Tosi helpot runebergintortut

Tosi helpot runebergintortut syntyvät sekoitettavasta taikinasta muffinssien tapaan. Taikina ei vaadi edes vatkaamista, joten ne on helppo leipoa vaikka lasten kanssa.

runebergin torttu

Runebergin päivää vietetään kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivänä 5.2. Alkuperäisen Fredrika-vaimon kehittelemän tortun reseptistä tulee joka vuosi monenlaisia versioita. Olemme kehitelleet myös K-Ruoka-lehteen muunnoksia perinteisestä runebergintortusta kääretortun, kakun, triflen ja mokkapalojen muodossa. Jos minulta kysytään, niin perinteinen vie silti voiton.

Mikä on paras kaupasta löytyvä runebergintorttu? Tämän vuoden kiintiö alkaa reseptitestailujen jälkeen olla melko täynnä, mutta ensi vuotta varten kuulisin mielelläni suosituksia, jotta selviän vähän vähemmällä maistelulla. Ostin kaupasta pariakin eri merkkiä, mutta en ollut oikein tyytyväinen. Muistelisin, että Fazerin ja Kanniston leipomon tortut olisivat hyviä, mutta tänä vuonna kokeilin muita. Kerro ihmeessä suosituksia, mitä kannattaisi testata seuraavan kerran?

En varmaankaan ole ainoa, jonka keittiöstä puuttuu runebergintorttuvuoka, ja joka haluaisi leipoa mahdollisimman helpot runebergintortut? Runebergintorttuvuoan voi toki korvata esimerkiksi uunin kestävillä kahvikupeilla tai taiteilla vaikka alumiinifoliosta.

Päätin kuitenkin kehitellä helpon, sekoitettavan taikinan, jolla runebergintortut onnistuvat muffinssivuoissa tai muffinssipellillä. Voit leipoa runebergintorttujen tyyliset muffinit vaikka lasten kanssa! Aidot runebergintortut tehdään tietenkin perinteisellä reseptillä, mutta näillä muffinsseilla pääset oikotietä runebergintorttujen makuun.

Helpot runebergintortut eli runeberginmuffinit

2 dl maitoa tai kaurajuomaa
2 kananmunaa
1 dl öljyä tai 100 g voita sulatettuna
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 dl keksimuruja (esim. kaurakeksi)
1 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria

(10 kpl)

Kostutus: 1 dl vettä, pari tippaa rommiaromia oman maun mukaan, noin 1 rkl sokeria

Kuorrutus: 1 dl tomusokeria, noin 1 tl vettä (tai valmista tomusokerikuorrutetta)

  1. Sekoita maito, munat ja öljy kulhossa.
  2. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Yhdistä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  3. Jaa taikina muffinssivuokiin muffinssipellille (10 kpl).
  4. Paista 200-asteisen uunin keskitasossa 15-20 minuuttia. (Siirrä lopuksi uunin alatasolle paistumaan, mikäli pinta meinaa tummua liikaa.)
  5. Kostuta runebergin tortut kastamalla ne yksitellen muutamaksi sekunniksi lautaselle, jossa on kostutuslientä.
  6. Koristele rennosti vadelmamarmeladilla ja tomusokerikuorrutteella.

Voit käyttää kostutukseen punssia, rommiaromia, karvasmanteliaromia, mantelilikööriä tai sitruunanmehua. Kannattaa kostuttaa tortut jo edellisenä päivänä ennen tarjoamista. Jos tarjoat ne heti, voit lisätä kostutuksen määrää. Kostutus ei kuitenkaan ole välttämätön, sillä nämä runebergintortut ovat meheviä myös ihan sellaisenaan.

Huom! Tortut voi paistaa voidellulla muffinssipellillä, mutta parempi lopputulos tuli paperisissa muffinssivuoissa, jotka oli laitettu muffinssipellin koloihin. Tortut irtosivat jäähtyneinä paperisista muffinssivuoista helposti, joten voit tarjota ne ilman vuokia.

runebergin torttu

Runebergintorttu vai runebergin torttu?

Kirjoitetaanko nimi Runebergin torttu, runebergintorttu vai runebergin torttu? Leivoksen nimi kirjoitetaan virallisten ohjeiden mukaan pienellä kirjaimella yhteen runebergintorttu, vaikka juhlapäivä onkin Runebergin päivä. Jos ruokasanojen kirjoitusasut mietityttävät, kannattaa googlen sijaan kurkistaa oikeinkirjoitusohjeita esimerkiksi Kielikellosta.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Tosi helpot runebergintortut

    • helsinkitchen sanoo:

      Moikka,
      Hyvä kysymys, jota itsekin mietin. Kokeilematta en uskalla luvata täysin samanlaista rakennetta, mutta uskoisin, että kaurajauhot tai gluteeniton jauhoseos toimii. Vehnäjauhoja on kuitenkin sen verran vähän. Muistathan vaihtaa myös keksit gluteenittomiin. Jos innostut kokeilemaan, tule ihmeessä kertomaan kuinka kävi! 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s