Hyvän ja helpon raparperipiirakan metsästys

Olen etsinyt hyvää ja helppoa raparperipiirakan reseptiä. Perinteinen kermaviilitäytteinen piirakka on ihana, mutta vaihtelun vuoksi halusin kokeilla jotain muutakin. Pojan 1-vuotissynttäreille leivoin hurjan suosion saanutta maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Testasin myös muutaman muun piirakan, joten raparperipiirakkakiintiö alkaa tältä keväältä olla täytetty. Parasta raparperipiirakkareseptiä tuskin on olemassa, sillä erilaisia piirakoita kaivataan erilaisiin tilanteisiin. Tässä tulee kuitenkin yksi herkullinen vaihtoehto, jos haluat raparperipiirakkaan tosi helpon reseptin, mehevän pohjan ja rouskuvan rapean pinnan!

Raparperipiirakoita on monenlaisia, mutta ehkä se kaikkein perinteisin on muropohjainen piirakka, jossa raparperien pinnalle tulee kermaviilitäyte (reseptin löydät esimerkiksi täältä). Kuten osa jo tietääkin, haluan aina oikaista helpoimman kautta, jos mahdollista. Siispä tällaiset vaahdotettavat piirakkapohjat tuntuvat toisinaan liian työläiltä ja sotkevilta. Yhtä hyvää saa vähemmälläkin vaivalla!

Ala-asteelta asti olen tehnyt syksyisin helppoa omenapiirakkaa, johon tulee ihanan pehmeä ja mehevä pohja sekoitettavasta taikinasta. Siis taikinasta, joka vain sekoitetaan ilman mitään vatkaamista. Halusin kokeilla vastaavaa helppoa piirakkapohjaa myös raparperipiirakalle. Kokeilin tehdä pohjan rypsiöljystä, ja se toimi todella hyvin! Ensimmäisen version tein ilman pinnalle tulevaa muruseosta (kuva yllä). Se toimi niinkin, mutta raparperi kaipasi sokeria tai tomusokeria pintaan ja jäätelöä kaveriksi. Raparperipiirakka ihanan muruseoksen kanssa (kuva alla) maistui herkulliselta ihan sellaisenaan. Toisaalta vaniljajäätelöstä tai vaniljakastikkeesta on harvemmin haittaa, eikö?

Helppo raparperipiirakka

1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl (ruoko)sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl öljyä
1 tlk (2 dl) kermaviiliä
1 kananmuna
400 g (noin 1 l) raparperia paloiteltuna

Muruseos
75 g huoneenlämpöistä voita
3/4 dl (ruoko)sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja

  1. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää öljy, kermaviili ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi ja kaada öljyttyyn tai voideltuun piirakkavuokaan.
  2. Lisää pinnalle raparperit. Sekoita muruseoksen ainekset sormin nyppimällä ja ripootele muruseos raparperien pinnalle. (Jos et tee muruseosta, ripottele raparperien pinnalle sokeria ja kanelia. Muruseos tekee piirakasta todella paljon herkullisemman!)
  3. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ennen leikkaamista, sillä muuten se hajoaa leikattaessa. Tarjoa raparperipiirakka sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Vinkki!

Raparperia voi ja kannattaa myös pakastaa. Pakastan raparperin aina pieninä kuutioina ja punnitsen ne 400 g pusseihin (noin 1 litra). Määrä on juuri sopiva piirakoihin. Käytän raparperin sulatettuna ja valutan/puristan siitä ylimääräisen nesteen pois. Tähän mennessä kaikki piirakat ovat onnistuneet hyvin myös pakastetusta raparperista ilman ongelmia. Kokeile myös raparperijuustokakkua ja kollegani tekemää ihanaa raparperi-valkosuklaapiirakkaa.

Maisemakahvilan raparperipiirakka
(Katariina Pylsyn ohje)

Muruseos
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria (laitoin itse vain 2 dl sokeria)
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g sulatettua voita

Pohja
2/3 muruseoksesta
2 dl piimää (käytin itse kermaviiliä)
1 kananmuna

Täyte
1 l (noin 400 g) raparperia paloiteltuna
500 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Pinnalle
1/3 muruseoksesta

  1. Sekoita muruseoksen kuivat ainekset ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan ja jätä 1/3 pinnalle.
  2. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperin päälle uunipannulle. (Huom! Minulla tämä ei aivan riittänyt koko pellille, joten vaihdoin tässä vaiheessa hieman peltiä pienempään uunivuokaan).
  3. Ripottele pohjataikinan päälle raparperit.
  4. Sekoita rahka, sokeri, kananmunat ja vaniljasokeri. Kaada seos raparperipiirakan päälle. Ripottele muruseos pinnalle ja paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa raparperipiirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Huom! Maisemakahvilan piirakkaa voi raparperin lisäksi tehdä myös omenasta, mustikasta, puolukasta, karviaisista tai herukoista. Seuraavalla kerralla vähennän sokeria entisestään, sillä omaan makuuni piirakka oli liian makea. Mehevä ja herkullinen se kyllä on, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla! Paistoaikaa kannattaa seurata, sillä ainakin oma uunini on sen verran kuuma, että vaikka paistoin piirakkaa 40 minuuttia, vähempikin olisi riittänyt. Piirakat kannattaa usein paistaa alatasolla.

Jätä kommentti