Punajuuret ovat nyt parhaimmillaan – aivan kuten muutkin kotimaiset juurekset. Olin tosi onnellinen, kun sain tuliaiseksi pussillisen itse kasvatettuja punajuuria naatteineen. Pieniä ovat ruokaihmisen ilot! 🙂
Tein punajuurista tietenkin perinteisiä uunipunajuuria. Tässä yksi tosi helppo ja hyvä ohje:
- Kuorin ja lohkoin noin kilon verran punajuuria. (Tässä vaiheessa kannattaa muuten käyttää kumihanskoja, jos ei halua pinkkejä käsiä!).
- Levitin lohkot isoon uunivuokaan ja pyörittelin ne tilkassa rypsiöljyä
- Maustoin ne tuoreella hienonnetulla rosmariinilla, suolalla ja pippurilla.
- Paistoin 225 -asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. (Kannattaa testata välillä juuresten kypsyyttä, koska mielestäni uunijuurekset ovat parhaimmillaan, kun ne ovat vielä hieman napakoita.)
- Lopuksi sekoitin punajuurten joukkoon vähän tummaa balsamicosiirappia.
Helpolla uunipunajuurten ohjeella voit toki tehdä mitä tahansa uunijuureksia. Kypsyysaika vähän vaihtelee, esimerkiksi palsternakka kypsyy todella nopeasti. Jos pidät valkosipulista, niin sitäkin voi lisätä vähän juuresten joukkoon. Tällä kertaa halusin nauttia punajuuret mahdollisimman naturellina, sillä nämä itse kasvatetut punajuuret olivat niin harvinaista herkkua.
Uunipunajuuret voi syödä lähes minkä tahansa ruoan lisukkeena, mutta minä popsin nämä sellaisenaan vuohenjuuston kera. Mikä ihana makuyhdistelmä, nam!