä tekeminen, herkuttelu ja rauhoittuminen.

Joulupuuro on parasta.

Joulu alkaa riisipuurosta. Tänä vuonna en malttanut odottaa jouluaattoon asti, vaan keitin itselleni kattilallisen riisipuuroa jo etukäteen. Koko kattilallinen meni parempiin suihin, vaikka olin ajatellut leipoa osasta karjalanpiirakoita. Nam!

Jostain syystä minun teki myös hirveästi mieli leipoa pipareita, vaikka en ole kovin suuri piparifani (lukuunottamatta taikinaa). Vietin yhden illan piparihommissa ja toisen pipareita koristellessa. Kukahan nämä kaikki piparit söisi? 
Piparkakkutaikinan ystävän suosikki: piparimudcake.
Jo perinteeksi muodostunut piparimudcake kuuluu omiin suosikkeihini. Piparitaikinan ystävänä piparimaustein maustettu mehevä suklaakakku on parasta. Olen tehnyt näitä viemiseksi joulukukan sijaan, ja joka kerta kakku saa valtavasti kehuja. Tällä kertaa vein kakun mummmolaan. Kakku on kätevä, koska se säilyy muutaman päivän hyvänä ja sen voi myös pakastaa.

Meidän joulupöydässä tärkeintä on alkupalat. Pöydässä on aina tarjolla mätileipiä, eli paahtoleipää mädin, punasipulin ja smetanan kanssa. Tänä vuonna halusin tuoda jotain uutta, joten tein lisäksi avokadomoussea, joka toimi kivasti mätileipien kanssa. Lisäksi kuvassa näkyy ihania kylmäsavulohirulla, jonka täytteenä on yrttistä tuorejuustoa.

Jouluaaton vietimme jälleen isolla porukalla. Äiti, isä, isosisko, pikkuveli perheineen ja pikkusisko perheineen. Meitä on sisarusten lapset mukaanlukien 12 henkeä pöydän ympärillä, joten vilinää riittää. Itseasiassa tällä kertaa meitä oli 14, sillä kutsuimme myös isovanhemmat jouluaterialle. Useimmiten meillä juoksentelee lisäksi kolme koiraa jaloissa, joten meillä ei voi puhua kovinkaan vakavasti joulurauhasta.. Tunnelma on kuin Kiljusen herrasväessä, mutta koska olemme kaikki tottuneet siihen, se on parasta maailmassa. Joulu ei olisi joulu ilman suurta ja rakasta perhettä. ❤

Posted in: Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s