Pyttipannu pelastaa

Pyttipannu, pyttis eli spydäri on vähän aliarvioitu klassikko. Sehän on mitä kätevin tapa vähentää hävikkiä ja taikoa ruokaa kaapin antimista! Pyttis on monipuolinen, vain mielikuvitus on rajana. Kesäinen muurikkapyttis vähentää mökkireissuilta ja juhannuksesta syntyvää grilliruokahävikkiä. Kaupan valmiista savukalasta ja edellisen päivän uusista perunoista saa herkullisen lohipyttiksen. Pyttipannun vegeversio eli nyhtispyttis syntyy nyhtökaurasta.

Pyttipannu on hyvää kesäruokaa, sillä perunat ja muut kasvikset ovat parhaimmillaan. Pyttipannu ei vaadi tarkkaa reseptiä, mutta se kannattaa maustaa hyvin ja paistaa kunnolla rapeaksi. Komponentit kannattaa silputa pieniksi, jos haluaa maksimoida rapean paistopinnan määrän. Jonkinlainen kastike tuo pyttikseen kivan lisän.

Muurikkapyttis

Juhannus tai mökkiviikonloppu päättyy yleensä siihen, että jääkaapista löytyy edellisten iltojen grilliruokien tähteitä. Erilaisista nyssäköistä paljastuu muutama erilainen makkara, yksittäinen pihvi, herkkusieniä ja muita grillikasviksia. Tuttua? Grilliruoka ei maistu kovin hyvältä mikrossa lämmitettynä, joten tähteet jäävät helposti syömättä. Olemme ratkaisseet tämän ongelman jo kauan sitten, mutta jos idea ei ole vielä sinulle tuttu, niin tässä se tulee: muurikkapyttis! Paloittele kaikki jäljelle jääneet pihvit, makkarat, herkkusienet, keitetyt uudet perunat ja muut kasvikset pieniksi suupaloiksi. Paista ne öljyssä kuumalla muurikalla rapeiksi. Lisää päälle vielä mahdollisesti hienonnettuja yrttejä tai kevätsipulia. Muurikkapyttiksen avulla saat kaapit tyhjiksi ja mahat täyteen ennen kotimatkaa. Kätevää, eikö?

Lohipyttis

Lohipyttistä varten tarvitset muutaman keitetyn (uuden) perunan, palan savukalaa sekä kevät- tai ruohosipulia. Parsa, parsakaali tai kesäkurpitsa sopivat myös hyvin lohipyttikseen. Paista perunat ja muut kasvikset rapeiksi kuumalla pannulla. Lisää paloiteltu kala ja anna sen lämmetä hieman. Lisää kevätsipuli vasta lopuksi. Lohipyttiksen kanssa maistuu sitruunalla, suolalla ja pippurilla maustettu nopea jogurttikastike.

Nyhtispyttis

Eräänä päivänä yksin kotona ollessani piti ratkaista päivittäinen Mitä tänään syötäisiin? -ongelma. Jääkaapissa oli keitettyjä uusia perunoita, nyhtökauraa ja pakastimessa vihreitä papuja. Paistoin näistä nopean nyhtökaurapyttipannun, jonka pinnalle löysin kuvan ottamisen jälkeen tuoreita yrttejä (korianteria ja basilikaa). Pyttipannu on loistava kaappiruoka, sillä siihen voit hyvin käyttää jääkaapin perälle unohtuneet kasvikset. Lisään usein pyttikseen esimerkiksi lehtikaalia, mutta tällä kertaa sitä ei ollut. Ohje on suuntaa antava, koska maustoin ruoan tällä kertaa fiilispohjalla ilman mittaamista.

n. 450 g keitettyä (uutta) perunaa
1/2 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1/2 rs nyhtökauraa
100 g vihreitä papuja (pakaste)
n. 1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus savupaprikaa
ripaus juustokuminaa

Kastike
n. 1 dl ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
n. 1 rkl vahvaa sinappia tai srirachaa
ripaus suolaa ja sokeria

  1. Paloittele perunat sopiviksi suupaloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Ruskista perunat ja sipulit öljyssä pannulla. Lisää nyhtökaura ja pavut. Lisää tarvittaessa hieman öljyä.
  3. Mausta esimerkiksi suolalla, pippurilla, savupaprikalla ja juustokuminalla. Maista ja lisää mausteita oman makusi mukaan. (Voit myös käyttää valmiiksi maustettua nyhtökauraa, jolloin et välttämättä tarvitse muita mausteita).
  4. Paista halutessasi 1 kananmuna ruokailijaa kohden. Pyttipannusta tulee noin 2 annosta. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa nyhtispyttiksen kanssa.

Vinkki! Nyhtispyttis on luonnollisesti vegaaninen, kun jätät kananmunan pois ja teet kastikkeen esim. kaurafraichesta.

Kokeile myös kesäistä pyttistä, jonka muutama vuosi sitten kehittelimme kesän K-Ruoka-lehteä varten. Kesäinen pyttis on helppo tuunata sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Kesäkurpitsa sopii pyttikseen yllättävän hyvin (muista paistaa kunnolla!), kannattaa kokeilla.

Jätä kommentti