On olemassa jouluihmisiä ja jouluihmisiä. Minä olen ehdottomasti Jouluihminen isolla J:llä. Joulun odottaminen ei ehkä ole yhtä jännittävää kuin joskus lapsena, mutta edelleen jouluun liittyy tietynlaista taikaa. Joululaulut, joululahjojen ostaminen ja paketoiminen, jouluruokien suunnittelu ja valmistaminen, erilaiset joulun tuoksut, mausteet, piparit, jouluaatto, perhe, pikkulasten käsinkosketeltavissa oleva jännitys, joulukirkko, joulupuuro, joulukuusen koristelu, vierailu isovanhempien luona (kuinka onnekas olenkaan, että kaikki neljä isovanhempaani ovat vielä elossa?). Joulussa parasta on yhdessä oleminen, yhdessä tekeminen, herkuttelu ja rauhoittuminen.
![]() |
Joulupuuro on parasta. |
Joulu alkaa riisipuurosta. Tänä vuonna en malttanut odottaa jouluaattoon asti, vaan keitin itselleni kattilallisen riisipuuroa jo etukäteen. Koko kattilallinen meni parempiin suihin, vaikka olin ajatellut leipoa osasta karjalanpiirakoita. Nam!
Meidän joulupöydässä tärkeintä on alkupalat. Pöydässä on aina tarjolla mätileipiä, eli paahtoleipää mädin, punasipulin ja smetanan kanssa. Tänä vuonna halusin tuoda jotain uutta, joten tein lisäksi avokadomoussea, joka toimi kivasti mätileipien kanssa. Lisäksi kuvassa näkyy ihania kylmäsavulohirulla, jonka täytteenä on yrttistä tuorejuustoa.