Pasta carbonara sienillä

Löytyykö pakastimestasi kantarelleja tai muita sieniä? Vaikka kesä on vasta aluillaan, on sienestyskausi yllättävän lähellä. Meillä syödään sieniä joka viikko, mutta silti niitä on pakastimessa vielä kilokaupalla. Sienet sopivat carbonaran joukkoon todella hyvin, kannattaa kokeilla! Ja vaikka pekoni on olennainen osa pasta carbonaraa, se onnistuu myös kasvisversiona!

Sienijuttu

Olen varmaan jo maininnut, että olemme kovia sienestämään? Viime syksynä meidän piti lähteä häiden jälkeen pienelle lomamatkalle jonnekin Eurooppaan. Oikea häämatka olisi ollut edessä vasta jouluna, joten tämän piti olla vain sellainen ihana pieni hengähdystauko häiden jälkeen. Sattuneesta syystä lomamatka peruuntui (kuten myös häämatkamme). Lomaviikko oli kuitenkin edessä, joten päätimme vuokrata asuntoauton ja lähteä kiertelemään kansallispuistoja. 4kk:n ikäinen poika matkusti sujuvasti mukana.

Kerron reissusta toiste enemmän, mutta tämä sienijuttu on pakko jakaa tässä yhteydessä, koska se liittyy olennaisesti reseptiin. Lomareissun loppupuolella osuimme aivan parkkialueen vieressä kultasuoneen. Löysimme niin paljon kantarelleja, etten ole ikinä nähnyt sellaista määrää. Keräsimme astiat ja sylit täyteen, kävimme asuntoautolla hakemassa lisää astioita ja jatkoimme keräämistä. Arvaatte varmaan mitä teimme häämatkamme viimeisenä iltana? Vauva nukkui tyytyväisenä asuntoauton perällä ja me valvoimme aamuyön pikkutunneille sieniä peraten! Mutta kyllä kannatti, sillä saamme edelleen herkutella niillä joka viikko. Saimme samalla taatusti unohtumattoman tarinan ”häämatkaltamme” (vaikka pelkkä asuntoautoilukin olisi varmasti riittänyt). Toivottavasti pääsemme silti oikeallekin häämatkalle vielä joskus.

Voiko carbonaran tehdä ilman pekonia?

Pasta carbonara onnistuu myös ilman pekonia, vaikka ei heti uskoisi! Kylmäsavunmakuinen tofu maistuu rapeaksi paistettuna erehdyttävän paljon pekonilta.

Kasviscarbonaraa varten kuivaa tofu huolella talouspaperiin. Revi se silpuksi ja paahda kuumalla pannulla sen aikaa, että saat pintaan väriä ja nesteet haihtumaan. Laske lämpöä, lisää hieman öljyä ja paista tofu niin rapeaksi, kuin saat. Käytä rapeaksi paistettua tofua paistetun pekonin tapaan ja valmista ruoka ohjeen mukaan.

Jos haluat valmistaa täysin vegaanisen carbonaran, joudut hieman poikkeamaan klassikosta: korvaa kananmuna esimerkiksi kaurakermalla ja juusto vegaanisella vaihtoehdolla (esimerkiksi tällä).

Pasta carbonara sienillä

400 g pastaa
1 pkt (150 g) pekonia
200 g kantarelleja tai muita sieniä puhdistettuna
(1/2-1 sipuli hienonnettuna)
2 kananmunaa
n. 1 tl mustapippuria
100 g parmesaania

  1. Suikaloi pekoni. (Suikalointi onnistuu kätevimmin saksilla!) Lisää pekoni kylmälle pannulle ja paista miedolla lämmöllä, kunnes pekoni on kypsää ja rapeaa. Lisää hienonnetut sienet (ja sipulit) pannulle. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes sienistä haihtuu neste ja sipulit pehmenevät.
  2. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja mausta mustapippurilla. Raasta juusto hienoksi raasteeksi.
  4. Ota pastan keitinvettä 1-2 dl talteen. Valuta pasta ja kaada se takaisin kattilaan.
  5. Sekoita pastan joukkoon pekoni ja sienet. Kaada kananmunat pastan joukkoon samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon puolet juustoraasteesta ja lisää tarvittaessa keitinvettä, jos pasta tuntuu liian kuivalta. Rouhi carbonaran pinnalle reilusti pippuria. Lisää loput juustoraasteet annosten pinnalle.

Vinkki! Sama resepti toimii luonnollisesti myös ilman sieniä. Astetta nopeampi carbonara syntyy tuorepastasta (1 pkt eli noin 250g), mutta väittäisin, että laadukas spagetti on melkein parasta. Oma suosikkini on tällä hetkellä ihana Rummo pasta, jota voin lämpimästi suositella. Carbonaraan voi lorauttaa myös tilkan kermaa tai ruokakermaa, mutta aitoon italialaiseen carbonaraan ei tule kermaa.

Jätä kommentti