Nopea punainen curry vie Thaimaan lämpöön

Mieli haikailee etelän lämpöön, joten keittiössämme on viime viikkoina tuoksunut monenlaiset eksoottiset ruoat. Valmiin currytahnan avulla thaimaalainen punainen currykastike on varsinaista arjen pikaruokaa!

Nopea punainen curry

Kaapissamme on lähes aina kookosmaitoa sekä erilaisia maustekastikkeita ja -tahnoja. Niiden avulla taion nopean curryn tai keiton silloin, kun en meinaa keksiä mitään ruokaa. Pakastimessa pidän yleensä pussillista vihreitä papuja, joita on kätevä sujauttaa moneen ruokaan. Punaisen curryn kasviksia voit vaihdella sen mukaan, mitä sattuu olemaan kaapissa; kokeile esimerkiksi porkkanasuikaleita, sipulia tai kirsikkatomaatteja.

Tällä kertaa jääkaapissamme oli valmiiksi broilerin jauhelihaa, josta pyöräytin reseptissä olevat broileripyörykät. Jos käytät niiden sijaan esimerkiksi broilerin fileesuikaleita, on tämä punainen curry pöydässä samaan aikaan, kun riisi on kypsynyt. Punaisen curryn voi valmistaa myös esimerkiksi tofusta, katkaravuista tai vaikkapa Mifu-suikaleista.

Nopea punainen curry

100 g vihreitä papuja (pakaste)
1/4 paprika suikaloituna
1-2 rkl punaista currytahnaa
1 tl kalakastiketta
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

Broileripyörykät

400 g broilerin jauhelihaa
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl punaista currytahnaa
2 tl kalakastiketta

  1. Valmista ensin broileripyörykät. Sekoita jauhelihan joukkoon valkosipuli, currytahna ja kalakastike. Pyörittele taikina pyöryköiksi ja paista pannulla öljyssä.
  2. Lisää pannulle pavut, paprikasuikaleet, currytahna, kalakastike sekä kookosmaito. Huuhtele tölkki vesitilkalla ja kaada pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta muutama minuutti. Tarjoa curry jasmiiniriisin ja tuoreen korianterin kanssa.

Huom! Jos teet curryn esimerkiksi maustamattomista broilerin fileesuikaleista, lisää currytahnan ja kalakastikkeen määrää.

Hifistele: Itse tehty punainen currytahna

Kaupoista saa todella hyviä valmiita currytahnoja. Käytin ruokaan Pirkka punaista currytahnaa, mutta vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Punaisen currytahnan voi myös tehdä itse. Sen valmistaminen on todella helppoa, mutta raaka-aineita ei välttämättä löydy ihan jokaisesta ruokakaupasta. Lähtisin etsimään raaka-aineita etnisistä kaupoista tai hyvin varustellusta suuresta ruokakaupasta.

Thaimaassa ruokakurssilla valmistamamme currytahnan ainekset ja suuntaa-antavat määrät näkyvät alla olevassa kuvassa; punaista chiliä, galangaljuurta tai inkivääriä, sitruunanruohon vaaleaa osaa, kaffirlimetin kuorta, valkosipulinkynsiä, salottisipulia, korianterinsiemeniä (1/2 tl), kuminansiemeniä (1/2 tl), pippuria (1/2 tl) ja thaimaalaista katkaraputahnaa tai suolaa. Kokkikurssilla emme edes kuorineet valkosipulinkynsiä, vaan kaikki nämä ainekset kipattiin suureen mortteliin ja hakattiin tasaiseksi tahnaksi. Jos kotona ei ole suurta morttelia, tahna onnistuu varmasti monitoimikoneella tai vaikkapa sauvasekoittimella.

Punainen currytahna

Samat ainekset tulevat myös muihin currytahnoihin pienin muutoksin:

  • Panang currytahna: lisäksi muutama kuorittu maapähkinä.
  • Vihreä currytahna: tehdään vihreistä chileistä.
  • Keltainen currytahna: samat ainekset kuin punaiseen, mutta chiliä vähän vähemmän ja väriksi hieman kurkumaa. Voisi tehdä myös keltaisista chileistä, mutta ainakin kurssilla teimme punaisista.
Thaimaalainen ruokakurssi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s