Raparperimehu maistuu kesältä

Raparperista syntyy mehu ja hillo kätevästi samalla kertaa. Keitän raparperimehun yleensä tiivisteenä, jolloin se vie vähemmän säilytystilaa jääkaapista tai pakastimesta. Tiivistettä on helppo laimentaa omaan makuun sopivaksi (noin 1:3). Raparperimehun keittämisestä jäävää raparperimössöä ei kannata heittää hukkaan, vaan se kannattaa kiehauttaa samalla vaivalla raparperihilloksi.

Raparperimehu

1 1/2 kg raparperia
1/2 l vettä
noin 3 dl sokeria

  1. Pese raparperit tarvittaessa ja paloittele ne (noin 1 cm:n paloiksi). Kiehauta vesi ja lisää raparperipalat. Keitä hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia.
  2. Kastele puhdas sideharso ja levitä se ison siivilän päälle. Pane siivilä ison kattilan päälle ja kaada raparperikeitos siivilään. Anna valua hetken aikaa ja kierrä liina sitten tiukaksi kierteeksi. Purista kaikki mehu vähitellen kattilaan kiertämällä liinaa tiukemmaksi.
  3. Lisää mehun joukkoon sokeri. Lisää sokerin määrää, jos haluat mehusta makeampaa. Raparperien maku vaihtelee, joten toisinaan tarvitsee lisätä enemmän sokeria. Kuumenna mehu kiehuvaksi. Kuori pinnalle muodostuva vaahto tarvittaessa reikäkauhalla.
  4. Pullota tai purkita mehu puhtaisiin pulloihin tai tölkkeihin, jäähdytä ja säilytä mehu kylmässä. Jos haluat säilyttää mehua pidempään, se kannattaa pakastaa.

Raparperihillo raparperimössöstä

Hyödynnä mehusta yli jäänyt raparperimössö: Kiehauta raparperimössö ja tilkka vettä (1/2-1 dl) pienessä kattilassa hillosokerin kanssa. Laita sokeria oman maun mukaan, mikäli hillo syödään heti. Muussa tapauksessa käytä pakkauksen ohjetta sokerin määrän arvioimiseen (noin 500 g hillosokeria per 1 kg raparperia). Raparperitahnan voi myös pakastaa, jolloin sokeria tarvitsee vähemmän. Raparperihillo maistuu esimerkiksi lettujen päällä, jäätelön kanssa tai täytekakun välissä (kokeile esimerkiksi ihanaa raparperi-kinuskikakkua). Lisää raparperihillon joukkoon muutama mansikka, niin hillosta tulee vielä astetta herkullisempi!

Jätä kommentti